Αρχίζει σήμερα το 39ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα λιβάδια Περτουλίου

Το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων 2019 θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, στα Λιβάδια Περτουλίου στις 28 έως 30 Ιουνίου, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Σαρακατσαναίων.

Πρόκειται για το 39ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων 2019 το οποίο θα είναι αφιερωμένο στο τετράπτυχο Παιδί-Παιδεία-Παιχνίδι-Πολιτισμός.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση λαμβάνει χώρα εκεί από το 1980 με τη συμμετοχή περισσότερων από 20.000 Σαρακατσαναίων από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σε μια προσπάθεια διατήρησης των παραδόσεων και των σχέσεων τους. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει επιλεγεί μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της φυσικής ομορφιάς αλλά και εξαιτίας της ιστορικότητάς της, αφού εδώ συγκεντρώνονταν κατά το παρελθόν τα περισσότερα σαρακατσάνικα τσελιγκάτα.

Στα πλαίσια του ανταμώματος τα λιβάδια μεταμορφώνονται σε παραδοσιακό σαρακατσάνικο οικισμό με κονάκια (καλύβες) και στάνες και αναβιώνουν έθιμα με αναπαραστάσεις από τη νομαδική ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων της φυλής, από τα οποία ξεχωρίζει το Καρακόλι (σαρακατσάνικο καραβάνι). Ακόμη, περιλαμβάνονται παραδοσιακοί χοροί με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων και παρευρισκομένων, φεστιβάλ νεολαίας και τραγουδιού, αθλητικοί αγώνες και αφηγήσεις γεγονότων από την ιστορία των Σαρακατσαναίων.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και εκτός από τους χιλιάδες επισκέπτες, παρευρίσκονται κάθε χρόνο διάφορες σημαντικές προσωπικότητες της χώρας.