Αρχιερατικός εσπερινός για την γιορτή της Αγίας Σκέπης στον Άγιο Στέφανο Τρικάλων

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το απόγευμα, τελέστηκε στον Προσκυνηματικό ναό του Αγίου Στεφάνου Τρικάλων, Μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ Χρυσοστόμου, πλαισιούμενος από τον Αρχιμανδρίτη Παρθένιο Γιουβανέλη και τους πρωτοπρεσβυτερους π. Εφραίμ Γιαννάκο και π. Αναστάσιο Γκαβοτζήμα.

Ο κύριος Χρυσόστομος άρτι αφιχθείς από την Άγιοτόκο Θεσσαλονίκη όπου παρευρέθηκε για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Δημητρίου, στο κήρυγμα του αφού πρώτα μας μετέφερε τις ευλογίες του Αγίου Δημητρίου τόνισε  ότι η γιορτή της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας στοχεύει στο να γεννηθεί μέσα μας το αίσθημα της ευθύνης ώστε και η Παναγία να είναι «η σκέπουσα ημάς και συμμαχούσα αοράτως», όπως ψάλλει ο ιερός υμνογράφος της Εκκλησίας. Να είναι η σκέπη του κόσμου, η πλατυτέρα της νεφέλης, κατά τον άγνωστο ποιητή του κοντακίου του Ακαθίστου Ύμνου. Τελειώνοντας ευχήθηκε η Παναγία να μεσιτεύει στον Υιό της ώστε το ανθρώπινο γένος να ξεπεράσει γρήγορα και από την πανδημία που τον μαστίζει.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εικόνα της Θεοτόκου η λεγόμενη «Φοβερά προστασία» ήταν το μόνο αντικείμενο που σώθηκε από μια φοβερή πυρκαϊά, η οποία κατέστρεψε ολόκληρο, ένα μετόχι της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου στην Κρήτη. Μεταφέρθηκε στη μονή, όπου εξακολουθεί να επιτελεί πολλά θαύματα, όπως μαρτυρείται από τους πατέρες της μονής και τους προσκυνητές.

Πηγή: prooimiakos.gr