Αποξηραμένες σταφίδες με φυτοφάρμακο τρώνε τα παιδιά μας στα σχολεία;

stafides

Υπολείμματα απαγορευμένου φυτοφαρμάκου εντοπίστηκε σε σταφίδα που μοιράστηκε σε σχολεία για την προώθηση της υγιεινής διατροφής!

Τα πακέτα με τα φρούτα μοιράστηκαν σε ελληνικά σχολεία στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος με χρηματοδότηση περίπου 2 εκ. ευρώ – τα μισά προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμού.

Οι ποσότητες που εντοπίστηκαν δεν είναι άμεσα τοξικές για τα παιδιά, ωστόσο εγείρονται ερωτήματα για τους ελέγχους που θα έπρεπε να έχουν διενεργηθεί πριν φτάσουν στα παιδιά.

Ο εντοπισμός του φυτοφαρμάκου έγινε μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας και περισσότερα στοιχεία για τα όσα προέκυψαν βρίσκονται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η ουσία που εντοπίστηκε είναι η pirimiphos methyl που χρησιμοποιείται για τον “καθαρισμό” των αποθηκών όπου φυλάσσονται σιτηρά.

Ωστόσο το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε χώρους όπου αποθηκεύεται σταφίδα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες δοκιμές για να ελεγχθεί η επίδραση που μπορεί να έχει η χρήση της στο συγκεκριμένο τρόφιμο στην ανθρώπινη υγεία..

blog.gr