Απόστολος Σπαθής: «Ανήθικη πρόταση»

Η ποιότητα της ζωής ενός ανθρώπου εξαρτάται τόσο από τον πλούτο που διαθέτει, όσο και από τις ηθικές αξίες του, από την εσωτερική του φύση και τις ανθρώπινες σχέσεις που ο ίδιος δημιουργεί. Η δύναμη του χρήματος είναι ένα σπαθί με διπλή όψη.

Μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες και ευημερία, αλλά επίσης μπορεί να εξαγοράσει τα πάντα και να αλλοτριώσει τις ανθρώπινες συνειδήσεις. Μέχρι πού όμως μπορεί να φτάσει η δύναμη του πλούτου; Το χρήμα μπορεί να εξαγοράσει πολλά πράγματα, αλλά υπάρχουν κάποιες αξίες της ζωής μας που δεν μπορούν να εξαγοραστούν και να αλλοτριωθούν. Αυτές οι αξίες είναι: Αγάπη και Ευτυχία: Η αγάπη και η ευτυχία δεν μπορούν να αγοραστούν.

Το χρήμα μπορεί να παρέχει υλική άνεση, αλλά δεν μπορεί να δημιουργήσει αληθινές σχέσεις και εσωτερική ευφορία. Το παράδειγμα αυτό φαίνεται καθαρά στην ταινία «ανήθικη πρόταση». Το ερωτευμένο αλλά οικονομικά ζορισμένο ζευγάρι δέχτηκε μια «ανήθικη πρόταση» από έναν playboy μεγιστάνα, που πρόσφερε 1 εκατομμύριο δολάρια ως αντάλλαγμα για μια βραδιά με την όμορφη σύζυγο.

Η σύζυγος δέχτηκε την πρόταση αλλά δεν υπήρξε συναισθηματικό δέσιμο και αγάπη. Με τα λεφτά βλέπεις, μπορείς να εξαγοράσεις το κορμί αλλά όχι τον έρωτα, την αγάπη, την πραγματική ευτυχία. Υγεία και Ευεξία: Παρότι το χρήμα μπορεί να προσφέρει πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και επιπλέον πολυτέλειες, δεν μπορεί να αγοράσει την υγεία και την ευεξία.

Η φυσική και ψυχική υγεία είναι πολύτιμα δώρα που δεν εξαρτώνται από το πόσα χρήματα έχει κανείς. Χαρακτήρας και Ηθικές Αξίες: Ο χαρακτήρας και οι ηθικές αξίες ενός ανθρώπου δεν μπορούν να πωληθούν. Η ακεραιότητα και η ευθύνη είναι χαρακτηριστικά που προέρχονται από την εσωτερική πεποίθηση και όχι από τον πλούτο.

Αυτές οι πτυχές αντιπροσωπεύουν τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης και δεν εξαρτώνται από την ποσότητα του χρήματος που κάποιος έχει και διαθέτει. Είναι καθήκον μας να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύναμη με σοφία και δικαιοσύνη, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η επιρροή του χρήματος δεν θα υπερισχύσει των ανθρωπιστικών αξιών και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε το χρήμα που θα μας διατεθεί προς όφελος της κοινωνίας μας!

Άρθρο του Προϊσταμένου του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Απόστολου Σπαθή, υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Πύλης με τον συνδυασμό «Πορεία στο Μέλλον» του υποψηφίου Δημάρχου Θοδωρή Χήρα