Aπόστολος Παππάς: Η θυσία του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως Κόσσοβο. Δύο πανομοιότυπες περιπτώσεις, με διαφορετική όμως μεταχείριση από τη Διεθνή κοινότητα.

Το Κόσσοβο, εδαφική περιφέρεια της Σερβίας με αλβανογενή πληθυσμό κατά 92% και με καθεστώς πλήρους αυτονομίας, ανακηρύχθηκε μονομερώς ως ανεξάρτητο κράτος το 2008. Από τότε μέχρι σήμερα το έχουν αναγνωρίσει 98 κράτη μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ,η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγ. Βρετανία και η Ιταλία. Βλέπετε, η μισητή Σερβία έπρεπε να τιμωρηθεί και να ακρωτηριασθεί. Το ΝαγκόρνοΚαραμπάχ αρμενικός θύλακας στα διοικητικά όρια του Αζερμπαϊτζάν, απολάμβανε καθεστώτος αυτονομίας κατά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά την κατάρρευση της ανακηρύχθηκε μονομερώς ως Δημοκρατία του ΝαγκόρνοΚάραμπαχ και το 2017 ως Δημοκρατία του Αρτσάχ. Δεν αναγνωρίσθηκε από κανένα κράτος. Τις όποιες συναλλαγές του τις διεξήγαγε μέσω της Αρμενίας. Όλοι γνωρίζουμε, ότι βασικός παίκτης στη περιοχή που καταλάμβανε η πρώην Σοβιετική Ένωση είναι η Ρωσία. Οι περισσότερες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες  κινούνται δορυφορικά πέριξ της Μόσχας, με εξαίρεση την Ουκρανία και της χώρες της Βαλτικής οι οποίες αυτονομήθηκαν και ακολουθούν το δικό τους δρόμο, καθώς η βίαιη προσάρτηση τους και η αναγκαστική συμβίωση στα πλαίσια της Σοβιετικής Ένωσης, δημιούργησαν αξεπέραστα ιστορικά προηγούμενα με τη Ρωσία.

Η επιρροή της Μόσχας είναι εμφανής. Ατύπως, το δικαίωμα αυτό το έχει αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα και κανείς δεν επενέβη, όταν ξέσπασε η κρίση στο ΝαγκόρνοΚαραμπάχ. Όλοι ανέμεναν την στάση της Ρωσίας. Στο σημείο αυτό γεννά ερωτηματικά  η απροκάλυπτη επέμβαση του Καπετάν Σουλτάνου υπέρ του Αζερμπαϊτζάν με την αποστολή μισθοφόρων. Πως τόλμησε να επέμβει σ’ έναν προνομιακό και ζωτικό χώρο της Ρωσίας; Να υποθέσουμε ότι αιφνιδίασε τη Μόσχα και τον κ. Πούτιν και τους έφερε προτετελεσμένου  γεγονότος; Και νηπιακή πολιτική σκέψη να διαθέτεις,είναι δύσκολο να αποδεχθείς κάτι τέτοιο. Μπορεί η ρωσική αρκούδα να είναι πια γερασμένη και ξεδοντιασμένη, όμως παραμένει ακόμη μια ισχυρή στρατιωτική μηχανή. Ας μην ξεχνάμε, ότι είναι κληρονόμος του πανίσχυρου πυρηνικού οπλοστασίου της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Επομένως, είχε τη δυνατότητα εάν το ήθελε να επαναφέρει στη τάξη τον Σουλτάνο. Δεν το έπραξε όμως. Γιατί; Υπέκυψε στο μοιραίο; Προφανώς όχι.

Είναι ηλίουφαεινότερον, ότι πριν την έναρξη των επιχειρήσεων προηγήθηκε συναλλαγή. Ένα πολιτικό ντηλ μεταξύ Μόσχας-Άγκυρας. Συμφώνησαν σε ένα εκ προμελέτης έγκλημα. Έτσι εξηγείται και το γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ήτο άφαντος και ο Πούτιν αλλά και η ρωσική διπλωματία. Λες και δεν υπήρχαν. Ακούσθηκαν, όταν πλέον είχε δημιουργηθεί τετελεσμένο. Όταν οι Αζέροι και οι μισθοφόροι του Ερντογάν είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο κομμάτι του ΝαγκόρνοΚάραμπαχ και την στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα. Τότε έκανε την εμφάνιση της ως ειρηνοποιός η Ρωσία. Πως; Υποχρεώνοντας τον Αρμένο πρωθυπουργό να υπογράψει την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Γνωστές είναι οι πιέσεις που ασκούνται σε τέτοιες περιπτώσεις. Εάν δεν δεχθείς τους όρους, οι Αζέροι θα φθάσουν μέχρι το Ερεβάν. Και το εξωφρενικότερο. Η Ρωσία απεδέχθη την αποστολή Τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι θα συνεπιβλέπουν με τους Ρώσους την εφαρμογή της εκεχερείας και τη διευθέτηση της. Πρωτάκουστο αυτό. Πρωτόφαντο, να αποδεχθεί η Ρωσία έναν τρίτο ως συνδιαχειριστή μιας κρίσεως στο ζωτικό της χώρο.

Να πιστέψουμε, ότι η Ρωσία δεν μπορεί από μόνη της να διευθετήσει ην κρίση στο ΝαγκόρνοΚάραμπαχ και χρειάζεται και τη συνεπικουρία της Τουρκίας; Αν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε πρόκειται για ξεπεσμό.

Για υποβιβασμό της από υπερδύναμη, σε μια κάτω του μετρίου περιφερειακή δύναμη. Δεν νομίζω όμως να ισχύει αυτό. Τότε τι συμβαίνει;

Ο Ερντογάν είναι ο πιο αντιδυτικόςηγέτης από το 1923 που ιδρύθηκε το σύγχρονο κράτος της Τουρκίας. Σε αντίθεση με το σταθερά δυτικόφιλο κεμαλικό καθεστώς που κυβέρνησε την Τουρκία για σχεδόν ογδόντα χρόνια, αυτός δείχνει τάσεις απεξάρτησης και αυτονόμησης, από τη στιγμή μάλιστα που συνειδητοποίησε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει σχεδόν μηδενισθεί. Φιλόδοξος όπως είναι, δεν τον χωρούν τα στενά όρια του τουρκικού κράτους και αναζητά έναν νέο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή με σύμμαχο τη Ρωσία.

Από την άλλη μεριά, ο Πούτιν δείχνει να τον έχει αναδείξει σε στρατηγικό εταίρο Γνωρίζει, ότι μια επιστροφή τωνκεμαλιστών θα σηματοδοτήσει μια  ριζική αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Έτσι λοιπόν,παρακάπτοντας τις διαφορές σε Συρία και Λιβύηαποφάσισε να του δώσει μια καθαρή νίκη. Να τον πριμοδοτήσει και να τον δελεάσει. Να τον ενισχύσει εσωτερικά. Όταν η ΕΕ καταγγέλει, έστω και χλιαρά τον κ. Ερντογάν για την ανάμιξη του στο ΝαγκόρνοΚάραμπαχ ο κ. Πούτιν σπεύδει να τον υπερασπισθεί δηλώνοντας, «Τι μπορώ να πω; Αυτές είναι οι γεωπολιτικές συνέπειες της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης». Μάλλον μας δουλεύει ψιλό γαζί ο κ. Πούτιν.

Ενεργώντας μάλιστα και ως δικαστής ο κ. Πούτιν εκφέρει αθωωτική απόφαση για τον κ. Ερντογάν, βγάζοντας τον λάδι. «Είναι δύσκολο να κατηγορηθεί η Τουρκία, ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο στην διένεξη του ΝαγκόρνοΚάραμπάχ, παρότι οι εκτιμήσεις μπορεί να είναι διαφορετικές».

Μα αν δεν συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου η αυθαίρετη αποστολή στρατευμάτων προς βοήθεια ενός εκ των δύο αντιμαχόμενων, τότε ποιος μπορεί να είναι ο ορισμός της παραβίασης  κ. Πούτιν; Τα αισθήματα του Ρώσου προέδρου προς τον κ. Ερντογάν τα εισπράξαμε και εμείς στη περίπτωση της Αγιά Σοφιάς, όταν ο εκπρόσωπος του δήλωνε ότι οι σχέσεις Μόσχας – ΄Αγκυρας δεν θα επιδεινωθούν λόγω της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Και το ιλαροτραγικώτερο. « Επί πλέον, μπορώ να σας πω ότι τα εισιτήρια της Αγίας Σοφίας είναι αρκετά ακριβά. Δεν θα υπάρχουν εισιτήρια τώρα και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Οι τουρίστες μας θα επωφεληθούν από αυτό»

Με συγχωρείται κ. εκπρόσωπε του Ρώσου προέδρου. Αν σας βεβαιώσουμε ότι θα καταβάλουμε εμείς το αντίτιμο των εισιτηρίων των τουριστών σας θα αναθεωρήσετε τη στάση σας; Το αβίαστο συμπέρασμα που βγαίνει όσον αφορά τα καθ’ ημάς είναι. Στην παρούσα συγκυρία και υπό την παρούσα ηγεσία, το ελληνικόνγένος σε μια διένεξη με την Τουρκία, δεν έχει να αναμένει τίποτα από το ξανθόν γένος.

Συνεπώς, όσοι αλληθώριζαν ή αλληθωρίζουν προς τα εκεί, ας προσγειωθούν.

Ας αποχαιρετίσουν την Ρωσία. Έπιασε καινούργιο φίλο.