Απομακρύνεται η άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου

Αρνητικοί εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι στο ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο κορονοϊός δεν υποχωρεί στο βαθμό που θα επιθυμούσαν.

Το επιδημιολογικό φορτίο μετά από ένα μήνα καραντίνας παραμένει βαρύ κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, οι μονάδες εντατικής θεραπείας εξακολουθούν να είναι γεμάτες και ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται. Όλα δείχνουν πως δύσκολα οι ειδικοί θα ανάψουν το πράσινο φως στις τα επόμενα 24ωρα για να αρθεί το lockdown, καθώς εκτιμούν πως η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει νέα έξαρση της νόσου.

Στην κυβέρνηση αναμένουν την τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή ή ακόμα και το Σάββατο μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες. “Πιστεύω πως έτσι όπως βλέπουμε τα στοιχεία, αυτή η αργή βελτίωση έχει καθυστερήσει την άρση των περιοριστικών μέτρων και μπορεί να καθυστερήσει κι άλλο”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ αφήνοντας ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Στην περίπτωση που οι λοιμωξιολόγοι δεν επιτρέψουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου, τότε δεν αποκλείεται τη Δευτέρα να λειτουργήσουν κομμωτήρια και ανθοπωλεία. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μία ακόμα προσεκτική κίνηση, μετά τα εποχικά καταστήματα. Η κινητικότητα θα αυξηθεί σε μικρότερο βαθμό ενώ το ρίσκο δεν θα είναι μεγάλο. “Ότι θα ανοίξει θα έχει χαμηλή κινητικότητα. Τα κουρεία και τα κομμωτήρια είναι μια άλλη ανάγκη και τα βάζουμε σε προτεραιότητα”, είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

κομμωτήριο

Στο τραπέζι το διζωνικό σύστημα

Μπροστά στον κίνδυνο να μην ανοίξει καθόλου το λιανεμπόριο, έχει επανέλθει στο τραπέζι το διζωνικό σύστημα. Δηλαδή το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας να γίνει ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο που έχει η κάθε περιφερειακή ενότητα. Οι ειδικοί εμφανίζονται διστακτικοί καθώς μία τέτοια κίνηση μπορεί να αυξήσει την διασπορά του κορονοϊού σε περιοχές που χαρακτηρίζονται “καθαρές”.

Ωστόσο το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα στις 21 Δεκεμβρίου, μία ημερομηνία που φέρεται να προκρίνουν οι λοιμωξιολόγοι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ενέχει το κίνδυνο να αυξηθεί κατακόρυφα η κινητικότητα. Μάλιστα όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, μέσα σε τέσσερις μέρες που θα απομένουν μέχρι τα Χριστούγεννα θα βγουν όλοι για να ψωνίσουν τα δώρα τους. Παράλληλα σημειώνουν πως μια τέτοια κίνηση δεν θα δώσει οικονομική ανάσα στους καταστηματάρχες ενώ οι καταναλωτές λόγω του μικρού διαστήματος που θα ανοίξουν τα μαγαζιά, θα κινδυνεύσουν να κολλήσουν κορονοϊό.

Ανησυχία για 9 + 1 περιοχές

Με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η ύφεση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί περισσότερο κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όμως στις περιοχές έχουν σημαντικό επιδημιολογικό φορτίο προστέθηκε και η Δυτική Αττική.

Ο Βασίλης Κικίλιας μετά από επικοινωνία που είχε με τον Σωτήρη Τσιόδρα αναφέρθηκε στις περιοχές που εξακολουθούν να προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς. “Περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού παρουσιάζονται τις τελευταίες 7 ημέρες στους νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. Ανησυχητική κρίνεται με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών η κατάσταση στη Δυτική Αττική”.

Τα νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής νοσηλεύουν ολοένα και περισσότερο ασθενείς που είναι θετικοί στον Κορονοϊό κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους που βλέπουν να γεμίζουν οι κλίνες Covid στο Θριάσιο, την Αγία Βαρβάρα, το Αττικό και ο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Παρά το γεγονός πως η κατάσταση στα νοσοκομεία παρουσιάζει μικρή σταθεροποίηση η εικόνα στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν έχει αλλάξει. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μετά από πέντε εβδομάδες lockdown, το ποσοστό κάλυψης στις ΜΕΘ φτάνει το 83% σε όλη την χώρα, στη Θεσσαλονίκη φτάνει το 91% και στην Αττική το 77%

thetoc.gr