Απόλυτη πλειοψηφία για τον Μακρόν – Σε ποσοστά ρεκόρ η αποχή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει άνετα την απόλυτη πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων που δόθηκαν στην δημοσιότητα με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Δεν πετυχαίνει ωστόσο τον θρίαμβο που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις μετά το πέρας του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Ο εκπρόσωπος του κινήματος La République en Marche Μπενζαμέν Γκριβό χαιρέτισε «μία καθαρή πλειοψηφία» που εκφράσθηκε στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές.Ο πρωθυπουργός της γαλλίας Eντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως οι ψηφοφόροι έδωσαν μια καθαρή πλειοψηφία στον Μακρόν. Οι Γάλλοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία προτίμησαν την ελπίδα από την οργή, την αισιοδοξία από την απαισιοδοξία και την εμπιστοσύνη από την αναδίπλωση, δήλωσε ο Φιλίπ μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

«Πριν από έναν χρόνο, κανείς δεν θα μπορούσε να φαντασθεί τέτοια ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Το οφείλουμε στην βούληση του προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει νέα πνοή στην δημοκρατία. Το οφείλουμε επίσης στους Γάλλους που θέλησαν να δώσουν στην εθνική αντιπροσώπευση νέο πρόσωπο», είπε.

«Δεν πήραμε λευκή επιταγή»

«Οι Γάλλοι μας έδωσαν μια καθαρή πλειοψηφία, αλλά δεν θέλησαν να μας δώσουν λευκή επιταγή. Είναι αποστολή ευθύνης. Η αληθινή νίκη θα είναι σε πέντε χρόνια, όταν τα πράγματα θα έχουν αλλάξει πραγματικά. Από την περασμένη εβδομάδα είπαμε ότι οι εκλογές είχαν δύο γύρους και ίσως αφήσαμε να εννοηθεί ότι όλα ήταν τελειωμένα. Ισως και το δικό μας εκλογικό σώμα δεν κινητοποιήθηκε, πιστεύοντας ότι η εκλογή τελείωσε. Ωστόσο, υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία, θέληση να αλλάξουν τα πράγματα» δήλωσε ο Christophe Castaner, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι εκτιμήσεις για τις έδρες

Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις 10.30, το κόμμα του Μακρόν καταλαμβάνει κοντά στις 361 από τις 577 έδρες. Ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι με 126 έδρες, οι Σοσιαλιστές με 46, η ριζοσπαστική Αριστερά του Μελανσόν με 26 και το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν με 8 έδρες.

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια ιστορική νίκη του νέου προέδρου της Γαλλίας, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο προχωρά ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του πολιτικού χάρτη της Γαλλίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μεγάλη ήταν αίσθηση που προκάλεσε η αποχή, η οποία κινήθηκε σε ιστορικά ρεκόρ για τον β΄ γύρο και αναμένεται να καταλήξει κάπου ανάμεσα στο 57 και το 58%.

Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης της Γαλλίας 

Τα σημερινά αποτελέσματα ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία, με τη Ρεπουμπλικανική Δεξιά να περιορίζει αλλά να συγκρατεί σε κάποιο βαθμό τις έδρες της. Ο προσωρινός επικεφαλής του δεξιού κόμματος, Φρανσουά Μπαρουάν, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του: «Η προεκλογική μας εκστρατείας μας επέτρεψε να εκλέξουμε μια σημαντική κοινοβουλευτική ομάδα ώστε να ακουστούν οι θέσεις μας», δήλωσε.

Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι κατείχαν την πλειοψηφία στην προηγούμενη Βουλή, βρίσκονται πλέον στα… πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ενδεικτικό της μεγάλης ήττας των Σοσιαλιστών είναι το γεγονός ότι ο γραμματέας του κόμματος έσπευσε μετά την ανακοίνωση των exit poll να δηλώσει την παραίτησή του από την ηγεσία. “Πήρα αυτήν την απόφαση με απόλυτη συνείδηση του καθήκοντός μου και της κρίσιμης συγκυρίας για όλη την Αριστερά” δήλωσε ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

Η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών είναι αναμφισβήτητη, δήλωσε ο Καμπαντελίς και πρόσθεσε:

«Απόψε , παρά μία ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος. Η ήττα της αριστεράς , η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι αναμφισβήτητη…ωστόσο ο θρίαμβος αυτός έχει μία τεχνητή πλευρά, διότι όλα τα προβλήματα της χώρας μας δεν θα διευθετηθούν με ένα μαγικό ραβδί».

«O Mακρόν πέτυχε μια πλειοψηφία στην Βουλή, αλλά οι ιδέες του είναι μειοψηφία στη χώρα. Το Εθνικό Μέτωπο θα δώσει μάχη για να μην περάσουν τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια», τόνισε η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της ακροδεξιάς.

«H κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει την νομιμοποίηση για την διάλυση του εργασιακού νόμου δήλωσε από τη μεριά του ο Μελανσόν και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κοινωνική αντίσταση» στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν. Το υψηλό ποσοστό αποχής είναι σαν γενική απεργία από το πολιτικό καθήκον, πρόσθεσε ο Μελανσόν.

Σε ιστορικό χαμηλό το ποσοστό της συμμετοχής.

Σύμφωνα, πάντως, με τα πρώτα στοιχεία το ποσοστό της αποχής φτάνει στο ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας το 57%. “Η υψηλή αποχή δεν σημαίνει απαραιτήτως και εχθρότητα. Υπάρχει μια λογική του “περιμένουμε να δούμε” αναφορικά με το πρόσωπο του Μακρόν” ανέφερε ο Jean-Daniel Levy, επικεφαλής ερευνών στην εταιρία δημοσκοπήσεων Harris Interactive.

Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο για δεύτερο γύρο βουλευτικών εκλογών τουλάχιστον από το 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αρχείο του υπουργείου.

thetoc