Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία για τον τουρισμό: Στο 25% η μέση πληρότητα τον Ιούλιο – Άδεια τα αεροδρόμια

Μπορεί οι επαγγελματίες του τουρισμού να είχαν κάποιες ελπίδες πως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα φέρει κάποια έσοδα, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων δεν ξεπερνά το 25%, ενώ και οι πτήσεις κινήθηκαν πολύ χαμηλά.

Ο λόγος βέβαια δεν είναι άλλος από τον κορονοϊό και ειδικότερα το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη αύξηση σε πολλές χώρες με αποτέλεσμα να επανέλθει η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια. Επιπλέον, αύξηση κρουσμάτων και σταθεροποίησή τους στα περίπου 30 την ημέρα παρατηρείται και στην Ελλάδα και αυτό δυσχεραίνει περισσότερο την κατάσταση.

Άνθρωποι του τουρισμού και δη του χώρου των ξενοδοχείων αναφέρουν πως αν και ο Ιούλιος μπήκε με την προσδοκία πως αφενός ο εσωτερικός τουρισμός και αφετέρου το άνοιγμα των συνόρων θα δημιουργούσε έσοδα, επομένως περιορισμό των απωλειών, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Οι φετινές εισπράξεις εκτιμάται πως δεν θα ξεπεράσουν τα 3 δις. ευρώ, έναντι 18 δις. ευρώ που ήταν πέρσι και 20 δις. ευρώ που προβλέπονταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο Ιούλιος φεύγει με μέση πληρότητα της τάξης του 25% πανελλαδικά και αναμένεται ότι αυτή η τάση, θα παρασύρει και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Τουρισμός: Πόση θα είναι η πληρότητα στα νησιά τον Αύγουστο

Τώρα, οι εκτιμήσεις για τον Αύγουστο, τον μήνα κατά τον οποίον παραδοσιακά οι Έλληνες πηγαίνουν τις διακοπές τους, κάθε άλλο παρά θετικές είναι. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο στα μικρά νησιά, κυρίως Κυκλάδες, οι πληρότητες θα είναι υψηλές.

Αντίθετα, στα μεγάλα νησιά και στους χερσαίους προορισμούς οι πληρότητες κατά μέσο όρο θα διαμορφωθούν γύρω στο 50%.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν το διάστημα από 7 μέχρι και 20 του μήνα.

Aerodromio_Benizelos_Koronoios_28072020

Χαμηλές πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ακόμα και το -86% σε σχέση με πέρυσι αγγίζει ο φετινός Ιούλιος ως προς την επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια.
Στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας ο Ιούλιος έχει κινηθεί στο ¼ σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο. Στο Ελ. Βενιζέλος το σύνολο της επιβατικής κίνησης διαμορφώνεται στο -70% σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο, ενώ για τον πλέον δημοφιλή ελληνικό προορισμό, αυτόν της Μυκόνου η επιβατική κίνηση είναι μειωμένη κατά 76% σε σύγκριση με πέρυσι.

Αντίστοιχα μεγάλη πτώση παρουσιάζουν και το αεροδρόμιο της Ρόδου, ωστόσο στο “Νησί των Ιπποτών” υπάρχει μία σχετικά μεγαλύτερη αισιοδοξία, καθώς μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο και δη το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου τα νούμερα των διεθνών αφίξεων ήταν ενθαρρυντικά. Μάλιστα καταγράφεται αύξηση σε σχέση με πέρσι.

Αντίθετα, μεγάλη είναι η πτώση στο Ιόνιο. Στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς, η πτώση φθάνει ακόμη και το 86%.

thetoc.gr