Απόφαση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων: Ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε!!

simorelis dri tsipra 1

Το αποτέλεσμα των εκλογών –τοπικής αυτοδιοίκησης και ευρωεκλογών- ήταν θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές για την πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκηση για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να τριπλασιάσει τα ποσοστά του, ενώ το ποσοστό στις περιφερειακές εκλογές είναι λίγο πάνω από τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Ειδικότερα, η κάλπη των ευρωεκλογών ανέδειξε για πρώτη φόρα την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώτη δύναμη με διαφορά 4 μονάδων από τη ΝΔ.

Πρόκειται για μια νίκη ιστορικών διαστάσεων που αποτελεί τομή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε, παρά τον πόλεμο που δέχθηκε, παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης των ψηφοφόρων από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ μέχρι και το βράδυ πριν τις εκλογές, παρά την προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου που προσπάθησε να «πουλήσει» σταθερότητα και ανάπτυξη, παρά τη λυσσαλέα επίθεση από το αστικό σύστημα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012 δεν ήταν ευκαιριακή. Ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας -κυρίως αυτών που πλήττονται από την κρίση- ως δύναμη ελπίδας για την ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής. Ο δρόμος για την ανατροπή και την κυβέρνηση της Αριστεράς έχει ανοίξει.
2. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και η πολιτική των μνημονίων καταδικάστηκε. Παρ’ όλη την προσπάθεια του συστήματος εξουσίας να παρουσιάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως μια διαχειρίσιμη ήττα ή ακόμη και ως επιτυχία στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που έχασε αθροιστικά 12 μονάδες δεν έχει καμία νομιμοποίηση, είναι μια ελάχιστη μειοψηφία που δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά, αφού δεν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού. Η προσπάθεια του συστήματος εξουσίας υποβάθμισης της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, οι κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα («λάβαμε το μήνυμα», ανασχηματισμός, αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων) σε συνδυασμό με την προσπάθεια αναζήτησης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ικανής να υπερασπιστεί την πολιτική των μνημονίων και σε βάθος χρόνου να εγγυηθεί την εκλογή Προέδρου, μας δείχνει αυτό που έτσι κι αλλιώς πρέπει να γνωρίζουμε, ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν με ευκολία την εξουσία. Από τη μεριά μας, από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ μένουν πολλά ακόμη να γίνουν και θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι ημι-αντοχής και όχι ταχύτητας.
3. Με θετικό πρόσημο σημειώνεται η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σ. Αλέξη Τσίπρα ως υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η παρουσία του σ. Αλέξη Τσίπρα βοήθησε στην αποσαφήνιση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη και είχε θετικό αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Δεν θα πρέπει όμως να μείνουμε μόνο σε αυτό. Η παρουσία και η προσπάθεια συντρόφων να αποσαφηνίσουν τις θέσεις και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε χώρες της Ευρώπης, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της δύναμης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Για τον ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η παρουσία του σ. Γιώργου Χονδρού στο ευρωψηφοδέλτιο. Ενώ ταυτόχρονα μεγάλη σημασία έχει το γεγονός της αύξησης της Αριστεράς στην Ευρώπη στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, εκεί δηλαδή που η κρίση είναι πιο έντονη.
4. Από τα πλέον αρνητικά των ευρωεκλογών είναι η ανησυχητική άνοδος και η παγίωση των συσχετισμών της Χ.Α., ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Η ενδυνάμωση του νεοναζιστικού φαινομένου, που έχει βάση την οργή που προκαλεί η μνημονιακή πολιτική, καθώς και ο εκφυλισμός του παλαιού πολιτικού συστήματος ταυτόχρονα με την αναβίωση και ενίσχυση ρατσιστικών αντιλήψεων, πρέπει συγχρόνως να αποδοθεί και στη στρέβλωση των αξιών, μέσω του νεοφιλελευθερισμού που εμπεδώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Η σύγκρουση με την ακροδεξιά και το ναζισμό σε αυτό το επίπεδο, το επίπεδο των αξιών, του πολιτισμού και της ιδεολογίας πρέπει να είναι διαρκής και ανειρήνευτη. Η αντιφασιστική πάλη με τον τρόπο που ασκείται μέχρι σήμερα έχει καταδείξει τα όριά της και συνεπώς απαιτείται η αναπροσαρμογή της.
5. Ένα νέο πολιτικό και εκλογικό φαινόμενο που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά είναι η εισβολή των επιχειρηματικών συμφερόντων ευθέως στην πολιτική διαχείριση των υποθέσεων των πόλεων. Τα φαινόμενα Μώραλη στον Πειραιά, Μπέου στο Βόλο, οι επιθέσεις τρομοκράτησης των πολιτών υπέρ επιχειρηματικών συμφερόντων στη Νέα Φιλαδέλφεια συνιστούν συμπτώματα σωβούσας ασθένειας της αστικής δημοκρατίας στη χώρα μας, στο ενδιάμεσο της πολιτικής και της οργανωμένης παραβατικότητας
6. Το αποτέλεσμα των εκλογών ενισχύει το επιχείρημα ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων πιστοποιεί τη σύγκρουση που υπάρχει ανάμεσα σε δύο κόσμους: από τη μια ο κόσμος της εργασίας, τα πληττόμενα λαϊκά στρώματα και από την άλλη οι δυνάμεις του πλούτου, τα συμφέροντα και η διαπλοκή. Η δυναμική που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στο 27% προέρχεται κυρίως από αυτά τα στρώματα που έχουν πληγεί από την κρίση και έχουν καταγράψει στη συνείδησή τους τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια δύναμη που υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους.
7. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το θετικό αποτέλεσμα δεν απέφυγε τα λάθη στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Πολυγλωσσία, αποφάσεις στις οποίες δεν είχαν συμμετοχή τα μέλη, έλλειψη πλουραλισμού στην παρουσία στελεχών στα ΜΜΕ, αμφισημία στον προγραμματικό μας λόγο, είναι μερικά από αυτά που στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας.
8. Ο ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε στην προεκλογική περίοδο με το σύνθημα «τρεις κάλπες, μια επιλογή: να νικήσουμε», σε μια προσπάθεια να συνδέσει την ψήφο των ευρωεκλογών με την ψήφο για τις εκλογές πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Προφανής στόχος η πολιτικοποίηση των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση και η σύνδεση των υποψηφίων των κομμάτων της συγκυβέρνησης με τις μνημονιακές πολιτικές, είτε αυτοί είχαν την επίσημη στήριξή τους είτε εμφανίζονταν ως ανεξάρτητοι. Η επιλογή αυτή μπορεί να συνέβαλε στη συσπείρωση του χώρου μας αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές αντιμετωπίζονται από τους πολίτες με διαφορετικά κριτήρια.
Πρέπει να τονίσουμε ότι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση διεξήχθησαν σε ένα περιβάλλον υποσχεσιολογίας ακόμη και εξαγοράς με χρηματικά ανταλλάγματα, ενώ καταλυτικό ρόλο στην τελική έκβαση του αποτελέσματος έπαιξαν οι μηχανισμοί συναλλαγής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν παγιωθεί εδώ και χρόνια στις τοπικές κοινωνίες και έχουν οργανική σύνδεση με πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το βασικό μας επιχείρημα ότι αυτά τα πρόσωπα είναι οι τοπικοί εκφραστές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και η προσπάθεια για την άμεση σύνδεσή τους με τις πολιτικές της συγκυβέρνησης απέτυχε. Σε αυτή την αποτυχία συνέβαλε και η αντίληψη ότι το 27% του Ιουνίου 2012 είναι ένα ποσοστό που μπορεί να ανοίξει όλες τις πόρτες και να εξασφαλίσει νίκες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης ήταν η ελλιπής οργανωτική και κινηματική αυτοδιοικητική παρέμβασή μας το προηγούμενο διάστημα.

Οι εκλογές στο Νομό Τρικάλων
Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Τρικάλων στις ευρωεκλογές ήταν 24,45% αυξημένο κατά 1,61% σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου 2012 που ήταν 22,84%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων στήριξε στην περιφέρεια τον «Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλία», με υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη τον Χ. Σιμορέλη, στο Δήμο Τρικκαίων το «Φυσάει Κόντρα για την ανατροπή», με υποψήφιο δήμαρχο τον Δ. Παπαθανασίου. Η εικόνα των παρατάξεων αυτών δεν ξεφεύγει από τη γενικότερη εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιδόσεις του πανελλαδικά.
Στα σημεία που αναφέρθηκαν πιο πάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και ορισμένες ακόμη σημαντικές αδυναμίες που αφορούν τις οργανώσεις των Τρικάλων
1. Οι οργανωτικές μας αδυναμίες παρέμβασης σε επίπεδο πόλης, γειτονιάς, περιφέρειας δήμων και συνολικά του νομού σε συνδυασμό με την χαμηλής έντασης συμμετοχή μελών μας -σε αντίθεση με άλλα που ρίχτηκαν στην μάχη των εκλογών- δεν μας επέτρεψαν να κεφαλαιοποιήσουμε προς όφελός μας το γενικότερο ευνοϊκό για μας πολιτικό κλίμα.
2. Υποτιμήσαμε πολιτικά την προσπάθεια του τοπικού πολιτικού κατεστημένου για την αναπαραγωγή του και αφήσαμε εντελώς στο απυρόβλητο υποψηφίους – κυρίως για την Ευρωβουλή – που εκπροσωπούν ότι πιο αποκρουστικό έδωσε η τοπική διαπλοκή και ο νεποτισμός και στο μέλλον θα τους έχουμε μπροστά μας.

Δημοτικές εκλογές
Η δημοτική μας παράταξη «Φυσάει Κόντρα για την ανατροπή», όπως ήδη αναφέραμε, κατάφερε να τριπλασιάσει σχεδόν τα ποσοστά της σε σχέση με τις εκλογές του 2010. Το αποτέλεσμα όμως αυτό είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών μας σε σχέση με τους στόχους που είχαμε θέσει.
Για το αποτέλεσμα, πέρα από τους λόγους που ήδη αναπτύξαμε παραπάνω, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι παρ’ όλη τη θετική παρουσία του σχήματος σε θεσμικό επίπεδο με ένα μόνο δημοτικό σύμβουλο, η δημοτική μας παράταξη είχε εμφανή αδυναμία κοινωνικής γείωσης, κυρίως στην περιφέρεια του δήμου Τρικκαίων. Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας ήταν να μην καταφέρει η δημοτική μας παράταξη να επιτύχει τις απαραίτητες κοινωνικές και πολιτικές διευρύνσεις. Μια αδυναμία που άλλωστε είχε επισημανθεί από πολύ νωρίς αλλά δεν αντιμετωπίστηκε με τη σημασία που έπρεπε.
Ένας ακόμη παράγοντας για το αποτέλεσμα ήταν η πολεμική που αναπτύχθηκε ενάντια στο «Φυσάει Κόντρα» από πολλά κέντρα και η προσπάθεια παρουσίασης του συνδυασμού μας ως μια παράταξη που έχει μόνο καταγγελτικό χαρακτήρα και δεν έχει πρόγραμμα. Κάτι βέβαια που δεν ισχύει, αλλά που βρήκε ευήκοα ώτα στην τοπική κοινωνία με τη βοήθεια πάντα ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, που δε δίστασαν κατά την προεκλογική περίοδο να αποκλείσουν από κάθε δημοσιότητα τον συνδυασμό μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πρωτοφανής αποκλεισμός του συνδυασμού μας από τη δημοσιότητα κατά την ανακήρυξή του.
Η εικόνα που δημιουργήθηκε για το «Φυσάει Κόντρα», ότι είναι μια παράταξη που δεν έχει τη στήριξη του συνόλου του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, είχε αρνητικό αντίκτυπο, δυστυχώς όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και σε μερίδα πολιτών που έχουν μια πιο στενή σχέση με το κόμμα μας.
Τέλος θα πρέπει να μας προβληματίσει η άρνηση πολλών μελών μας να συμμετάσχουν και να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του «Φυσάει Κόντρα» κυρίως στην περιφέρεια του Δήμου Τρικκαίων, κάτι που συνέβαλε στο να μην μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο ψηφοδέλτιο αντίστοιχο των προσδοκιών μας.
Με αυτά τα δεδομένα το αποτέλεσμα της δημοτικής μας παράταξης κρίνεται οριακά ικανοποιητικό.

Περιφερειακές εκλογές
Με ενθουσιασμό και μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε την υποψηφιότητα της σ. Ηρώς Διώτη για την περιφέρεια Θεσσαλίας. Ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που έχει δώσει δυναμικά δείγματα γραφής στη Βουλή και στα ποικίλα κινήματα.
Παρ’ όλο που και στην περιφέρεια Θεσσαλίας τριπλασιάσαμε τα ποσοστά μας, το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαμε, να μπούμε δηλαδή στο δεύτερο γύρο και να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση της περιφέρειας.
Ειδικότερα για την περιφέρεια ανασταλτικοί παράγοντες, πέρα από όσα ήδη έχουμε αναφέρει παραπάνω, ήταν:
• οι χρονοβόρες διαδικασίες επιλογής και ανάδειξης των αντιπεριφερειαρχών με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και τον αντικειμενικά λίγο προεκλογικό χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας για την ανάπτυξη των θέσεων μας στις τοπικές κοινωνίες
• η ανυπαρξία μιας παράταξης στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης που θα είχε συνεχή παρουσία και θα αναδείκνυε με τις παρεμβάσεις της τα πραγματικά προβλήματα στην περιφέρεια

Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα
Η Ν.Ε., του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να εντοπίσει τα λάθη, τις παραλείψεις, τα θετικά και αρνητικά όλου του προηγούμενου διαστήματος και όχι μόνο της προεκλογικής περιόδου. Από τα πιο θετικά και ταυτόχρονα ενθαρρυντικά σημεία που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα από τη μια μεριά μας δόθηκε η δυνατότητα να απευθυνθούμε σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και από την άλλη το γεγονός ότι ένας νέος κόσμος προσέγγισε τις παρατάξεις μας και το κόμμα. Είναι στο χέρι μας αυτούς τους νέους ανθρώπους να τους εντάξουμε στη συλλογική μας προσπάθεια.

Σε κάθε περίπτωση στο άμεσο μέλλον προκύπτει η ανάγκη για μια οργάνωση που:
• Η ΝΕ θα βλέπει το σύνολο των μελών και της οργάνωσης, θα λειτουργεί τα όργανα σε όλα τα επίπεδα, θα εμπνέει και θα ενεργοποιεί ολόκληρο το κομματικό δυναμικό, θα λειτουργεί με βάση τις αξίες της αριστεράς, τη δημοκρατία, το σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις
• τα μέλη και τα στελέχη της θα υπηρετούν το στρατηγικό στόχο του κόμματος, όπως αυτό έχει οριστεί από τις αποφάσεις του, για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία
• θα εργαστεί σε κοινωνικό προγραμματικό επίπεδο για τη συγκρότηση μιας πλατιάς δημοκρατικής προοδευτικής ριζοσπαστικής συμμαχίας, μια συσπείρωση ικανή να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση
• θα προβάλει με έντονο τρόπο την αναγκαιότητα ανατροπής του υπάρχοντος μπλοκ εξουσίας, της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και κυρίως θα προβάλει την αλληλεγγύη, το ήθος της αριστεράς και τα οράματά της
• θα θέσει στο δημόσιο λόγο τις βασικές στρατηγικές, προγραμματικές επεξεργασίες και θα προβάλει τις προτεραιότητες για:
 την κυβέρνηση της Αριστεράς που ως πρώτο μέλημα της θα έχει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
 τις απαραίτητες κοινωνικές συμμαχίες, προσεγγίζοντας τα πληττόμενα στρώματα (μικρομεσαίους, άνεργους, μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μικρομεσαίους αγρότες), τα κοινωνικά στρώματα που λόγω της κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος παραμένουν ανεκπροσώπητα, και θα εναντιωθεί στη διεύρυνση μέσω κάποιων προσώπων που εκτός από το βεβαρημένο παρελθόν τους τίποτα άλλο δεν έχουν να προσφέρουν
 την απαραίτητη προσπάθεια να αποκτήσουμε την ιδεολογική ηγεμονία ώστε να πείσουμε τα στρώματα αυτά στα οποία κυρίως αναφερόμαστε
• θα αποσαφηνίσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιο που διαθέτει για την έξοδο από την κρίση, κυρίως όμως θα προβάλλει το όραμα για μια διαφορετικού τύπου οργάνωση σε όλα τα επίπεδα από το κοινωνικό και την οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση, μέχρι την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό
• θα είναι ανοιχτή στην τοπική κοινωνία, θα αφουγκράζεται τις ανάγκες της και θα τις υπηρετεί με κάθε τρόπο
• θα ενισχύσει τις δράσεις για την κοινωνική αντίσταση και αλληλεγγύη, ενθαρρύνοντας τα μέλη και τους φίλους σε ενεργή συμμετοχή
• θα δώσει μάχη ενάντια στη νεοναζιστική Χ.Α. και την ακροδεξιά σε όλα τα επίπεδα (στο δρόμο, στις αξίες, στην ιδεολογία). Θα ενισχύσει το αντιφασιστικό κίνημα της πόλης μας

.