Αποχαιρέτησαν τον Κώστα Βίρβο

virvos 2

Το στερνό – θλιβερό μεν, περήφανο δε – αντίο στον Κώστα Βίρβο, είπε χθες ο Δήμαρχος Τρικκαίων, εκ μέρους όλων των τρικαλινών.

Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου εκπροσώπησε τον τρικαλινό λαό, συνοδευόμενος από τον πρώην Νομάρχη Τρικάλων κ. Στέφανο Πατραμάνη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μουσείου Τσιτσάνη, κ. Στέλιο Καραγιώργο.

Η πόλη των Τρικάλων έχει ήδη τιμήσει τον μεγάλο στιχουργό με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης το 1992, με τη μετονομασία ενός δρόμου στην παραδοσιακή συνοικία του Βαρουσίου προς τιμή του και με την απόδοση του ονόματος του συνθέτη στο 32ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων.

Έτσι, ο Δήμαρχος Τρικκαίων αποχαιρέτησε – όπως και ο κ. Πατραμάνης – τον μεγάλο τρικαλινό στιχουργό μέσα στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου (Παναγίτσα), αναφέροντας, μεταξύ άλλων:

«Ο χαμός σου σφραγίζει το δυσαναπλήρωτο κενό στην ελληνική στιχουργία. Αυτή που τόσο λάτρεψες, τόσο υπέροχα υπηρέτησες, τόσο μεγαλοπρεπώς ανέδειξες.
Μίλησες για τη ζωή και τον έρωτα, τις χαρές, τη μετανάστευση, τα βάσανα, τους αγώνες, τα κοινωνικά προβλήματα. Μίλησες και για τον θάνατο, που σε στέρησε από κοντά μας. Τώρα, στις ώρες του αποχαιρετισμού, μεταφέρω τον εγκάρδιο αποχαιρετισμό, το τελευταίο αντίο της τρικαλινής γης. Αυτής που τίμησες, αυτής που σε τίμησε. Είμαστε υπερήφανοι που η π[όλη των Τρικάλων σε γέννησε, που από τα Τρίκαλα αναδείχτηκε η στιχουργική ιδιοφυία σου».
Και κατέληξε:
«Από εδώ, αυτές τις θλιβερές ώρες, μπορούμε πάντα να θυμόμαστε, ότι
το «όμορφο αμάξι με δυο άλογα»
που ζήτησες να σου φέρουμε «τα μάτια σου σαν κλείσεις»
είναι στην ψυχή μας και στην καρδιά μας και σε συντροφεύει
για να σεργιανίσεις καβαλάρης από κει ψηλά
«τον ντουνιά με τα στραβά και τα παράλογα».
Εμείς δεν θα σε ξεχάσουμε, ειδικά που σε λίγες ημέρες «αρχινάει στα Τρίκαλα, Κώστα ‘μ το παζάρι»!
Τώρα, η παρέα των τρικαλινών δημιουργών του παραδείσου, μαζί σου θα είναι πιο πλήρης
Αντίο Κώστα Βίρβο».

virvos 6

virvos 7