Από τους «αγροφύλακες» στους «αστυνόμους της φύσης»

8135f27c41

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξήγγειλε “αστυνομία φύσης”, θυμίζοντας την περίφημη Αγροφυλακή που συστήθηκε δύο φορές επί ΝΔ και στη συνέχεια καταργήθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

H δήλωση του αναπληρωτού υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη ότι αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης η ίδρυση “αστυνομίας φύσης”, πέρα από το… τσουνάμι τρολαρίσματος που προκάλεσε στα social media θυμίζει την περίφημη αγροφυλακή που επίμονα επανασύστησε η ΝΔ τόσο το 1993 και το 2007.

«Πρέπει οι προστατευόμενες περιοχές, όπως έχουν στις ΗΠΑ την Αστυνομία Φύσης -θα δούμε πώς θα την ονομάσουμε εμείς- κάτω από τα δασαρχεία, όπως έχουμε τους δασοφύλακες, ομοίως, σε όλες τις περιοχές να υπάρχουν αντίστοιχα υπάλληλοι, που μάλλον θα ανήκουν στα δασαρχεία και θα έχουν ανακριτική και εποπτική ιδιότητα” τόνισε ο κ. Τσιρώνης στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ και πρόσθεσε ότι “θα μπορούν και να συλλαμβάνουν τον παρανομούντα, ώστε να μη μείνει κανένα σημείο της Ελλάδας ακάλυπτο ούτε για λαθροθηρία, ούτε για λαθροϋλοτομία, ούτε για υποκλοπή φυτών».

Μια χαρακτηριστική ιστορία ρουσφετιού

Η ιστορία της αστυνομίας φύσης ή οικολογικής αστυνομίας ή αστυνομίας της υπαίθρου ή κατά το κοινώς λεγόμενο “αγροφυλακής” ξεκινά από το μακρινό 1993. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε την επανασύσταση της Αγροφυλακής, η οποία θα απαρτιζόταν αρχικά από 4.029 αγροφύλακες. Η πτώση της κυβέρνησης σταμάτησε τη διαδικασία και επί ΠΑΣΟΚ (93-04) το θέμα “πάγωσε”.

Το 2005 η κυβέρνηση Καραμανλή πέρασε νόμο που επανέφερε σε ισχύ την Αγροφυλακή και προσελήφθησαν οι πρώτοι 1.200 επιτυχόντες διαγωνισμού του 1993, όπως άλλωστε είχε προεκλογικά δεσμευθεί η Ν.Δ. Σε αυτούς, προστέθηκαν 400 επιπλέον άτομα, που προήλθαν με μετάταξη από υπουργεία, νομαρχίες ή και την παλαιά Διεύθυνση Αγροφυλακής.

Το πρωί της 14ης Αυγούστου 2007 ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, στη διάρκεια της πανηγυρικής τελετής ορκωμοσίας των 800 πρώτων αγροφυλάκων, τόνιζε: «Είστε πλέον μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Αποδίδεται ηθική δικαίωση για μια αδικία που διήρκεσε 15 χρόνια. Είμαι υπερήφανος που η τύχη έφερε σε μένα και την κυβέρνησή μου να αποκαταστήσουμε την αρχή του συνταγματικού δικαίου και την εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος».

Με το που προσλήφθηκαν… βγήκαν στη σύνταξη

Το εντυπωσιακό είναι ότι ενάμιση χρόνο μετά την πρόσληψή τους, πενήντα από αυτούς είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια και βγήκαν στη σύνταξη. Συνολικά περισσότεροι από 300 εξασφάλισαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αποχώρησαν με ευνοϊκότερους όρους.

Η υπηρεσία μπορεί να επανασυστάθηκε, αλλά τον πρώτο καιρό μόνο στα χαρτιά, καθώς δεν υπήρχαν ούτε γραφεία, ούτε εξοπλισμός. Τελικά μετά από πολλές προσπάθειες της παραχωρήθηκαν κατασχεμένα Ι.Χ. από τον ΟΔΔΥ και αντί για στολές, οι αγροφύλακες εφοδιάστηκαν με στολές αγγαρείας που παραχώρησε η Πολεμική Αεροπορία.

Η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Γ. Παπανδρέου) κατάργησε το 2010 την Αγροφυλακή και οι αρμοδιότητές της υπήχθησαν στις εκάστοτε Δασικές Υπηρεσίες, ενώ το προσωπικό της που ανερχόταν τότε σε 1.300 άτομα, μετατάχθηκε στις νέες «καλλικρατικές» περιφερειακές δασικές υπηρεσίες.

Το επόμενο βήμα είναι να στελεχώσει την “αστυνομία φύσης” του κ. Τσιρώνη…

 

thetoc