“Απο τον Ομηρο στον Δάντη και τον Φώσκολο”

Στις 5 και 6 Αυγούστου στο Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου

Συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό των 700 χρόνων από τον θάνατο του Δάντη Αλιγκέρι, το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,θα παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, στις 5 και 6 Αυγούστου 2021, στο επιβλητικό Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου Καρδίτσας, την παράσταση «Από τον Όμηρο στον Δάντη και τον Φώσκολο: Η θεία μουσική διαμέσου της αρχαιοελληνικής μυθολογίας». Κυρίαρχο στοιχείο του έργου αποτελεί η εμπλοκή των σημαντικότερων στοιχείων της «Θείας Κωμωδίας» με σημαντικές προσωπικότητες της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, συνδυάζοντας Μουσική, Λόγο, Υποκριτική και Εικαστικά.

Κανένας ποιητής στην ιστορία της λογοτεχνίας δεν υπήρξε πηγή έμπνευσης γιατην Τέχνη, όσο ο Δάντης Αλιγκέρι. Τα δύο σημαντικότερα έργα του, «Νέα Ζωή»και «Θεία Κωμωδία» έδωσαν ζωή σε στιλιστικά ρεύματα και τάσεις. Πρόκειταιγια έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, τουοποίου η «Θεία Κωμωδία» θεωρείται από τα σημαντικότερα ποιητικά έργα.Είναι γνωστή η σχέση του Δάντη με τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό καιιδιαίτερα με την Αρχαιοελληνική Μυθολογία. Οι «δάσκαλοι» του ήταν ο Όμηρος,ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Ευριπίδης κ.α., τους οποίους αποκαλούσε ταΜεγάλα Πνεύματα, «SpiritiMagni».Κατά τη διάρκεια της παράστασης – συναυλίας αναδεικνύεται η αρχαία ποίησηκαι φιλοσοφία (από τον μυθικό Ορφέα και τον Όμηρο, στον Πλάτωνα και στονΑριστοτέλη), καθώς επίσης και η Ελληνική Επιστήμη, όπως εμφανίζεται στονΔάντη.

Θα παρουσιαστούν, επίσης, στο πίσω μέρος της σκηνής σε απεικονίσεις, οι πιοεμβληματικές προσωπικότητες της Ελληνικής Μυθολογίας, που έχουν μιαμεγάλη παρουσία στη «Θεία Κωμωδία», διαμέσου έργων των διακεκριμένωνζωγράφων SandroBoticelli, SalvatorDali’, WilliamBlake, EugeneDelacroix,LorenzoValles, DanteGabrielRossetti.

Επιπλέον, θα αναδειχθούν σχέσεις μεταξύ του Δάντη Αλιγκέρι και του μεγάλουΈλληνα ποιητή Ούγκο-Νικολάου Φώσκολου, γιου της ΔιαμαντίναςΣπαθή απότη Ζάκυνθο, στου οποίου τα έργα η επίδραση του Δάντη είναι εμφανέστατη.Ο Ούγκο-Νικόλαος Φώσκολος, τον οποίο πρόσφατα τίμησε η Ελληνική Βουλήκαι η Ελληνική Πολιτεία, έχει γράψει νεότατος ένα καταπληκτικό ποίημα την«Ωδή στον Δάντη».

Ο Φώσκολος υπήρξε μεγάλος θαυμαστής του Δάντη. ΣτηνΩδή του τον αποκαλεί “altissimoSignordelsommocanto” (ΥψηλότατοΆρχοντα του ανώτατου τραγουδιού), poetaeterno(Αιώνιο Ποιητή ), “nettare disapienza (Η Αμβροσία της Γνώσης), “Vate di giustizia e libertà” (Ο Προφήτης της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας). Θαύμαζε την ποιητική δύναμη, την οξύτητα καιτην υπερηφάνεια του και τον θεωρούσε ως τον Μεγάλο Υμνωδό των ΑρχαίωνΑξιών.

Επίσης, θα ερμηνευτούν και έργα εμπνευσμένα από τον Δάντη ή σε κείμενα του Δάντη σπουδαίων συνθετών, όπως του G.Verdi (1813-1901), του R.Zandonai (1883-1944), του MarioCastelnuovo-Tedesco(1895-1968), του GiacomoPuccini (1858-1924) και του CiroPinsuti (1829-1888),που θα ερμηνεύσουν η υψίφωνος Ρέα Βουδούρη και ο τενόρος Γκρίτζαλης Νικήτας με τον Μάριο Καζά στο πιάνο.

Θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η καντάτα του ΙωσήφΒαλέτ, βασισμένη στη Θεία Κωμωδία του Δάντη, σε μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη «Ψυχή Αιώνια» για υψίφωνο, τενόρο, αφηγητή, ορχήστρα και μικτή χορωδία.

Επίσης, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα παρουσιαστεί, η σύνθεση του Γιάννη  Δροσίτη από τα ερωτικά ποιήματα «Πέτρινοι  Στίχοι» σε ποίηση Δάντη,  για  φωνή  και πιάνο.

Συμμετέχουν η Ιταλίδα υψίφωνος ΤeresaCardace, o  Αμερικανός τενόρος ΜichaelWadeLee, ως αφηγητής ο Γιάννης Στόλλας, η Θεσσαλική  Ορχήστρα Εγχόρδωνκαι η Θεσσαλική Μικτή Χορωδίατου Διεθνούς  Φεστιβάλ  Καρδίτσας.

Διευθύνει ο Νίκος  Ευθυμιάδης.

Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.

Την επιμέλεια των εικαστικών και των κειμένων έχει η LiaRizzuto.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση  της παράστασης έχει ο Νίκος  Ευθυμιάδης.

Η εκδήλωση υλοποιείται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας)και του Δήμου Μουζακίου.

 

======================

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Aπαιτείταιπροκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ. Η προκράτηση είναι υποχρεωτική.
Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα και προκρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.