Από το «σφυρίζουμε offside το OXI» στις κόκκινες κάρτες της τηλεμαχίας

liapised

Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD
Ψυχίατρος – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Κόκκινες κάρτες επανασχολιασμού στην τηλεμαχία Τσίπρα-Μειμαράκη…φαίνεται πως κάτι ήξερε, σχετικά με την επικείμενη ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής μας ζωής, ο συμπολίτης μας, γιατρός και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Χ. Λιάπης, όταν, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου δήλωνε σε ευρωπαικά τηλεοπτικά δίκτυα πως πρέπει να «σφυρίξουμε offside το ΟΧΙ», κατά τη συμμετοχή του στα φιλοευρωπαϊκά συλλαλητήρια στο Σύνταγμα.

1η Ιουλίου 2015, Δηλώσεις του Ψυχιάτρου και Διδάκτωρος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την έντονη παρουσία στα ΜΜΕ και τις πολλαπλές παρεμβάσεις κοινωνικού προβληματισμού, στον ΑΝΤ1 Ρουμανίας, στη Δημόσια Τηλεόραση της Πολωνίας και σε τηλεοπτικό κανάλι της Εσθονίας, κατά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα:

«Σφυρίζουμε offside το ΟΧΙ και λέμε ΝΑΙ στη λύση εντός Ευρώ. Το Grexit δεν αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική. Η αναγκαιότητα για ένα κρυστάλλινο ΝΑΙ στην Ευρωπαϊκή συνέχεια και προοπτική της χώρας μας αποτελεί μονόδρομο.

Θα πρέπει όμως και η Ευρώπη να επιδείξει ένα πρόσωπο αλληλεγγύης, μια νέα πρόταση που θα εστιάζει στην ανάπτυξη και όχι στην ασφυκτική λιτότητα η οποία έχει αποστραγγίσει τη χώρα και την κοινωνία. Ήταν αυτή η λιτότητα που δεν έδωσε λύσεις και που τώρα διχάζει τον ελληνικό λαό ως προς το θετικό ή το αρνητικό ευρωπαϊκό πρόσημο της χώρας μας.

Κρατώ και φορώ το Τ-shirt που ως μέλος της Ευρωβουλής των Εφήβων μού είχε δοθεί το 1995, όταν ως μαθητής Λυκείου ψήφιζα στο Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου, μαζί με δεκάδες άλλους νέους της Ευρώπης, για την κοινή ευρωπαϊκή προοπτική της νέας γενιάς, για τα ζητήματα που μας απασχολούσαν τότε και για τα όνειρά μας.

Τότε η Ελλάδα ευημερούσε. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, υποφέρει. Τώρα ο αγώνας δίνεται για να συνεχίσει να φορά η Ελλάδα τη φανέλα της Ευρώπης. Θα πρέπει, όμως, αλληλέγγυα, με ευαισθησία και υπευθυνότητα όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να λειτουργήσουν ως ομάδα αλληλοβοήθειας και αλληλοδιαμόρφωσης ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος ανάπτυξης»

.