Από το ποτήρι στο… πιάτο: Μαγειρεύοντας με μπίρα

Κάνει ανάλαφρο κι αφράτο το κουρκούτι, μπαίνει σε μαρινάδες, δίνει πλούσια γεύση στα μαγειρευτά και μια διαφορετική διάσταση στα γλυκά

Τα τελευταία χρόνια η σχέση μας με τη μπίρα έχει αλλάξει. Έχουμε γνωρίσει και εκτιμήσει πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς λυκίσκου και βύνης. Οι επιλογές πληθαίνουν συνεχώς. Στα σούπερ μάρκετ και στις κάβες ποικίλες κατηγορίες και στιλ τραβούν την προσοχή μας, επιτρέποντας μας να ανακαλύψουμε ποια μάς ταιριάζει από μια πραγματικά πολύ ευρεία παλέτα γεύσεων κι αρωμάτων.

Είναι γεγονός ότι ένα ποτήρι μπίρα μπορεί να συνοδεύσει εξαιρετικά το φαγητό. Μπορεί όμως να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο ίδιο το μαγείρεμα. Η μπίρα είναι το μυστικό συστατικό πολλών συνταγών. Είναι εξαιρετικά ευέλικτη. Δίνει σώμα και γήινα αρώματα στα πιάτα. Βρίσκει το δρόμο της και για τα γλυκά. Είναι πολλοί οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα. Διαλέξτε τη σωστή μπίρα για κάθε συνταγή.

Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, οι ξανθιές τύπου lager ή weiss είναι πιο κατάλληλες για κάποια πιάτα, οι φρουτώδεις κόκκινες, οι καστανές και οι μαύρες για άλλα. Στην περίπτωση που έχετε μια μπίρα με πικρή επίγευση, θα πρέπει να αντισταθμίσετε αυτό της το χαρακτηριστικό με λίγη ζάχαρη ή λίγο μέλι.

Στο κουρκούτι

Στο κουρκούτι η μπίρα λειτουργεί με ανάλογο τρόπο με το ανθρακούχο νερό, κάνοντάς το πιο ανάλαφρο, τραγανό κι αέρινο. Πέρα από τον τηγανητό μπακαλιάρο –με ή άνευ σκορδαλιάς– δοκιμάστε τη στο μείγμα για τα τηγανητά καλαμαράκια (μπορείτε  για περισσότερο άρωμα, να προσθέσετε και λίγο κάρι), τις τηγανητές γαρίδες (αν θέλετε να αποκτήσουν πιο εξωτικό χαρακτήρα, βάλτε στο κουρκούτι σας και λίγη τριμμένη καρύδα) ή τις τηγανητές ροδέλες κρεμμυδιού (εδώ θα σας προτείνουμε μια ιδέα από καπνιστή πάπρικα). Σε όλες τις περιπτώσεις καλό είναι να προτιμήσετε μια ελαφριά μπίρα. Μια lager, ας πούμε, είναι ό,τι πρέπει.

beerjonathan-borba.jpg
φωτογραφία: Jonathan Borba (Unsplash)

Στα αχνιστά μύδια

Μπορείτε, αφού τσιγαρίσετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και όποια άλλα υλικά προτιμάτε, αντί να χρησιμοποιήσετε λευκό κρασί, να τα αχνίσετε με μια μπίρα με ελαφρύ σώμα (ιδανικά μια lager ή μια weiss), έχοντας, πριν κλείστε το καπάκι, προσθέσει τα μυρωδικά σας. Ο ζωμός θα γίνει πραγματικά πεντανόστιμος.

Στις μαρινάδες

Η μπίρα μπορεί να μαλακώσει το κρέας και να εμπλουτιστεί σε γεύσεις κι αρώματα. Αν σκοπεύετε, ας πούμε, να μαγειρέψετε χοιρινό, μπορείτε να το σκεπάσετε με ένα μείγμα μιας μπίρας (χρησιμοποιείστε μια lager ή μια amber ale) με 3 κουταλιές καυτερής μουστάρδας, 1 κουταλιά μελιού και 1 κουταλιά μαύρο πιπέρι και να το αφήσετε στο ψυγείο για αρκετές ώρες. Κι αν έχετε σκοπό να ψήσετε μπριζόλες στη σχάρα ή στο γκριλ, φτιάξτε μια μαρινάδα ανακατεύοντας καλά ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, ½ φλιτζάνι μαύρη μπίρα, 4 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο, 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας, 2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη, 3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες κι από 1 κουταλιά της σούπας τσίλι, κύμινο, καπνιστή πάπρικα και αλάτι. Θα γίνουν τρυφερές και πολύ γευστικές.

beeralexander-kovacs.jpg
φωτογραφία: Alexander Kovacs (Unsplash)

Στις τηγανιές και στα λουκάνικα

Η μπίρα μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί σε μια χοιρινή τηγανιά. Μια ωραία κι εύκολη στην εκτέλεση ιδέα είναι να σοτάρετε το κρέας, κομμένο σε κυβάκια, να προσθέσετε μπίρα ανακατεμένη με μουστάρδα και να το αφήσετε να σιγομαγειρευτεί σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να γίνει τρυφερό – θα πάρει γύρω στα 40 με 50 λεπτά. Όσο για τα λουκάνικα, μπορείτε να τα βάλετε σε μια μικρή κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι, να τα σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν, να ρίξετε το περιεχόμενο ενός κουτιού μπίρας και να τα μαγειρέψετε, μαζί με μυρωδικά ή/και μπαχαρικά της αρεσκείας σας (μπούκοβο γλυκό ή καυτερό, δεντρολίβανο, θυμάρι κτλ.) σε μέτρια ένταση για περίπου 20 λεπτά ώρα, μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή σάλτσα, σαν σιρόπι. Εδώ μπορείτε να προτιμήσετε είτε lager είτε κάποια μαύρη μπίρα, ανάλογα με τα γούστα σας.

Στα μαγειρευτά

Το κρέας, σιγομαγειρεμένο σε μπίρα, μαζί με φρούτα (π.χ. αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα) ή με λαχανικά γίνεται λουκούμι. Κι είναι μια πιο οικονομική λύση σε σχέση με το κρασί. Για το κοτόπουλο και για το χοιρινό σάς προτείνουμε να προτιμήσετε μια ελαφριά (lager ή weiss) και για το μοσχάρι ή το αρνί μια καστανή ή μια μαύρη μπίρα (stout ή porter).

Στο ψωμί

Η μπίρα μαζί με το μπέικιν πάουντερ παρέχουν τη φυσική μαγιά για γρήγορο και νόστιμο σπιτικό ψωμί, όπως αυτό της συνταγής που ακολουθεί. Για να το φτιάξετε κοσκινίζετε 1/2 κιλό αλεύρι και το ανακατεύετε καλά με 3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 2 κουταλάκια ζάχαρη, λίγη ρίγανη και λίγη τριμμένη γραβιέρα. Προσθέτετε τη μπίρα (1 κουτάκι lager) και λίγο ελαιόλαδο για να πλάθεται πιο εύκολα και ζυμώνετε. Αφήνετε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα κι αφού του δώσετε σχήμα, το ψήνετε σε προθερμασμένο, στους 160ο C, φούρνο, για 20 λεπτά και μετά στον αέρα για άλλα 40 λεπτά.

beergianluca-gerardi.jpg
φωτογραφία: Gianluca Gerardi (Unsplash)

Στα γλυκά

Και η ζαχαροπλαστική, πάντως, δε λέει όχι στη μπίρα, που βάζει την πινελιά της στα μπισκότα, στα μπράουνις και στα κέικ. Αν δοκιμάσετε λόγου χάρη αυτό το εύκολο κέικ με μαύρη μπίρα και σοκολάτα, στοιχηματίζουμε ότι θα γίνει από τα αγαπημένα σας. Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε 250 γρ. μαύρη μπίρα, 250 γρ. λιωμένο βούτυρο, 70 γρ. κακάο, 350 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 140 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2 μεγάλα αυγά, 1 κουταλιά της σούπας βανίλια, 1/4 κουταλάκι αλάτι, 2 ½ κουταλάκια μαγειρική σόδα και 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Τα βήματα της συνταγής είναι αρκετά απλά. Προθερμαίνετε το φούρνο. Βάζετε σ’ ένα μπολ το λιωμένο βούτυρο, την μπίρα, το κακάο και τη ζάχαρη και χτυπάτε καλά με το σύρμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Βάζετε στο μίξερ το γιαούρτι, τα αυγά και τη βανίλια. Ρίχνετε το δεύτερο μείγμα στο πρώτο χτυπώντας ελαφρά και μετά προσθέτετε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και συνεχίζετε το χτύπημα. Στη συνέχεια βάζετε το μείγμα του κέικ σε βουτυρωμένη φόρμα και το ψήνετε για 45 με 50 λεπτά στους 180ο C. Στη συνέχεια, μπορείτε, αν θέλετε, να το καλύψετε με γλάσο σοκολάτας.

ethnos.gr