Από ποια ηλικία βλέπουμε όνειρα;

Από πάρα πολύ νωρίς

Ακόμα και τα νεογέννητα βλέπουν όνειρα, αλλά δεν είναι τα πρώτα τους, αφού τα όνειρα ξεκινούν όταν βρίσκονται ακόμα στην κοιλιά της μαμάς τους, από την 23η εβδομάδα και μετά.

Αλλά μετά τη γέννηση τα όνειρα αλλάζουν, αφού σε αυτά προστίθενται οι νέες αισθήσεις της πείνας, της πλήξης, του κρύου, της ζέστης και πολλές ακόμα, τα οποία γίνονται μέρος των ονείρων τους.

Ο πρώτος ύπνος REM του εμβρύου παρατηρείται από τον 7ο μήνα κι έπειτα. Ο εγκέφαλος του αναπτυσσόμενου εμβρύου φαίνεται πως κάνει κύκλους κάθε 20 με 40 λεπτά μεταξύ του ύπνου REM, κατά τον οποίο η εγκεφαλική δραστηριότητα ανταγωνίζεται τη συνείδηση, και του ύπνου non-REM, κατά τον οποίο ο εγκέφαλος ξεκουράζεται.

Οι επιστήμονες ακόμα μελετούν τις λειτουργίες αυτών των κύκλων ύπνου. Τα νεογέννητα φαίνεται πως παίρνουν τον περισσότερο χρόνο τους σε κατάσταση ύπνου άρα και ονείρων. Υπολογίζεται πως περνούν 10 ώρες το 24ωρο βλέποντας όνειρα. Ωστόσο, ξυπνάνε εύκολα.

Μετά τους 18 μήνες και μέχρι τα 2 έτη, η φαντασία και τα όνειρα αναπτύσσονται. Και οι έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά σε αυτή την ηλικία ονειρεύονται συνήθως αυτά που αγαπούν.

e-radio.gr