Κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου που αφορά στη διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων, το οποίο προβλέπει την υποχρεωτική σήμανση της χώρας προέλευσης του κρέατος και του γάλακτος.
Από τον Ιανουάριο του 2018, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας άμελξης του γάλακτος καθώς και προέλευσης του κρέατος ώστε να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις κρέατος άγνωστης προέλευσης αλλά και οι συστηματικές εισαγωγές φθηνού γάλακτος που βαφτίζεται ελληνικό. Ο αρμόδιος Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το φιλόδοξο αυτό νομοσχέδιο, γάλα και κρέας θα έχουν πλέον «ονοματεπώνυμο» και η αναγραφή θα είναι επίσης υποχρεωτική τόσο στα προσυσκευασμένα όσο και σε εκείνα που πωλούνται χύμα, ενώ σε περίπτωση που «εμπλέκονται» στο τελικό προϊόν περισσότερες από μία χώρα χώρες, τότε θα αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα αρμέγματος, η χώρα επεξεργασίας και η χώρα συσκευασίας.
Όσον αφορά το κρέας, υπήρχε ήδη η υποχρέωση αναγραφής στα κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ της χώρας προέλευσης των ζωικών προϊόντων. Τώρα θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή του είδους του κρέατος, της χώρας καταγωγής και εκτροφής αλλά και της χώρας σφαγής. Επίσης, τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείου θα έχουν την επιπλέον υποχρέωση καταγραφής του είδους του κρέατος, της χώρας καταγωγής ή τις χώρες εκτροφής σε όλα τα παραστατικά που εκδίδουν.
Το νομοσχέδιο ορίζει επίσης ότι ο έμπορος έχει υποχρέωση να εξοφλήσει το αντίστοιχο τιμολόγιο στον παραγωγό νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων το αργότερο σε 60 ημέρες από την έκδοσή του, διαφορετικά θα του επιβάλλονται χρηματικές κυρώσεις ίσες με το 30% της αξίας του τιμολογίου. Παράλληλα, οι παραγωγοί πρέπει να καταθέτουν στη Διεύθυνση Γεωργικών, Ζωικών, Κτηνιατρικών και Αλιευτικών Ελέγχων του υπουργείου όλα τα απαραίτητα παραστατικά των συναλλαγών, ούτως ώστε να γίνονται και οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι αναφορικά με την καταβολή ή όχι του σχετικού τιμήματος.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως αναφέρει το Υπουργείο, έχει στόχο να στηρίξει και να θωρακίσει τους κλάδους αυτούς και «να αποκαταστήσει τη δίκαιη ισορροπία μεταξύ παραγωγών και εμπόρων, εξαλείφοντας φαινόμενα της αδικαιολόγητης και προδήλως καταχρηστικής επιβολής όρων που ευνοούν το φαινόμενο των πολύμηνων καθυστερήσεων».
itrofi.gr