Απίστευτη πρόκληση Ακάρ: Θέλουμε το 50% του πλούτου του Αιγαίου & της ΑΟΖ

Με μία δήλωση – πρόκληση που δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, ο υπουργός Άμυνας Ακάρ, ζητάει να μοιράσει η Ελλάδα τον πλούτο του Αιγαίου. Συνεχίζει μάλιστα τονίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε το αντίθετο».

«Το ευκολότερο που μπορεί να γίνει στο θέμα αυτό είναι η δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Αν δεν συμβεί αυτό δεν θα επιτρέψουμε μια αντίθετη απόφαση. Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε», δήλωσε ο Ακάρ.

«Η συμφωνία με την Λιβύη δεν αποτελεί απειλή σε άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών. Πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών» δήλωσε σήμερα στην Άγκυρα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. «Παράλληλα με τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά της τρομοκρατίας εντός και εκτός συνόρων, συνεχίζονται με αποφασιστικότητά και οι ενέργειες στο Αιγαίο την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο», δήλωσε επίσης ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Είχε προηγηθεί ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Φιλελεύθερος της Κύπρου για τα σχέδια των τούρκων.

Η αποκάλυψη για έρευνες των τούρκων στην Κρήτη

Μία σημαντική αποκάλυψη κάνει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος. Σε αναλυτικό της ρεπορτάζ αναφέρει:

Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, σε μια πρώτη προσπάθεια να επιβάλει νέα τετελεσμένα, αλλά και για να ανιχνεύσει τις ελλαδικές αντιδράσεις και αντοχές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η βιασύνη που υπήρξε από τουρκικής πλευράς να υπογραφεί η συμφωνία με το καθεστώς της Τρίπολης, να γίνει αμέσως μετά η επικύρωσή της από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως και η κατάθεσή της στη συνέχεια στα Ηνωμένα Έθνη, πράγμα που έγινε όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ρετζέ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνουν πως θα κινηθούν γρήγορα.

Πρώτο βήμα, συνεπώς, είναι η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, γεωτρύπανου. Η δεύτερη φάση δεν αναμένεται ότι θα γίνει αμέσως.

Παράλληλα, θα συνεχίζονται οι παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία βρίσκονται τα δυο γεωτρύπανα και τα δυο ερευνητικά σκάφη.

Η Άγκυρα, πέραν από τον πολιτικό χαρακτήρα που έχουν οι κινήσεις της αυτές, προφανώς και επενδύει στην ανακάλυψη φυσικού αερίου. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, να εντοπίσει δηλαδή φυσικό αέριο στα σημεία που διενεργεί γεωτρήσεις, τότε θα υπάρχουν ανατροπές και θα αντιμετωπίζει τις όποιες πολιτικές συζητήσεις από άλλη οπτική γωνία.

Όπως εξήγησε διπλωματική πηγή, σε μια τέτοια περίπτωση ούτε προσχηματικά δεν θα συζητά το Κυπριακό. Θα αξιοποιήσει το αέριο χωρίς κανείς να την εμποδίσει. Όταν, μάλιστα, δεν θα επηρεάζει θαλασσοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί.

Προηγουμένως , σε ένα άλλο διπλωματικό επεισόδιο, το ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε σκληρά για την αναφορά του τουρκικού υπουργείου: «Η ελληνική ηγεσία, δεν μπορεί να ξεχάσει ότι το 1922 τους ρίξαμε στο Αιγαίο».

Η υβριστική αναφορά για το «1922»

Σκληρή απάντηση στη χθεσινή αναφορά του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δίνει το ελληνικό ΥΠΕΞ, την ώρα που συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα.

Με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, κάνει λόγο για «ύβρη εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την ιστορία του».

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση», τονίζει και προσθέτει: «Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε».

«Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια», τονίζει ο κ. Γεννηματάς.

Άγκυρα: Το ’22 σας ρίξαμε στην θάλασσα

Σε ελληνικές αποζημιώσεις για τη Μικρασιατική Εκστρατεία του 1922 έκανε αναφορά η Άγκυρα σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή στο Συνέδριο για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Στο χαιρετισμό του, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει την Τουρκία για θηριωδίες, μιλώντας για εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού, κάτι που προκάλεσε εκνευρισμό στην τουρκική κυβέρνηση.

Απαντώντας, αργά το βράδυ του Σαββάτου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι «η ελληνική ηγεσία δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο» και επικαλείται τους όρους της Συνθήκης Λωζάννης.

Σε γραπτή απάντηση ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμι Ακσοι, αναφέρει:

«Απορρίπτουμε τους αβάσιμους, ψευδείς και συκοφαντικους εχθρικους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της ιστορίας μας σε ομιλία του στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, σε συνέδριο υπό την επωνυμία “6ο Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας”.

Εάν η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο, επιθυμεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, πρέπει πρώτα να δει την έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, η οποία διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία, και τις Διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης που καταδίκασαν την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε.

Καλούμε την ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει την οδό του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Βενιζέλου, που υπέδειξε ως υποψήφιο για Νόμπελ ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ ο οποίος ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας δίνοντας αγώνα εναντίον του εισβολέα ελληνικού στρατού, να παραμερίσει τις ονειροπόλες ιδεολογίες και να υιοθετήσει τις αρχές καλής γειτονίας και φιλίας».

 

 

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ, philenews