Η μοναξιά είναι εξίσου θανατηφόρος με το κάπνισμα και πρέπει να θεωρείται σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία, λένε ειδικοί από τις ΗΠΑ.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Brigham Young (BYU) παρουσίασαν δύο μεγάλες συνδυασμένες αναλύσεις (μεταναλύσεις) προγενέστερων μελετών στο 125ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.
Οι μεταναλύσεις έδειξαν ότι η μοναξιά σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, με τις αρνητικές συνέπειές της να είναι εξίσου σημαντικές με εκείνες του καπνίσματος και μεγαλύτερες απ’ ό,τι εκείνες της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής.
«Οι κοινωνικοί δεσμοί αποτελούν μία από τις ουσιώδεις ανάγκες των ανθρώπων και έχουν ζωτική σημασία για την ευεξία και για την επιβίωση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζούλιαν Χολτ-Λούνσταντ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο BYU.
«Έχουμε στα χέρια μας ισχυρά επιστημονικά δεδομένα ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, με το μέγεθος του κινδύνου να υπερβαίνει πολλούς άλλους σημαντικούς δείκτες της υγείας».
Στην πρώτη μετανάλυση, η δρ Χολτ-Λούνσταντ και οι συνεργάτες της εξέτασαν στοιχεία για τις κοινωνικές σχέσεις, την κατάσταση της υγείας, τα υποκείμενα προβλήματα υγείας και τη θνησιμότητα από 148 κλινικές μελέτες με 308.849 εθελοντές.
Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές με ισχυρές κοινωνικές σχέσεις είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν περισσότερο απ’ όσο οι κοινωνικά απομονωμένοι συνομήλικοί τους.
Στην άλλη μετανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν 70 μελέτες που διεξήχθησαν σε Ευρώπη, Βόρειο Αμερική, Ασία και Αυστραλία, και δημοσιεύθηκαν την περίοδο 1980-2014.
Σε αυτή τη μελέτη οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μοναξιά, η κοινωνική απομόνωση και το να ζει κανείς μόνος του σχετίζονται με αύξηση της πιθανότητας πρόωρου θανάτου κατά 26% έως 32%.
«Τα σύγχρονα εύπορα κράτη διαθέτουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ιστορία ανθρώπων που ζουν μόνοι – και τα ποσοστά αυτά αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο», δήλωσε η δρ Χολτ-Λούνσταντ. «Έχει όμως τεκμηριωθεί ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά βλάπτουν σοβαρά την ψυχοσωματική υγεία και οδηγούν στον πρόωρο θάνατο, συχνά από καρδιαγγειακά αίτια».
Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού ζει πλέον μόνο του, ενώ ανάλογες τάσεις παρατηρούνται και σε άλλες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η Ινδία και η Βρετανία, όπου η μοναξιά είναι ιδιαιτέρως συχνή μεταξύ των ηλικιωμένων.
Ωστόσο δεν αφορά μόνον αυτούς. Πρόσφατη μελέτη του βρετανικού Ιδρύματος Ψυχικής Υγείας (MHF) έδειξε ότι οι νέοι ηλικίας 18-34 ετών αισθάνονται μόνοι πιο συχνά απ’ ό,τι τα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, ενώ πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το τουλάχιστον 20% των εφήβων αισθάνονται πολύ συχνά μοναξιά.
Πηγή : Web Only/tanea.gr