Απαντήσεις για την αυτονόμηση της θέρμανσης στις πολυκατοικίες

Σύγχυση σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να «απελευθερώσει» την αυτονομία θέρμανσης των διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες, με τροπολογία που ψηφίσθηκε μερικά 24ωρα πριν από τα Χριστούγεννα και χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, σε ανακοίνωσή της πριν από λίγες ημέρες, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά την εγκατάσταση μετρητών ενεργειακής κατανάλωσης, και όχι συστημάτων αυτόνομης θέρμανσης.

Αντίθετα από ό,τι υποστηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ, πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαιώνει ότι η διάταξη αφορά όντως την αυτονόμηση θέρμανσης στις πολυκατοικίες και καταργεί την προϋπόθεση που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς. Επομένως, για να αποκοπεί ένα διαμέρισμα από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, δεν χρειάζεται πλέον η απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, με ποσοστό τουλάχιστον 50,1%, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Η αλήθεια είναι ότι το κείμενο της τροπολογίας αφήνει «ανοικτά» ζητήματα. Έτσι, για παράδειγμα, δεν ξεκαθαρίζει αν και σε ποιον βαθμό τα διαμερίσματα που έχουν αυτονομηθεί θα συμμετέχουν στα έξοδά της κεντρικής θέρμανσης – κάτι που μόλις προχθές έγινε γνωστό πως θα αποσαφηνισθεί τις επόμενες ημέρες, με διευκρινιστική εγκύκλιο. Με βάση πάντως όσα αναφέρει, απευθυνθήκαμε σε ανθρώπους της αγοράς, για να πάρουμε απαντήσεις στις εύλογες απορίες που μπορεί να έχει κανείς για την αποκοπή από την κεντρική θέρμανση.

Τι ακριβώς αλλάζει με την τροπολογία;

Για την εγκατάσταση συστήματος αυτόνομης θέρμανσης, δεν είναι πλέον απαραίτητη καμία ενημέρωση ή άδεια από οποιαδήποτε «αρχή ή φορέα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, στους «φορείς» περιλαμβάνεται και η γενική συνέλευση της πολυκατοικίας, κάτι που σημαίνει ότι όντως δεν χρειάζεται πλέον η έγκρισή της.

Οι άνθρωποι της αγοράς, στους οποίους απευθυνθήκαμε, υποστηρίζουν ότι η τροπολογία παρακάμπτει και στο καταστατικό της πολυκατοικίας, στην περίπτωση που σε αυτό προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την αποκοπή από την κεντρική θέρμανση κάποιου διαμερίσματος.

Υπάρχει κάποια διαφορά, ανάλογα με το αν η πολυκατοικία χρησιμοποιεί ή όχι την κεντρική θέρμανση;

Καμία. Είτε λειτουργεί είτε όχι, οποιοδήποτε διαμέρισμα μπορεί να αυτονομηθεί.

Παίζει ρόλο αν η κεντρική θέρμανση λειτουργεί με φυσικό αέριο και όχι με πετρέλαιο;

Όχι, αφού η τροπολογία δεν κάνει καμία διάκριση στα είδη καυσίμου. Κατά συνέπεια, ακόμη κι αν ο κεντρικός λέβητας λειτουργεί με φυσικό αέριο ή άλλο καύσιμο (για παράδειγμα πέλετ), κάθε διαμέρισμα έχει τη δυνατότητα να αυτονομηθεί, επειδή π.χ. ο ιδιοκτήτης του θέλει να καθορίζει εκείνος πόσο και ποιες ώρες θα ζεσταίνεται.

Υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς το καύσιμο του αυτόνομου συστήματος;

Κανένας, κάτι που σημαίνει ότι η δυνατότητα αυτονομίας δεν περιορίζεται μόνο στο φυσικό αέριο και επομένως στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο. Εναλλακτικά, μπορεί για παράδειγμα να εγκαταστήσει κανείς μία αντλία θερμότητας στο διαμέρισμά του.

Αν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση, τι συμβαίνει με τη συμμετοχή στα έξοδα λειτουργίας της;

Είναι άγνωστο προς το παρόν. Αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος μέσα στις επόμενες ημέρες, όπου θα αποσαφηνίζεται τι θα ισχύει.

Ποια ζητήματα που αφορούν τη θέρμανση εξακολουθούν να χρειάζονται την έγκριση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας;

Η αλλαγή καυσίμου της κεντρικής θέρμανσης – π.χ. για την αντικατάσταση του κεντρικού λέβητα πετρελαίου με λέβητα φυσικού αερίου. Τότε, θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» η γενική συνέλευση, όπως εξάλλου ίσχυε μέχρι τώρα.

naftemporiki