Απάντηση σε σχέση με την δέσμευση για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί

 

Σε συνέχεια της ανοιχτής επιστολής της κυρίας Ζαχαρούλας Γιαβρούτα-Λούδα, θα ήταν χρήσιμο να τονιστεί επί της αρχής ότι είναι εξαιρετικά θετικό να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος σε σχέση με την αγροτική πολιτική και σε αυτή την κατεύθυνση οι επισημάνσεις της Γραμματέως της Τ.Ο. Νομού Τρικάλων του Ποταμιού και επαγγελματία του χώρου της οινοποιίας είναι ενδιαφέρουσες και στοχευμένες. Θα ήταν χρήσιμο στο πλαίσιο αυτό να υπογραμμιστεί ότι :

  1. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ανέρχεται στα 0,20 ευρώ ανά λίτρο.
  1. Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. ΑΤΚΕ 0011760ΕΞ2016/49 απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών σε σχετική ερώτηση βουλευτών, με βάση τα προσωρινά στοιχεία για το πρώτο εννιάμηνο του 2016, τα δημόσια έσοδα ανέρχονται σε 16,62 εκατομμύρια ευρώ (η απάντηση διαθέσιμη εδώ :http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/9854844.pdf).
  1. Είναι σαφές ότι η επιβολή φόρων δεν βοηθάει στις εξαγωγές και ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα, ο οποίος αποτελεί σημαντικό πυλώνα εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία.
  1. Είναι επίσης δεδομένο ότι η ελληνική οινοποιεία έχει ανάγκη από ελάφρυνση και των φορολογικών βαρών και των αντίστοιχων διοικητικών και γραφειοκρατικών που υφίσταται, όπως αυτά που αναφέρετε στην παρέμβασή σας.
  1. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το Νομό Τρικάλων, για τον οποίο η οινοποιία, η αποσταγματοποιία και η αμπελουργία εγγράφονται σε μία μακρά παράδοση, η ενίσχυση του συγκεκριμένου κλάδου και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν αποτελεί προτεραιότητα για όλους και ιδιαίτερα για όσους από εμάς προερχόμαστε από αγροτικές οικογένειες.

 

Για τους λόγους αυτούς είναι θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση επανέρχεται στο συγκεκριμένο θέμα, μέσω του ίδιου του Πρωθυπουργού, ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από την φορολογική επιβάρυνση στο κρασί. Η επιλογή του Πρωθυπουργού να αναφερθεί στο συγκεκριμένο πρόβλημα από το βήμα της Ολομέλειας και να εξαγγείλει την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί δείχνει ότι η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και δεν διστάζει να επανέλθει εκεί όπου εμφανίζονται προβλήματα.

Θα ήταν τέλος εξαιρετικά χρήσιμο οι επαγγελματίες της οινοποιίας να καταθέσουν τις απόψεις τους και στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο οποίος θα βρίσκεται στα Τρίκαλα και θα παραθέσει ομιλία την ερχόμενη Κυριακή με αντικείμενο την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

 

Παναγιώτα Δριτσέλη

Βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ