Απάντηση Χ. Σταμόπουλου σε Μανδραβέλη για το λεωφορείο χωρίς οδηγό

stamopoulos xr

Του Χρήστου Σταμόπουλου, δικηγόρου, μέλους του Μετώπου Λαού Τρικάλων.

Οι αντιδράσεις των Τρικαλινών, και ιδίως του Μετώπου Λαού, που προκαλούνται απ’ το πείραμα με το «λεωφορείο χωρίς οδηγό» στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων, δεν διέλαθαν της προσοχής και μεγάλων αθηναϊκών ΜΜΕ. Με άρθρο κυριακάτικης εφημερίδας, που εκκινεί απ’ το συγκεκριμένο θέμα, εκφράζονται πολιτικές απόψεις και θέσεις γενικότερης σημασίας.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό του Πάσχου Μανδραβέλη (Π.Μ.) που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» της Κυριακής 11-10-2015, το Μέτωπο Λαού Τρικάλων, οι «συνοδοιπόροι του Λαφαζάνη», οι «ποικιλώνυμες» πρωτοβουλίες και επιτροπές πολιτών και τα αντιμνημονιακά κινήματα αποτελούν το «μέτωπο του αναχρονισμού» ή ακόμα την «παλαβή Αριστερά»!

Πρόκειται για «πειρατικά κινήματα» που «ανθούν στη χώρα με πολλά ψεύδη και υπό την ανοχή όλων μας», συνεχίζει ο γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του αρθρογράφος της «Καθημερινής», ενώ όσοι συμμετέχουν σ’ αυτά αποκαλούνται «προοδευτικάριοι»! Ο λόγος είναι γιατί –κατά τον Π.Μ.- «(μας) αποτρέπουν να δοκιμάσουμε οτιδήποτε καινούργιο για να λύσουμε τα παλιά προβλήματα». Γιατί «σε κάθε βήμα προόδου, είναι εκεί: θα ψευδολογήσουν, θα κινδυνολογήσουν»! Κι ακόμα, γιατί χαρακτηρίζουν τις «αλλαγές»- αυτές που τόσο αγαπά ο κ. Π.Μ.- «νεοφιλελεύθερες» και τις αντιμάχονται, ενώ, κατά τον εκπρόσωπο του τούρμπο νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, θα έπρεπε να τις αποδέχονται ασυζητητί, αφού αυτές επιχειρούνται από τις εκλεγμένες και νόμιμες δημοτικές αρχές ή κυβερνήσεις.

Μ’ αυτές τις ιδέες και απόψεις του και χωρίς να γνωρίζει ή προσποιούμενος άγνοια γύρω από βασικές πλευρές του θέματος, ο κ. Π.Μ. κατηγορεί κι επιτίθεται λυσσασμένα στο Μέτωπο Λαού για τον αγώνα του να διακοπεί αμέσως το απαράδεκτο πείραμα του λεωφορείου χωρίς οδηγό:
→ Αγνοεί ή αδιαφορεί εσκεμμένα ότι οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στους κεντρικούς δρόμους για τη διέλευση των 4 οχημάτων του πειράματος έχουν δημιουργήσει πρωτοφανή συμφόρηση, καθημερινή ταλαιπωρία σε οδηγούς και πεζούς και σοβαρούς κινδύνους ατυχημάτων. Φαίνεται όμως πως η καθημερινότητα των απλών πραγματικών ανθρώπων αφήνει παγερά αδιάφορο τον ιδεοληπτικό κ. Π.Μ.

→ Το Μέτωπο Λαού και οι αντιδρώντες Τρικαλινοί προφανώς και δεν είναι γενικώς κατά των νέων τεχνολογιών, πιλοτικών προγραμμάτων και πειραμάτων. Η Δημοτική Αρχή Τρικκαίων θα μπορούσε το «ευρωπαϊκό πείραμά» της να το πραγματοποιήσει εκτός κέντρου πόλης, χωρίς τα μύρια προβλήματα που δημιουργούνται τώρα. Προτίμησε όμως-επειδή κουβαλά κι αυτή τα μυαλά του Πάσχου Μανδραβέλη- να μετατρέψει την πόλη μας σε ανοιχτό υπαίθριο εργαστήριο και τους Τρικαλινούς σε πειραματόζωα, με το ζόρι!

→ Το πείραμα δεν έχει καμιά χρησιμότητα για τους Τρικαλινούς. Το εκτελεί όμως η Δημοτική Αρχή για λόγους εντυπώσεων, τη δική της φήμη και για αποπροσανατολισμό των πολιτών απ’ τα πραγματικά προβλήματά τους και τα προβλήματα της πόλης, για τα οποία η Αρχή Παπαστεργίου δεν κάνει τίποτα και δεν επιλύει κανένα. «Χάντρες και καθρεφτάκια» στους ιθαγενείς Τρικαλινούς και η ζωή να συνεχίζεται αδιατάραχτη. Αυτό είναι το δόγμα κάθε «σοβαρού» νεοφιλελεύθερου: απ’ τον Παπαστεργίου μέχρι τον Μανδραβέλη!

→ Η αγανάκτηση, ο θυμός, ακόμα και η οργή των Τρικαλινών κατά του πειράματος είναι καθολική, αναμφισβήτητα. Βγάζει μάτι σ’ όποιον γυρίζει στην πόλη. Γι’ αυτό και η αθρόα συλλογή υπογραφών από το Μέτωπο Λαού. Ωστόσο ο Π.Μ. –κλεισμένος στον δικό του ιδεοληπτικό κόσμο- προεξοφλεί ότι αυτές δεν θα ξεπεράσουν τις…20!

→ «Φωνή Λαού, οργή Θεού!», κύριε Μανδραβέλη. Ελπίζουμε την ποικιλότροπα εκπεφρασμένη βούληση και φωνή των δημοτών του ο Δήμαρχος Παπαστεργίου να την ακούσει και να διακόψει το ταχύτερο δυνατό το «ανεκδιήγητο πείραμα». Μια τέτοια κίνηση θα φανερώσει σωφροσύνη και σεβασμό της λαϊκής θέλησης. Θα πρόκειται για πράξη πραγματικής δημοκρατίας. Δημοκρατία δεν σημαίνει οι πολίτες να πειθαρχούν και να δέχονται αγόγγυστα τα οποιαδήποτε «έργα και ημέρες» των «εκλεγμένων» ανά 4 ή 5 χρόνια αρχόντων. Όταν πέρυσι ο κ. Παπαστεργίου ψηφιζόταν απ’ το 38% των Τρικαλινών πολιτών, γνώριζε κανείς απ’ αυτούς ότι εκλεγόμενος θα φόρτωνε στην πόλη μας το απαράδεκτο και επώδυνο πείραμα του «λεωφορείου»; Δεν είναι δίκαιες και δεν δικαιολογούνται οι όποιες αντιδράσεις των πολιτών, όταν οι «εκλεγμένοι» δήμαρχοι ή πολιτικοί κάνουν άλλα απ΄ αυτά που υποσχέθηκαν; Ο κ. Π.Μ. προτιμά την άκρα του τάφου σιωπή των πολιτών, γι’ αυτό χαρακτηρίζει χωρίς ντροπή «τραμπουκισμούς» και «ερυθρόμορφο φασισμό» τις όποιες λαϊκές αντιδράσεις… πρόκειται μάλιστα να εκδηλωθούν στο μέλλον!

→ Ο Π.Μ. δυο φορές στο άρθρο του αναφέρεται στις δήθεν «δειλίες των εκλεγμένων (που είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι του λαού)», τους θέλει επιτέλους «υπεύθυνους», «να μην δειλιάζουν» και ούτε λίγο ούτε πολύ τους καλεί να μη διστάζουν να τσακίζουν τις λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις!, μην αφήνοντας καμιά αμφιβολία πως ο νεοφιλελευθερισμός είναι το δίδυμο αδέρφι του ολοκληρωτισμού! Έτσι εξηγείται που τα βάρβαρα αντιλαϊκά πειράματα του νεοφιλελευθερισμού οι θεωρητικοί του τα πρωτοεφάρμοσαν στη Χιλή του δικτάτορα Πινοτσέτ.

→ Περαιτέρω, ο μεγαλοδημοσιογράφος Π.Μ., καίτοι ολοφάνερα εκπρόσωπος της ολιγαρχίας και της ελίτ ο ίδιος, μας αρνείται το δικαίωμα να επικαλούμαστε τον λαό, τους ιστορικούς αγώνες του και ονομασίες που να περιέχουν το «λαός, λαϊκός κ.λπ.»!

→ Εκεί όμως που πραγματικά αυτοαποκαλύπτεται ποιανών συμφέροντα εκφράζει και εξυπηρετεί ο πολύς κ. Π.Μ. είναι όταν χαρακτηρίζει «μεγάλα λόγια» και «κινδυνολογίες» τα «περί μνημονιακής Ελλάδας, όπου τα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών κατακρεουργούνται…». Τα ταξικά του γυαλιά τον εμποδίζουν να δει την πραγματικότητα που ζούμε εμείς ο λαός.

Τέλος, θα ήταν ενδιαφέρον για τον Π.Μ. να μάθαινε πως το Μέτωπο Λαού Τρικάλων, που μήτρα του είναι το κίνημα κατά των διοδίων, που στην κορύφωσή του ένα εκατομμύριο οδηγοί αρνούνταν να τα πληρώσουν, πως τα μέλη και οι φίλοι του προέρχονται από διάφορους πολιτικούς κομματικούς χώρους και σήμερα μετρά 5,5 χρόνια συνεχούς παρουσίας και δράσης, όσα και τα μνημόνια, εναντίον τους.

Αγώνες με αταλάντευτη συνέπεια. Συμμετείχε σ’ όλες τις κινητοποιήσεις για τα χαράτσια, διόδια, άδικους φόρους, ΕΝΦΙΑ, διακοπές ρεύματος και νερού, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, εναντίον δοσιλόγων στις εθνικές παρελάσεις, προβλήματα πόλης και περιβαλλοντικά, αποκατάσταση τοπικής και ελληνικής ιστορίας κ.λπ. Αγώνες κόντρα στα μνημόνια, την κοινωνική γενοκτονία του λαού, την υποτέλεια της πατρίδας μας.

Αγώνες με ανυπακοή και απειθαρχία στους άνομους των ανόμων συμφερόντων. Αγώνες για την επιβίωση, την εργασία και την αξιοπρέπεια του Λαού. Αγώνες για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη, με τον Λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Ίσως όλα αυτά να είναι ψιλά γράμματα για τον Π.Μ.! Ο καθείς με τον κόσμο του!

.