Aνοίγει την καρδιά του ο Τρικαλινός μάγειρας του κάμπου Αντώνης Κούκεν και γράφει για την νέα του συνταγή: Σήμερα, δεν θα φτιάξουμε απλώς μια συνταγή. Θα κάνουμε ένα γλυκό ταξίδι πίσω στα Τρίκαλα, εκεί όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, σε ένα μικρό φτωχικό σπιτάκι που ήταν γεμάτο αγάπη και το άρωμα αυτής της Γαλατόπιτας.
Αυτή είναι «Η Γαλατόπιτα των παιδικών μου χρόνων», όπως την έφτιαχνε η μητέρα μου. Δεν την έβλεπα να τη βάζει σε κάποιον υπερσύγχρονο φούρνο… Η δική μας «κουζίνα» ήταν η γάστρα στην αυλή, με τα αναμμένα κάρβουνα να σιγοψήνουν το γλυκό κάτω από τον ουρανό.
Αυτός ο παραδοσιακός τρόπος ψησίματος της έδινε μια γεύση και μια υφή μοναδική, που ευτυχώς, μετά από πειραματισμούς, κατάφερα να την αναπαράγω και στην ηλεκτρική κουζίνα της σύγχρονης εποχής!
Είναι μια συνταγή λαχταριστή, βελούδινη, που λιώνει στο στόμα. Πέρα όμως από την υπέροχη γεύση, κουβαλάει και κάτι άλλο: την απέραντη καλοσύνη της μάνας μου. Θυμάμαι πάντα, μόλις έβγαινε αχνιστή από τη γάστρα, μοιραζόταν σχεδόν τη μισή γαλατόπιτα στη γειτονιά. Γιατί τότε, η ευτυχία και η ανθρωπιά ήταν απλές, καθημερινές πράξεις και το μοίρασμα ήταν αυτονόητο.
Ελάτε να φτιάξουμε μαζί αυτό το γλυκό. Φορέστε την ποδιά σας και αφήστε το άρωμα να σας ταξιδέψει στη δική σας παιδική ηλικία.
Δείτε την συνταγή στο κανάλι του antonis cooken στο youtube. Κάντε εγγραφή και στο κανάλι για να μη χάνετε κανένα γευστικό ταξίδι!