Αντίστροφη μέτρηση για τον κορονοϊό στην Ελλάδα – Τι έδειξε το κρίσιμο «κρας τεστ»

Εάν συνεχισθεί η χαμηλή μεταδοτικότητα τότε σύντομα και η Ελλάδα, όπως η Σλοβενία και η Ρουμανία θα μπορεί να μιλήσει για το τέλος της επιδημίας

Θετική συνεχίζει να είναι η πορεία της χώρα μας σε σχέση με τον κορονοϊό, καθώς 14 ημέρες μετά την πρώτη χαλάρωση των μέτρων η επιδημιολογική καμπύλη εξακολουθεί είναι σταθερή. Όπως μεταφέρουν πηγές του ethnos.gr, οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, είναι ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα πορεία της επιδημίας, αφού όλα δείχνουν ότι τα κρούσματα παρά το άνοιγμα της χώρας, συνεχίζουν να είναι χαμηλά.

Το ίδιο ισχύει και για τους βαριά πάσχοντες από covid-19 οι οποίοι μειώνονται σταθερά τις τελευταίες ημέρες σε σύγκριση με τις αρχές με μέσα Απριλίου που τοποθετείται το υψηλότερο σημείο της επιδημίας στη χώρα μας. Εάν συνεχισθεί έτσι η πορεία είναι πιθανό- μεταφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr – σύντομα και η Ελλάδα όπως η Σλοβενία και η Ρουμανία – να μπορεί να μιλήσει για το τέλος της επιδημίας στη χώρα μας.

Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι ο κορονοϊός θα εξαφανισθεί πλήρως. Θα συνεχίζει να υφίσταται αλλά η μεταδοτικότητα θα είναι εξαιρετικά χαμηλή μέσα στο καλοκαίρι, και φυσικά δεν αποκλείεται ένα δεύτερο κύμα από το Φθινόπωρο, για το οποίο άλλωστε προετοιμάζονται οι περισσότερες κυβερνήσεις. Πάντως η διστακτικότητα των ειδικών εστιάζεται στο γεγονός πως αν ανακοινώσουν ότι ο κορονοϊός έχει περιορισθεί άρδην στη χώρα μας, πιθανώς οι πολίτες να χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο και να μην τηρούν ούτε τα βασικά μέτρα προφύλαξης όπως είναι οι αποστάσεις.

Τα θετικά αποτελέσματα από την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας επιβεβαίωσε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος σημείωσε ότι δύο εβδομάδες μετά το πρώτο βήμα άρσης του lockdown η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε σημαντικά, χωρίς όμως να επιδεινωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες.

«Όλα τα βασικά στοιχεία, από τα θετικά κρούσματα μέχρι -δυστυχώς- τα θύματα,  έχουν ως μέσοι όροι παραμείνει σταθερά. Το ίδιο διάστημα, οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείες βαίνουν μειούμενες. Παράλληλα, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.