Αντίστροφη μέτρηση για νέα ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ

Τέσσερις προσώρας δρομείς, τρία βασικά στρατόπεδα και μια κούρσα περίπου 100 ημερών. Αυτή είναι η εξίσωση των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής, με την καταγραφή των έως τώρα ισορροπιών δυνάμεων –λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη εκκίνηση στην Κεντρική Επιτροπή– να οδηγεί σε μια αρχική «χαρτογράφηση», αλλά και σε κάποια πρώτα συμπεράσματα.

Η Φώφη Γεννηματά διεκδικεί την επανεκλογή της με τρεις βασικούς άξονες: εγγυάται τη συνέχιση του ΚΙΝΑΛ ως ενιαίου φορέα και προτάσσει το «αντιδεξιό» πρόσημο και την αυτόνομη πορεία, απορρίπτοντας κατηγορηματικά νέα συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. και κλείνοντας την πόρτα στο επίμονο φλερτ του Αλ. Τσίπρα.

Ως προς τους καταγεγραμμένους συμμάχους της, στον στενό κύκλο της εντάσσονται οι Μανώλης Οθωνας, Χρήστος Πρωτόπαπας και Παύλος Χρηστίδης. Διατηρεί σημαντική επιρροή μεταξύ των «ιστορικών» στελεχών του ΠΑΣΟΚ (όπως οι Κώστας Γείτονας και Μιλτιάδης Παπαΐωάννου), όχι όμως απόλυτη και κατά κάποιες εκτιμήσεις μικρότερη σε σχέση με το 2017.

Εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, «κλειδωμένη» θεωρείται η στήριξη των Γιώργου Καμίνη, Βασίλη Κεγκέρογλου και Χρήστου Γκόκα, ενώ κοντά στις θέσεις της κινούνται και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι η κ. Γεννηματά διατηρεί τη μερίδα του λέοντος μεταξύ των 22 βουλευτών, κάτι αναμενόμενο σε έναν βαθμό, μια και τα νέα πρόσωπα στην πρώτη της κοινοβουλευτική περίοδο ως προέδρου ήταν αρκετά. Κάποιες εκτιμήσεις, πάντως, συγκλίνουν στο ότι μέχρι να στηθούν οι κάλπες δεν αποκλείεται να υπάρξουν μετατοπίσεις.

Επιπλέον, η κ. Γεννηματά έχει το πάνω χέρι στον συνδικαλιστικό χώρο, πεδίο άρρηκτα συνδεδεμένο με την παράταξη, ενώ ποντάρει και στη στήριξη από στελέχη της αυτοδιοίκησης, όπου πάντως αξιοσημείωτο «ρεύμα» καταγράφει και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής θα επιχειρήσει να διευρύνει την ήδη από τις προηγούμενες κάλπες εδραιωμένη εσωκομματική του επιρροή. Ποντάρει, δε, σαφώς στο «χαρτί» της ανανέωσης, ως πιο «άφθαρτο» πρόσωπο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ενώ εκτιμά πως σε έναν βασικό στόχο που και ο ίδιος προτάσσει, δηλαδή τον «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία έχει αποτύχει.

Οι Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης είναι οι επικεφαλής του επιτελείου του, ενώ από τους βουλευτές δεδομένη είναι η στήριξη των Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Γιώργου Φραγγίδη, με τέσσερα – πέντε ακόμη μέλη της Κ.Ο. να εκτιμάται ότι θα συστρατευθούν μαζί του. Επιπλέον, εκτιμάται ότι ο κ. Ανδρουλάκης καταγράφει προβάδισμα στα κομματικά στελέχη των επαγγελματικών επιμελητηρίων, ενώ σε σημαντικό ατού μπορεί να εξελιχθεί και η Κρήτη, τόπος καταγωγής του και παραδοσιακή πασοκική δεξαμενή.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κλήθηκε εξαρχής να μπει «σφήνα» στο δίπολο Γεννηματά – Ανδρουλάκη και εκτιμάται ότι έχει κατορθώσει να μετατοπίσει το εσωκομματικό εκκρεμές σε σημαντικό βαθμό. Απομένει να φανεί αν αυτός θα είναι αρκετός για να αλλάξει τις ισορροπίες του 2017.

Επιτελικό ρόλο στην εκστρατεία του έχουν οι στενοί συνεργάτες του Αγγελος Καραχάλιος και Μαρία Μηλίνη, ενώ από τους βουλευτές, προσώρας ανοικτά τον στηρίζουν οι Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Χαρά Κεφαλίδου, «συνιστώσα» που εκτιμάται ότι επίσης θα διευρυνθεί.

Εκτός Κοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή αποτελεί την πιο «ηχηρή» σύμμαχό του, ενώ ο ίδιος ποντάρει στη μακροχρόνια παράδοσή του στη Β΄ Αθήνας, έχοντας παράλληλα επιδοθεί σε έναν προσωπικό μαραθώνιο επαφών εδώ και μήνες σε όλη την επικράτεια, με το ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρό τους.

Ο Χ. Καστανίδης και οι «παπανδρεϊκοί»

Δύο ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις είναι, πρώτον, το κατά πόσο αλλάζει τις ισορροπίες η είσοδος του Χάρη Καστανίδη στην κούρσα, μόλις την περασμένη Τετάρτη, και δεύτερον, αν θα υπάρξει νέα «αναδιάταξη» από πιθανή κάθοδο του Παύλου Γερουλάνου. Ως προς τον τελευταίο, δύσκολα θα περάσει και αυτή η εβδομάδα χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις ή έστω σαφείς ενδείξεις.

Οσον αφορά τον κ. Καστανίδη, μέλος του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, απευθύνεται κυρίως στην «αριστερόστροφη» πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ και στο περιβάλλον των «παπανδρεϊκών», κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να προκαλέσει απώλειες στην πλευρά Γεννηματά.

Το «θολό» ακόμη σημείο –και καταλυτικός παράγοντας– είναι αν η υποψηφιότητά του σηματοδοτεί κάτι για τη στάση του ίδιου του κ. Παπανδρέου. Εδώ οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, με κάποιους να μιλούν για εντελώς ανεξάρτητη κίνηση και άλλους να «βλέπουν» ευρύτερη κινητοποίηση του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού.

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, ενώ πολιτικά εκτιμάται ότι βρίσκεται εγγύτερα στην κ. Γεννηματά. Από τον ηγετικό πυρήνα, πάντως, εκτιμούν ότι, όπως το 2017, θα στηρίξει εκ νέου την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Ο ρυθμιστικός παράγοντας ΠΑΣΟΚ

antistrofi-metrisi-gia-nea-igesia-sto-kinal0
Νίκος Ανδρουλάκης και Φώφη Γεννηματά, στην εκδήλωση της Παρασκευής για την 3η Σεπτεμβρίου, ιδρυτική επέτειο του ΠΑΣΟΚ.

Σε αντίθεση με τις κάλπες του 2017, το ΠΑΣΟΚ στη φετινή κούρσα δεν αποτελεί μόνο ιδεολογικό σημείο αναφοράς, αλλά και καταλυτικό παράγοντα στις ισορροπίες, έχοντας επανέλθει στο προσκήνιο ως «ορόσημο επιστροφής».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει μιλήσει ανοικτά για επαναφορά του συμβόλου – ονόματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι δεδομένο ότι θα δρομολογήσει πιο ενεργό ρόλο για τον «πράσινο ήλιο», ενώ και ο κ. Καστανίδης τον έθεσε στον πυρήνα της υποψηφιότητάς του.

Από την πλευρά της, η κ. Γεννηματά έχει τη σύνθετη αποστολή να υπερασπιστεί το εγχείρημα ΚΙΝΑΛ, διατηρώντας παράλληλα το πασοκικό πρόσημο στην κορυφή του εγχειρήματος αυτού και στέλνοντας το ανάλογο μήνυμα προς τη βάση, όπως φάνηκε και από την ομιλία της για την 3η Σεπτέμβρη.

Ο παράγοντας ΠΑΣΟΚ, πάντως, πέρα από την επόμενη ημέρα, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και την κατανομή δυνάμεων. Αλλωστε, εντός του ΚΙΝΑΛ υπάρχει και η πτέρυγα των «μη πασοκικών», με στελέχη όπως ο Γ. Καμίνης, ο Θ. Μαργαρίτης της Ανανεωτικής Αριστεράς και άλλοι προερχόμενοι κυρίως από ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι σύντομα η εν λόγω πτέρυγα θα συνενωθεί σε μια ενιαία συνιστώσα, με βασικό αίτημα τη μη επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ.

Εκεί αναμένεται ένα ενδιαφέρον μπρα ντε φερ μεταξύ Γεννηματά και Ανδρουλάκη, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να έχει δεδομένα ισχυρά χαρτιά στα χέρια της, αλλά και τον ευρωβουλευτή να καταγράφει επιρροή, με καθοριστική παράμετρο το πώς σκοπεύει να διαχειριστεί το ζήτημα ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούσε στην «Κ» έμπειρο στέλεχος, εάν υπάρξει αλλαγή ηγεσίας, το ΚΙΝΑΛ πολύ δύσκολα θα συνεχίσει με την ίδια μορφή, δομή και ονομασία.

kathimerini.gr