Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό

Μετά τα… γενέθλια της 7ης Ιουλίου τοποθετούν καλά πληροφορημένες πηγές τις διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Τα ίδια πρόσωπα μεταδίδουν πως κατά το τελευταίο διήμερο, όταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε λίγες ώρες ανάπαυλας στην Τήνο, «κλείδωσε» ο κυοφορούμενος το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ανασχηματισμός.

Πλέον, η πλάστιγγα έχει γείρει ξεκάθαρα υπέρ του σεναρίου του Ιουλίου, μολονότι ορισμένα κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν αποκλείσει ακόμη και την εκδοχή ενός ανασχηματισμού παραμονές της ανόδου του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μένει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα εκδηλώθουν σε χρόνο προ της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 17/18 Ιουλίου η αμέσως μετά από αυτήν.

Έμπειροι κυβερνητικοί παράγοντες παραπέμπουν σε σημειακές παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στο επίπεδο Υπουργών, σε κατά τι περισσότερες αλλαγές σε επίπεδο Υφυπουργών μαζί με ορισμένες αναβαθμίσεις Γενικών Γραμματέων υπηρετώντας τη λογική πως η γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης είναι θετική.

Βασικές παράμετροι των επερχόμενων αλλαγών ποια δομή θα προκριθεί, ώστε να υλοποιηθεί η απρόσκοπτη και ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και κατά πόσον ο ανασχηματισμός θα έχει και δομικά χαρακτηριστικά, ήτοι το «σπάσιμο» υφιστάμενων Υπουργείων.

ethnos.gr