Αντιπροσωπεία από τη Βράνιε της Σερβίας στον Δήμαρχο Τρικκαίων

VRANIE8

Οι ισχυροί ελληνοσερβικοί δεσμοί φιλίας και η ειδικότερη αναθέρμανση των σχέσεων των Τρικάλων με τη Βράνιε, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό μιας συνάντησης πολύ σημαντικής.

Αυτής ανάμεσα σε πολυμελή αντιπροσωπεία από τη σερβική πόλη, με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, το απόγευμα της Δευτέρας 21 Σεπτεμβρίου 2015, ο Δημαρχείο Τρικκαίων.

Παρόντων, του αντιδημάρχου κ. Χρυσόστομου Κυρίτση και του αντιδημάρχου κ. Ηλία Παπανικολάου, ως γνώστη της σερβικής γλώσσας και ως μέλος της πρώτης αποστολής που μετείχε στην αδελφοποίηση των δύο πόλεων, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική. Το κλίμα φιλίας και τα «ευχαριστώ» των Σέρβων στον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση στις δύσκολες ώρες, συνοδεύτηκαν από τη έντονη διάθεση, επανασύσφιγξης των σχέσεων των δύο πόλεων. Λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, η αδελφοποίηση είναι ανάγκη να συνεχιστεί, επεσήμανε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς που μπορούν να αναπτυχθούν και αποδέχτηκε την πρόσκληση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου δρ. Σλόμπονταν Σταμένκοβιτς (dr Slobodan Stamenkovic), για τρικαλινή επίσκεψη στην όμορφη σερβική πόλη. Ο κ. Σταμένκοβιτς, επίσης, τόνισε τις εξαιρετικά σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις, που ανοίγονται στη Βράνιε, καθώς ένα ειδικό καθεστώς έχει αποφασιστεί και έχει τεθεί σε λειτουργία. Ο τέως Δήμαρχος κ. Μίρολιουμπ Στόισιτς (Miroljub Stojcic), αναφέρθηκε στο ιστορικό της αδελφοποίησης και στις σχέσεις που ήδη υφίστανται. Κοινή, όμως, και σαφής διάθεση ήταν η εκφρασμένη απόφαση να ενισχυθεί το πλαίσιο συνεργασίας, σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην πιθανότητα, οι επόμενες εκδηλώσεις για το τρικαλινό παζάρι, να εμπλουτιστούν με χορευτικά από τη Βράνιε.

Το πάρα πολύ καλό κλίμα που επικράτησε, επισφραγίστηκε από την ανταλλαγή σημαντικών και συμβολικών δώρων, με ιδιαίτερη σημασία για τους Σέρβους. Κυρίως επειδή η Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου ήταν μια συναισθηματικά και εθνικά φορτισμένη για αυτούς ημέρα. Διότι τέτοιες ημέρες, πριν 100 χρόνια, στο νησάκι Βίδο της Κέρκυρας ο υγρός τάφος πήρε πάνω από 10.000 Σέρβους στρατιώτες, ενώ πάμπολλοι πρόσφυγες πέθαναν στις ακτές του πανέμορφου νησιού. Ο «Αλβανικός Γολγοθάς» (οι Σέρβοι έφτασαν στην Κέρκυρα διωγμένοι ουσιαστικά, μέσα από τα αλβανικά βουνά στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου) ήταν η αφορμή, το νησί να αποτελέσει άτυπη πρωτεύουσα του έθνους τους για το καλοκαίρι του 1915. Και την Τρίτη, 100 χρόνια μετά, το τραγούδι Tamo Daleko («Εκεί Μακριά», από άγνωστο Σέρβο φαντάρο), ξανάρθε στα χείλη των Σέρβων, στις επίσημες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν. Σε αυτό το κλίμα, η επίσκεψη των αδελφοποιημένων με τα Τρίκαλα Σέρβων, ήταν ιδιαιτέρως σημαντική. Και σύντομα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, θα υπάρξει μέριμνα για την ανασύσταση των δεσμών με τη σερβική πόλη, στα νότια της χώρας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην αποστολή μετείχαν και οι κ. Σίνισα Μίτιτς (Sinisa Mitic), αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Πέρισα Γιάνκβιτς (Perica Jankovic), υπεύθυνος του Σώματος για την οικονομία.

VRANIE7

.