Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων

Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ αποτελούμενη από τα μέλη της Αλέκο Νταούλα και Γιώργο Παπαθεοδώρου επισκέφθηκε τον Πυροσβεστικό σταθμό Τρικάλων και μοίρασε στους Πυροσβέστες την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ για τα προβλήματα της Π.Υ.  και των πυροσβεστών. Προβλήματα και αιτήματα που αναδείχθηκαν από την, προ ημερών, συνάντηση και συζήτηση με το Δ.Σ. της Ένωσης Π.Υ. Τρικάλων

Το ΚΚΕ μπροστά στην έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα τις επισκέψεις και στους άλλους πυροσβεστικούς σταθμούς του Νομού Τρικάλων για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικοί σταθμοί και οι πυροσβέστες.

Ακολουθεί η ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα τα «Προβλήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων» κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Παφίλης Θανάσης, Λαμπρούλης Γιώργος και Παπαναστάσης Νίκος

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη το διαχρονικό έγκλημα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Διευρύνονται οι άνευ όρων αδειοδοτήσεις επενδύσεων, δηλαδή η εκμετάλλευση των δασών, των προστατευόμενων περιοχών, των Εθνικών Δρυμών, ιδιαίτερα από τους ομίλους των ΑΠΕ, του τουρισμού, των logistics, της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε ό,τι άλλο χρειάζεται το κεφάλαιο. Για άλλη μια χρονιά συνεχίζεται η απουσία ουσιαστικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας και σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, η διάσπαση της πρόληψης από την κατάσβεση, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στις αρμόδιες κρατικές δασικές υπηρεσίες, που έχουν την ευθύνη της προστασίας και διαχείρισης των δασών, αλλά και στην πυροσβεστική που έχει την ευθύνη της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών.

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στη πρώτη γραμμή του αγώνα, ενάντια στα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στον αγώνα για την λήψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας των δασών. Στα πλαίσια αυτά αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας πραγματοποίησε συνάντηση και συζήτησε με το Δ.Σ. της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Τρικάλων.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης έθεσαν στην αντιπροσωπεία τα διαχρονικά και οξυμμένα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και οι πυροσβέστες του Ν. Τρικάλων. Τα προβλήματα αυτά δεν έχουν λυθεί με ευθύνη των κυβερνήσεων της Ν.Δ. αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι αυτά να διαιωνίζονται  και να γίνεται ακόμα πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Ορισμένα από τα προβλήματα που αναδείχτηκαν από τη συζήτηση σχετίζονται με την παλαιότητα των οχημάτων (τριάντα χρόνια και άνω), που σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αναγκάζουν τους υπεύθυνους να αναζητούν χορηγούς για τη συντήρηση των οχημάτων (π.χ. αντικατάσταση ελαστικών) και την αντικατάσταση των παλιών με νέα.

Διαπιστώθηκε μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό, καθώς και ότι η ανανέωσή του, που έχει μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη, δεν πραγματοποιείται με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθώς και με την μονιμοποίηση όλων των πυροσβεστών πενταετούς, επταετούς θητείας  καθώς και όλων των εποχικών πυροσβεστών.

Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει το επάγγελμα του μάχιμου πυροσβέστη ως βαρύ και ανθυγιεινό.

Ακόμη επισημάνθηκε από τους πυροσβέστες η αναγκαιότητα της αναβάθμισης του πυροσβεστικού σταθμού Τρικάλων σε Β΄ τάξης.

Τέλος τονίστηκε η αναγκαιότητα της ανακατασκευής νέου κτιρίου στην Π.Υ. Τρικάλων που να πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές για τη λειτουργία της υπηρεσίας, αφού το υφιστάμενο είναι ηλικίας άνω των εξήντα ετών.

Η συζήτηση περιστράφηκε και στα οξυμμένα προβλήματα της καθημερινότητας και της επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, όπως η ακρίβεια στα είδη διατροφής, στα καύσιμα, στους λογαριασμούς, τα προβλήματα με την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας.  

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για: 

  • Την αύξηση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα.
  • Την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στη Δασική Υπηρεσία, το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών (επταετής, πενταετής, εποχικοί).
  • Την ένταξη των μάχιμων πυροσβεστών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σταθμού Τρικάλων σε Β΄ Τάξης. 
  • Την ανανέωση του στόλου των οχημάτων καθώς και την συντήρησή τους.»