«Ανθρακες» ο ανασχηματισμός, κυβέρνηση με χλωμά πρόσωπα

anasximatismos

Κυβερνητικό σχήμα βραχείας ζωής με ανακύκλωση υπουργών, όπως δηλώνουν οι τοποθετήσεις του Γ. Κατρούγκαλου και του Π. Σκουρλέτη, αλλά και με καραμπόλες της τελευταίας στιγμής για την τακτοποίηση βουλευτών του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ με στόχο την διατήρηση της ενδοκυβερνητικής ισορροπίας, είναι το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε με τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός.

Τα δέκα νέα πρόσωπα που εντάθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορούν να προσδώσουν νέα πνοή στην κυβέρνηση αφού ουσιαστικά ο προαναγγελόμενος σαρωτικός αναχηματισμός μετατράπηκε σε ενδοκομματική αναδόμηση από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κάθε άλλο παρά δημιουργούν την βεβαιότητα ότι μπορούν να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και των εταίρων.

Η νέα κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από σημαντικές αντιφάσεις καθώς αντικαταστάθηκαν τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας από πρώην υπουργούς του κύκλου επιρροής του Αλέξη Τσίπρα, αντίστοιχης αντιμνημονιακής ρητορικής όπως ο Γ. Κατρούγκαλος και ο Π. Σκουρλέτης οι οποίοι καλούνται να νομοθετήσουν το νέο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπει η συμφωνία με τους εταίρους.

Συγκεκριμένα στο υπουργείο Εργασίας που οφείλει να προωθήσει μέτρα που αφορούν περικοπές συντάξεων και την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού τοποθετείται ο Γ. Κατρούγκαλος.

Ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο κ. Κατρούγκαλoς είχε προωθήσει τις προσλήψεις στο Δημόσιο που απορρίφθηκαν από τους δανειστές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ξένοι αξιωματούχοι είχαν ζητήσει και την αποπομπή του από την κυβέρνηση λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Στο πλευρό του τοποθετήθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και ηθοποιός Παύλος Χαϊκάλης, που αποτελεί την έκπληξη του κυβερνητικού σχήματος, ο οποίος είναι γνωστός για τις αντιμνημονιακές απόψεις του αλλά και για την απουσία ιδιαίτερων γνώσεων για τα ασφαλιστικά θέματα.

Την ίδια στιγμή δημιουργείται νέα θέση στο υπουργείο Εσωτερικών για να τοποθετηθεί ο επίσης «αντιμνημονιακός» Π. Πολάκης που έχει έρθει σε σύγκρουση στην βουλή με στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το Μνημόνιο.

Ο ανασχηματισμός δίνει την εικόνα ότι ο Πρωθυπουργός δημιούργησε ένα κυβερνητικό σχήμα χαμηλής πτήσης και περιορισμένης ευθύνης που προσπαθεί να διατηρήσει ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, παραχωρώντας ένα ακόμα υπουργείο στους ΑΝΕΛ. Παράλληλα οι νέοι υπουργοί βάζουν βόμβα στα θεμέλια της διαπραγμάτευσης υποστηρίζοντας ότι η διάρκεια του σχήματος θα είναι δίμηνη γιατί μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα πραγματοποιηθούν εκλογές.

Στο ρόστερ της δεύτερης κυβέρνησης της Αριστεράς κυριαρχούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό, ενώ μόνο ένας εξωκοινοβουλευτικός τοποθετήθηκε στην θέση της Νάντιας Βαλαβάνη στο υπουργείο Οικονομικών, ο εφοριακός Τρύφων Αλεξιάδης.

Έκπληξη αποτελεί επίσης και η επιλογή του πρώην γενικού γραμματέα συντονιμσού του κυβερνητικού έργου Χριστόφουρου Βερναρδάκη ο οποίος τοποθετήθηκε στην θέση του Γ. Κατρούγκαλου στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Προκαλεί ερωτηματικά εάν ο επίσης «αντιμνημονιακός» Χρ. Βερναρδάκης που είχε διερωτηθεί εάν οι σφυριχτρες που χρησιμοποιούσαν στις πορείες οι υποστηρικτές του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα ήταν οι ίδιες με αυτές των μεταλλορύχων της Χαλκιδικής, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέα θέσης όπου χρειάζεται να νομοθετήσει μειώσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές στις κρατικές υπηρεσίες.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και πρωην δήμαρχος Σφακίων Π.Πολάκης θα συμμετέχει στην Ειδική Επιτροπή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Πάνος Σκουρλέτης ως αντικαταστάτης του Π. Λαφαζάνη στο υπουργείο παραγωγικής Ανασυγκρότησης έχει να αντιμετωπίσει τον Γολγοθά των ιδιωτικοποιήσεων για τις οποίες διαφωνούσε έντονα χαρακτηρίζοντάς τες ως «ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας».

Στοπ υπουργείο Εξωτερικών στις θέσεις των Τσακαλώτου και Ν. Χουντή τοποθετήθηκαν η κ. Σία Αναγνωστοπούλου και ο Γ. Αμανατίδης ο οποίος μέχρι πρόσφατα ανήκε στην Αριστερή Πλατφόρμα. Τέλος ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας πήρε την θέση του Κ. Ήσυχου και θα αποτελεί το δίδυμο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με υπουργό τον Πάνο Καμμένο.

Σημαντική είναι η αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο επικοινωνιακό επιτελείο αφού στην θέση του Γ. Σακελλαρίδη τοποθετήθηκε η Όλγα Γεροβασίλη που διατηρεί καλές σχέσεις με τους δημοσιογράφους του κυβερνητικού ρεπορταζ.

thetoc.gr