Η… αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ

Εκείνο που κυριαρχεί στην ειδησεογραφία, είναι τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, και αν θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τον χειμαζόμενο και αιμασσόμενο δημοσκοπικώς, ΣΥΡΙΖΑ, ή αν θα συμπλεύσει με τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Μάλλον είναι νωρίς να απαντηθεί εμπεριστατωμένα. Η Συμπαράταξη είναι εν τη γενέσει της, προσώρας σύμφωνα με επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, προέχουν κάποια θέματα:

Η πορεία της χώρας, η αξιολόγηση αλλά κυρίως η αδυναμία να δημιουργηθεί δυναμική ανάπτυξης. Θεωρούν ότι η κατάσταση ως προς αυτό, βαίνει επικίνδυνη.

Παράλληλα είναι αναγκαίο να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ενσωμάτωση παλιών και νέων δυνάμεων που θα προσέλθουν να πυκνώσουν τις τάξεις τους. Πρόκειται για επιχείρηση με υψηλό βαθμό δυσκολίας, καθώς δεν αφορά μόνο θέματα προσωπικών στρατηγικών, αλλά και ιδεολογικών ιδιαιτεροτήτων. Στις επιτροπές θα μπουν και στελέχη προσκείμενα στον κ. Παπανδρέου (Ένα επί μέρους πρόβλημα είναι ότι ο ίδιος δεν είναι μέλος του Κοινοβουλίου).

Παράλληλα προέχει η χάραξη ενός οδικού χάρτη έως το τέλος του Φλεβάρη για το τι μέλει γενέσθαι οργανωτικά, πολιτικά και ιδεολογικά, με καταληκτική πορεία το συνέδριο, το οποίο προβλέπεται αρχές Καλοκαιριού ή αρχές Φθινοπώρου (από την εμπειρία μας με τις διεργασίες όλων των κομμάτων, μάλλον προς τη δεύτερη εκδοχή τείνουμε). Ωστόσο αν στο ενδιάμεσο προκύψουν εκλογές, η Συμπαράταξη θα κατέβει υπό την κα Γεννηματά.

Τέλος ένα υπαρξιακής σημασίας θέμα, είναι η ανανέωση: Ναι μεν η ηλικιακή ανανέωση δεν είναι απόδειξη ιδεολογικής και πολιτικής νεότητας (δες ΣΥΡΙΖΑ), ωστόσο το ΠΑΣΟΚ, το κίνημα των κάποτε νέων ανθρώπων που ανέδειξε ο Αντρέας (και δεν τους ήξερε ο θυρωρός τους, κατά την Κατσιφάρεια ρήση), έχει γίνει κόμμα μεσηλίκων και ηλικιωμένων. Δεκαετίες κυριαρχούν τα ίδια προβεβλημένα στελέχη, τα οποία έχουν αρχίσει να εκπέμπουν μήνυμα στασιμότητας, αν όχι τελμάτωσης.

Ούτως η άλλως η πορεία του ΠΑΣΟΚ προβλέπεται ανοδική εξαιτίας της απέλπιδα καθοδικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ (ίδια η μεγάλη μάζα του κόσμου τους). Στο αμόνι της νέας πραγματικότητας που βρίσκεται η χώρα, θα κριθεί εν τοις πράγμασι. Ο συναισθηματισμός και η αφοσίωση των παλιών ΠΑΣΟΚων στο κόμμα τους, είναι μια ιστορική και πολιτική «πρόσοδος». Αλλά δεν αρκεί για τις απαντήσεις στα προβλήματα του σήμερα.liberal.gr