Ανταλλαγές εθελοντών μαθητών μεταξύ Tuttlingen και Τρικάλων

-Έζησα το Όνειρο αναφωνεί η μαθήτρια εθελόντρια της ελληνικής αποστολής, όταν επιβιβαζόμασταν  στην πτήση επιστροφής! Οι εικοσιένα μαθητές και μαθήτριες του Δικτύου Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων επιστρέφουν γεμάτοι εμπειρίες από την εβδομάδα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων εθελοντών, που υλοποιήθηκε από τις 9 έως στις 15 Απριλίου 2018 και έλαβε χώρα στο Tuttlingen του κρατιδίου της  Baden Werteberg.

Πράγματι το συγκεκριμένο πρόγραμμα τα είχε όλα: Εκπαίδευση, ενημέρωση, αθλητισμό, αλληλεπίδραση,  ανθρωπισμό και πολύ κέφι!

Η ιδέα για άμεση προσαρμογή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθείας του Εκπαιδευτικού Οργανισμού του Mutpol, του μεγαλύτερου σε αριθμό μαθητών, εκπαιδευτικών και σύνθετων εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Βάδης Βυρτεμβέργης με την κοινωνική ομάδα των Εθελοντών Μαθητών του τμήματος των Εθελοντών Τρικάλων ανήκε στον αεικίνητο Dieter Kiessling, τον πρώην Διευθυντή του ιδρύματος. Ο ίδιος έκανε τα αδύνατα δυνατά, ώστε το πρόγραμμα να αποκτήσει σάρκα και οστά και να υποστηριχτεί τόσο από το τοπικό Υπουργείο Νεολαίας, Οικογένειας και Τρίτης Ηλικίας όσο και από το ίδιο το Mutpol και συγκεκριμένα από τον σημερινό διευθυντή Dieter Meyer αλλά και τον πάντα δίπλα στους μαθητές Bernd, υπεύθυνο για προγράμματα Erasmus+ του Mutpol, ενώ υποστηρίχθηκε και η οδική μετακίνηση των μαθητών από τον δήμο Τρικκαίων και τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κο Άκη Αναστασίου.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιελάμβανε επισκέψεις στο Υπουργείο για την Ηνωμένη Ευρώπη (Jung) και στο Δημαρχείο του Tuttlingen ( Buschle), καθώς και 4 υποπρογράμματα:

  • Βιωματικά Workshops για την Κοινωνικη Εθελοντική Εργασία στην Γερμανία στους χώρους ( Has der Families, Cafe Kännchen, Leben’s. Week Föhrenstr.3, BUNTGUT/Weberei Oberamteistr.14 ).
  • Ιστορική Ενσωμάτωση σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στο Τρίτο Ράιχ και πολιτιστική εκδρομή στην πανέμορφη λίμνη Konstanz, μοιρασμένη σε τρεις χώρες, την Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία.
  • Workshops α. στο Επαγγελματικό Λύκειο Fritz – Erler- Schule και ανταλλαγές απόψεων αλλά και πληροφοριών μεταξύ των μαθητών και των δύο χωρών. β. Στην Aesculap, την μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο παραγωγής ιατρικών εργαλείων, όπου γ. στο ίδιο κτήριο αναλύθηκαν από τον εκπρόσωπο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου οι ευκαιρίες για επαγγελματική εκπαίδευση αλλά και φοίτηση στα γερμανικά πανεπιστήμια.
  • Βιωματική συμμετοχή σε πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος σε μια πανέμορφη βγαλμένη από τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν περιοχή στις παρυφές του Μέλανα  Δρυμού, καθώς
  • και κοινή δράση με τους πρόσφυγες μαθητές, μη συνοδευόμενους, οι οποίοι αναζήτησαν την στοργική αγκάλη του Mutpol.
  • Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με συμμετοχή των μαθητών σε δράσεις που ενείχαν παιχνίδια εμψύχωσης στο πλαίσιο της Σχολικής Διαμεσολάβησης.

Η φιλοξενία των Γερμανών συναδέλφων ήταν Ομηρική, γεμάτη ζεστασιά και αγάπη για τους έλληνες μαθητές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που η συγκεκριμένη χώρα προτιμάει εξειδικευμένους εργαζομένους από την πατρίδα μας. Σέβεται τόσο το επίπεδο των νέων μας όσο και την σοβαρή δουλειά της ελληνικής οικογένειας και του εκπαιδευτικού προσωπικού του δημόσιου σχολείου στον τομέα της κατάκτησης της αυτοεκτίμησης και της οικοδόμησης σοβαρών προσωπικοτήτων, που μεσουρανούν, όταν ενηλικιωθούν, στους τομείς της επιστήμης και της εργασίας.

Ευχαριστώ τους Εθελοντές μαθητές για την συμμετοχή τους σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους αλλά και για την ικανότητά τους στην επικοινωνία με τους γερμανούς συμμαθητές τους, τους γερμανούς εκπαιδευτικούς με τις καίριες τοποθετήσεις και ερωτήσεις τους αλλά πάνω απ’ όλα για την ποιότητα της προσωπικότητάς τους.

ΑΔΑΜΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΤΟΜΕΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ