Άνοιγμα καταστημάτων με click away και ραντεβού – Προετοιμάζονται ενώ περιμένουν τους ειδικούς

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει άνοιγμα καταστημάτων για να πάρει μια «ανάσα» η αγορά. Έρχεται το click in shop και το ραντεβού για την αγορά ρούχων και παπουτσιών. Τον τελικό λόγο θα έχουν οι ειδικοί αλλά τα αρμόδια υπουργεία έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται.

Τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών και η πρόθεση της κυβέρνησης να επανέλθει η απαραίτητη ισορροπία στην οικονομική δραστηριότητα φαίνεται πως οδηγούν στην επαναλειτουργία της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα (18.01.2021) και το άνοιγμα κάποιων καταστημάτων.

Προς αυτή την κατεύθυνση «έδειξε» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στον AΝΤ1, λαμβάνοντας υπόψη και τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο που ήδη «τρέχει» τύποις. Μολαταύτα, το άνοιγμα το καταστημάτων τελεί υπό την αίρεση της θετικής εισήγησης των ειδικών, η οποία θα διατυπωθεί μεθαύριο Παρασκευή για να ληφθούν αποφάσεις και ν’ ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά στην τακτική απογευματινή ενημέρωση

Προφανώς αν δεν υπάρξει θετική εισήγηση από τους ειδικούς δεν θα υπάρξει και σχετική απόφαση από την κυβέρνηση, αλλά, με δεδομένη την πρόθεση να λειτουργήσει η αγορά, όπως εκφράστηκε και από τον πρωθυπουργό, ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία από τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς για το έδαφος που θα οδηγήσει τους ειδικούς σε θετική εισήγηση.

Θεωρείται δεδομένο, για παράδειγμα, ότι οδηγούμαστε σε επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυσε την εορταστική περίοδο με το click away και όχι σε πλήρη επαναλειτουργία, με μοναδική εξαίρεση βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και καταστήματα μανικιούρ – πεντικιούρ κτλ.

Ενδεχομένως δε και μ’ ένα βήμα μπροστά: την καθιέρωση του λεγόμενου click in shop για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Να κλείνονται, δηλαδή, ραντεβού για τους πελάτες, προκειμένου να δοκιμάζουν επί τόπου ρούχα και παπούτσια.

«Εκτόξευση»

Χθες, άλλωστε, για μία ακόμη μέρα έδειξαν να μην επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι των ειδικών για έξαρση κρουσμάτων λόγω της χαλαρότητας κατά την εορταστική περίοδο. Και μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων του 24ωρου να ήταν υψηλός (866), αλλά ο δείκτης θετικότητας κρατήθηκε στα όρια του 2%, καθώς καταγράφηκε ρεκόρ τεστ (41.674).

Θετικό στοιχείο συνιστά και ο μειωμένος αριθμός των θανάτων (27), ενώ οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν να υποχωρούν αργά μεν, αλλά σταθερά και να βρίσκονται πλέον κάτω από το όριο των 350. Όπως τόνισε στη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να περιγράψει τα δεδομένα που υπαγορεύουν το σχεδιασμό για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, «αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα από αυτά που ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε ν’ ανοίξουμε το click away».

Η «κόκκινη» Αττική

Μοναδική πηγή ανησυχίας για τους ειδικούς εξακολουθεί να είναι η Αττική, όπου διαρκώς καταγράφονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα και χθες πάλι καταγράφηκε συγκεκριμένα το 1/3 του συνόλου των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια. Αντίστοιχα, μετά την περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, για προληπτικούς λόγους εισέρχεται σε καθεστώς σκληρού lockdown από σήμερα και η Λέσβος.

Συνολικά, στο ίδιο καθεστώς βρίσκονται αυτή τη στιγμή επτά διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σε ό,τι αφορά την πρόταση Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Κομισιόν για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αυτή αναμένεται να εξεταστεί από τους ηγέτες της ΕΕ – δηλαδή, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διευκρινίζεται πως σε κάθε περίπτωση δεν συνιστά απαγόρευση, με την έννοια πως το πιστοποιητικό, εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, δεν θα ισοδυναμεί με ένα διαβατήριο π.χ. για όσους ταξιδεύουν.

Με άλλα λόγια, δεν θ’ απαγορεύεται σε κάποιον που δεν διαθέτει το πιστοποιητικό εμβολιασμού να ταξιδέψει ή να συμμετέχει σε κάποιες δραστηριότητες, αφού ο εμβολιασμός δεν μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός.

Το πιστοποιητικό, όμως, θα είναι κατά την ίδια λογική ένα σημαντικό εργαλείο, με το οποίο μπορεί να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και οι διατυπώσεις που απαιτούνται σήμερα (συμπλήρωση PLF, υποχρεωτικά τεστ, καραντίνα κτλ.) και η ενιαία ευρωπαϊκή μορφή του θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τουλάχιστον στην ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ.

Ζητήματα τέτοιου είδους, άλλωστε, «καίνε» την Ελλάδα, καθώς από αυτά εξαρτάται άμεσα και ο τουρισμός, άρα θα πρέπει να έχουν λυθεί πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου. Παράλληλα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θ’ αποτελέσει κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα σοβαρό κίνητρο για την ενθάρρυνση των πολιτών προκειμένου να εμβολιαστούν.

newsit.gr