Ανησυχία για τη μεγάλη αύξηση των τιμών τροφίμων

Η μεγάλη άνοδος που σημειώνουν οι τιμές των τροφίμων στην παγκόσμια αγορά εν μέσω της πανδημίας εγκυμονεί κινδύνους ανεπάρκειας τροφίμων και κοινωνικών ταραχών σε πολλές χώρες. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς οι τιμές βασικών ειδών διατροφής παρέμειναν και τον Αύγουστο σε σαφώς ανοδική πορεία για τρίτο συναπτό μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), τον Αύγουστο οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής εκτινάχθηκαν παγκοσμίως στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν σημειώσει από τον Φεβρουάριο. Είναι το αποτέλεσμα σειράς ετερόκλητων παραγόντων, αρχής γενομένης από την πανδημία, που προκάλεσε ρωγμές στην εφοδιαστική αλυσίδα και περιόρισε τις μεταφορές. Από δημοσκόπηση που διεξήγαγε μεταξύ αγροτών και μικροκαλλιεργητών η Olam, εταιρεία δεδομένων για τις αγροτικές επιχειρήσεις, τον Ιούλιο τουλάχιστον 1.200 αγρότες και μικροκαλλιεργητές που καλλιεργούν κακάο, καφέ, σουσάμι, βαμβάκι καθώς και άλλου είδους σοδειές στην Αφρική και στην Ινδονησία αντιμετώπισαν πρόβλημα έλλειψης βασικών ειδών διατροφής. Αιτία ήταν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις, αλλά και οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, όπως και η ανεπάρκεια αποθεμάτων σε μεμονωμένες χώρες.

Το 70% των μικροκαλλιεργητών που συμμετείχαν στην εν λόγω δημοσκόπηση δήλωσε πως δεν μπορούσαν να βρουν όσα τρόφιμα χρειάζονταν επειδή είχε μειωθεί το εισόδημά τους σε σύγκριση με πριν από τέσσερις μήνες.

Και βέβαια, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε στη σχετική ανακοίνωσή της για τον κίνδυνο μεγάλων προβλημάτων στην προσφορά και διάθεση τροφίμων αν οι αγρότες δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Οπως τονίζει, στην περίπτωση αυτή οι αγρότες θα θέσουν σε προτεραιότητα τον εντοπισμό τροφίμων για την κάλυψη των δικών τους αναγκών και θα αναβάλουν τη σπορά και την καλλιέργεια, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις παγκοσμίως.

Πέραν της πανδημίας, όμως, έχουν συνηγορήσει και άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η αυξημένη ζήτηση, που με τη σειρά της είναι απόρροια του χαμηλού δολαρίου. Δεδομένου ότι στα μεγάλα χρηματιστήρια εμπορευμάτων τα βασικά είδη διατροφής όπως και οι πρώτες ύλες για την παραγωγή τροφίμων συνήθως τιμολογούνται σε δολάρια, η υποχώρηση του δολαρίου προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες σε όσους θέλουν να εκμεταλλευθούν τις χαμηλές τιμές.

Ενας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας ήταν η επιδημία της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που προκάλεσε κυριολεκτική πανωλεθρία στα κοπάδια της Κίνας και μείωσε παγκοσμίως τις ποσότητες διαθέσιμου χοιρινού κρέατος.

Ειδικότερα στην Κίνα η στατιστική υπηρεσία ανέφερε πως οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 52,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής, αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 11,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Αντίστοιχο ρόλο πάντως έχουν διαδραματίσει και οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι εκτεταμένες βροχές που έπληξαν τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, με συνέπεια να σημειωθούν ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής. Ετσι οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 6,4% σε σύγκριση με τον Ιούλιο και την ίδια χρονική περίοδο αυξήθηκαν οι τιμές των αυγών κατά 11,3% καθώς η ζήτηση υπερέβη αισθητά την προσφορά από τα περιορισμένα αποθέματα του είδους.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει πως «όσο συνεχίζεται η κρίση της πανδημίας, τα προβλήματα στην προσφορά τροφίμων, τα άλλα σοκ που πλήττουν την παραγωγή τροφίμων και η απώλεια εισοδήματος και εμβασμάτων προκαλούν ισχυρές εντάσεις, ενώ εγκυμονούν κινδύνους για την επάρκεια ειδών διατροφής σε πολλές χώρες».

kathimerini.gr