Ανησυχία αλλά χωρίς πανικό σε εμφάνιση αίματος στην εγκυμοσύνη

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΙΚΟ ΣΕ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Απαραίτητη σε κάθε περίπτωση η ιατρική συμβουλή

Πόσο επικίνδυνη είναι η εμφάνιση αίματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Αποτελεί άμεσο κίνδυνο; Τι πρέπει να κάνει η μέλλουσα μητέρα;

Ηρεμία και όχι πανικό συστήνει ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Όχι, δεν είναι και πρέπει να καθησυχάσω τις μέλλουσες μανούλες, γιατί τουλάχιστον στις πρώτες εβδομάδες της κύησης η εμφάνιση αίματος είναι μάλλον συνηθισμένη και δεν συνεπάγεται τον κίνδυνο που εκφράζεται με μια λέξη όχι και τόσο ευχάριστη, την αποβολή. Μπορεί να συμβεί, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο,  αλλά συνήθως μεγάλο μέρος  των γυναικών που εγκυμονούν, μετά από ένα επεισόδιο με παρουσία αίματος , συνεχίζουν κανονικά την φυσιολογική τους κύηση».

Η εμφάνιση αίματος οφείλεται συνήθως σε τραυματισμό του τραχήλου γιατί με την εγκυμοσύνη αυτός γίνεται πιο ευαίσθητος και μπορεί να αντιδράσει σε ερεθισμούς, εμφανίζοντας αίμα, όπως για παράδειγμα μετά από μια σεξουαλική επαφή, ή εξαιτίας εμφάνισης μυκήτων. Η παρουσία μικρών αποκολλήσεων επίσης μπορεί να δώσει μικρή ποσότητα αίματος, χωρίς όμως περαιτέρω συνέπειες.

«Συνεπώς, μια γυναίκα δεν πρέπει να πανικοβληθεί αν δει αίμα στη διάρκειας της εγκυμοσύνης της, αλλά δεν πρέπει και να αψηφήσει το γεγονός, ενημερώνοντας άμεσα τον γιατρό της, γιατί κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος από σοβαρότερη αιτία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά το 1ο τρίμηνο δεν παρατηρείται τόσο συχνά αιμορραγία, πράγμα που σημαίνει ότι αν παρουσιαστεί, πρέπει να διερευνηθεί άμεσα γιατί μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, ένας από τους σοβαρότερους να είναι η αποκόλληση πλακούντα, που συμβαίνει όταν ο πλακούντας ξεκολλήσει από το τοίχωμα της μήτρας πριν τον τοκετό. Οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως τραυματισμό, πτώση κ.ά και παρουσιάζεται με έντονο πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς».

Ο πόνος πάντως αποτελεί το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα και πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα την έγκυο. Η αποκόλληση θεωρείται πολύ σοβαρή κατάσταση και ανάλογα του βαθμού της μπορεί να χρειαστεί άμεσα να γίνει τοκετός με καισαρική, ή σε λιγότερο επείγουσα κατάσταση να παραμείνει η έγκυος στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.