Ανοίγει τα Μουσεία του ο Δήμος Τρικκαίων, με αφορμή τον Μύλο των Ξωτικών

mouseio ATHLITIKO

Τη σύζευξη τέχνης, πολιτισμού, αθλητισμού τουρισμού και ψυχαγωγίας προωθεί ο Δήμος Τρικκαίων, με μια πολυαναμενόμενη κίνηση: το άνοιγμα των μουσείων της πόλης. Μουσείων, τα οποία φιλοξενούν συλλογές ή έργα αξιόλογων καλλιτεχνών, καταδεικνύοντας την πολιτιστική ιστορία των Τρικάλων και της χώρας, σε συνδυασμό με τη γνώση της αθλητικής ιστορίας της πόλης.

Η δε περίοδος της έλευσης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών στην πόλη, κατά τη διοργάνωση του «Μύλου των Ξωτικών», είναι η καλύτερη ευκαιρία, όλα αυτά τα Μουσεία να ανοίξουν για το κοινό. Αρχικώς με αφορμή τη διοργάνωση αυτή, στη συνέχεια σε μόνιμη βάση. Κάτι που πλέον είναι μια πραγματικότητα, αφού, ο Δήμος Τρικκαίων ολοκλήρωσε την προσπάθεια να λειτουργήσει τα μουσεία του.

Και συγκεκριμένα, να ανοίξει μετά από πολλά χρόνια το Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη, να επαναλειτουργήσει τη Δημοτική Πινακοθήκη και να συνδυαστούν αυτά, με το υπάρχον Αθλητικό Μουσείο.
Τρία μουσεία, ικανά να προσελκύσουν, όχι μόνο τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που κατακλύζουν τα Τρίκαλα, αλλά και τους τρικαλινούς, οι οποίοι αναμένουν τη λειτουργία τόσων κλειστών μέχρι τώρα χώρων.
Η αρμόδια αντιδημαρχία Πολιτισμού, με την ευθύνη της αντιδημάρχου κ. Βασιλένας Μητσιάδη, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, ολοκλήρωσε στο Μουσείο Κατσικογάννη, όλες τις εργασίες καθαρισμού, βαφής και ευπρεπισμού του χώρου. Τα 1236 έργα ζωγραφικής και τα δεκάδες γλυπτά του Δημήτρη Κατσικογιάννη, αποκτούν ξανά την επαφή τους με τον κόσμο. Με όλους, όσοι επιδιώκουν να δουν και μια άλλη πτυχή των Τρικάλων. Με όλους, όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν πτυχές της ελληνικής τέχνης.

Μιας τέχνης, που με τρόπο ουσιαστικό υπηρέτησαν καλλιτέχνες, έργα των οποίων φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη, που στεγάζεται στη Δωροθέα Σχολή. Γιολδάσης, Καρράς, Καταφυγιώτης, είναι ορισμένοι από τους Έλληνες ζωγράφους που με την τέχνη τους κοσμούν τα Τρίκαλα. Εξάλλου, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Δήμος Τρικκαίων, στη Δωροθέα Σχολή λειτουργεί και συλλογή στοιχείων τη Δημοτικής Φιλαρμονικής, οπότε η επίσκεψη στην ιστορική αυτή Σχολή, αποδίδει διπλό όφελος.

Και, βεβαίως, η περιήγηση στην ιστορία, κλείνει με τις αναμνήσεις της ένδοξης πορείας του τρικαλινού αθλητισμού, σε διάστημα 120 ετών, με πλήθος χρυσών στιγμών και διακρίσΟ Δήμος Τρικκαίων με τη συγκεκριμένη του δράση, υλοποιεί ένα χρόνια αίτημα των τρικαλινών, ενώ παραλλήλως θέτει τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με την επίλυση των ζητημάτων που υφίστανται με το Λαογραφικό Μουσείο, η πόλη των Τρικάλων αποκτά ένα «δίκτυο μουσείων», ικανό να συμβάλλει, αφ’ ενός στην αισθητική διαπαιδαγώγηση των πολιτών, αφ’ ετέρου στην εκπαιδευτική χρήση, πρωτίστως για μαθητές, αλλά και για τους πολίτες εν γένει.

Ωρες λειτουργίας
Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη
Στεγάζεται στο ειδικά διαμορφωμένο κτίριο επί της οδού Τρικάλων – Πύλης (πρώην ψυγεία ΑΓΡΕΞ). Ημέρες και ώρες επισκέψεων: Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη- Παρασκευή – Σάββατο 10:00- 13:00
Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο
Στεγάζεται στο Καστρακίδειο οίκημα, Καποδιστρίου 13, Τρίκαλα. Τηλ. Επικοινωνίας: 24310 79518. Ημέρες και ώρες επισκέψεων: Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη- Παρασκευή – Σάββατο 10:00- 13:00 .
Δημοτική Πινακοθήκη
Στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της Δωροθέας Σχολής, Στρατηγού Σαράφη 42 , Τρίκαλα. Τηλ. Επικοινωνίας: 24310 74435. Ημέρες και ώρες επισκέψεων: Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη- Παρασκευή – Σάββατο 10:00- 13:00.

Ενδεικτικά στοιχεία
Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη.

Η συλλογή αριθμεί χίλια διακόσια τριάντα έξι (1236) έργα ζωγραφικής και εκατόν δεκατέσσερα (114) γλυπτά του Δημήτρη Κατσικογιάννη (1915-1991). Το έργο του πάντα επίκαιρο, παρουσιάζει ολόκληρη την πολεμική, ειρηνική και επαναστατική ζωή των Λαών που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Πιστός στο καθήκον του καλλιτέχνη έλεγε πως « Ο καλλιτέχνης είναι δύσκολο να σωπαίνει, πρέπει να μιλάει με την σιωπώσα ομιλία του για τα κοινωνικά γεγονότα της εποχής του και να μην είναι ξεκομμένος απ’ αυτά» Ο Κατσικογιάννης αντλεί τα θέματά του από τα προσωπικά του βιώματα και εκφράζεται με ένταση για την τραγική κοινωνική πραγματικότητα της εποχής του. Το έργο του, σημαντική παρακαταθήκη στην πόλη μας, αποτελεί μοναδικό μνημείο μεταπολεμικής καλλιτεχνικής έκφρασης, τόσο στον Ελλαδικό, όσο και στον Βαλκανικό χώρο.

Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο

Η πρώτη συλλογή του αποτέλεσε πόνημα της πολύχρονης συλλεκτικής προσπάθειας του αείμνηστου Βασίλειου Πελίγκου, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Στη συνέχεια εντάχθηκαν πρωτογενή αρχεία, όπως του ιστορικού Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων και του Καθηγητή Ιατρικής Σπυρίδωνα Μπονώτη, προσωπικά αντικείμενα επιφανών παλιών και νέων αθλητών, όπως του Αβράμη Δημήτρη, του Βάσκου Στέλιου, του Γεωργαλή Δημήτρη, του Γιώρα Βάϊου, του Ιακωβάκη Περικλή, του Κοντονάσιου Ιωάννη, του Κουτσιούμπα Γεώργιου και Ξενοφών, του Λυγάτσικα Γεώργιου, της Μιχολίτση Παρασκευής, του Παταβούκα Κώστα, της Πράππα Ιωάννας, του Ρεντζιά Ευθύμιου, του Σαμολαδά Γ., του Σιδέρη Βασιλείου, του Σούλα Δημήτρη, του Σούλιου Νίκου, του Στέφου Αλέξανδρου, του Τσιάνου Γεώργιου – Ιωάννη, του Τσιαντούλα Ιωάννη κ.α., συλλόγων της πόλης, όπως της ΑΕΤ «Κρόνος», του ΑΚΟΤ, του Α.Μ. «Ίκαροι», τoυ Α.Ο. «Ερμής», του Α.Ο.Τρίκαλα, του ΑΣΕΤ, του Α.Σ. Τρικάλων , της Α.Σ. «Τρίκκη», του ΓΑΣ «Ζεύς», του ΓΑΣ «ΦΙΚΟΣ», της ΜΟΛΕΤ, του ΠΑΣ «Τρίκκη», του Σύλλογος «Αθλητισμός για Όλους», του Σ.Ε.Α.Γ. Τρικάλων, του Σ.Ο.Χ.Τ., του Σ.Π.ΟΡ.Τ, του Σύνδεσμου παλαίμαχων ποδοσφαιριστών κ.α.,. Στο ισόγειο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Πρωτεργάτες του αθλητισμού των Τρικάλων», «Παλιοί και νέοι τρικαλινοί αθλητές», όπως ο Χρήστος Παπανικολάου, η Σοφία Σακοράφα, οι αείμνηστοι Γιώργος Τσιάντας και Βαγγέλης Σκούρας κ.α., «Ορειβασία – Χιονοδρομία». Στον α΄όροφο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες», «Παγκόσμιος αθλητισμός – Έλληνες και Ξένοι πρωταθλητές», «Αίθουσα Τροπαίων του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων», «Αίθουσα Πελίγκου», «Αίθουσα Μπονώτη», «Αίθουσα Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού» .

Δημοτική Πινακοθήκη

Φιλοξενούνται έργα κορυφαίων ζωγράφων, του Δημήτρη Γιολδάση, του Μενέλαου Καταφυγιώτη, και του Νίκου Αλεξίου καθώς και συλλογή έργων τοπικών ζωγράφων.
Ο Μενέλαος Καταφυγιώτης ,γεννήθηκε στα Τρίκαλα το1926. Αποφοίτησε από τη σχολή Καλών τεχνών και το 1961 φεύγει για τη Νότιο Αμερική. Εκεί αφοσιώνεται αποκλειστικά στην καλλιτεχνική του δραστηριότητα και εκθέτει έργα του στο Μπουένος Άιρες και εν συνεχεία στ Ρίο Ντε Τζανέιρο και στο Σάο Πάολο. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στη Νέα Υόρκη, όπου και πέθανε στις 17-6-1997. Τα έργα του χαρακτηρίζονται για τον πηγαίο δυναμισμό που τα διακρίνει ,την καθαρότητα των συνθέσεων και τη φαντασία. Αυτά σε συνδυασμό με την άψογη δεξιοτεχνία στη χρήση και διαμόρφωση του υλικού μας προσφέρουν μία ολοκληρωμένη εικαστική απόλαυση. Βιώματα και μακρινές αναμνήσεις από το άπλωμα του Θεσσαλικού κάμπου, δηλώνουν συχνά την παρουσία τους μέσα στα έργα του, ενώ πηγή έμπνευσης του αποτελούν και θέματα της πλούσιας προϊστορίας , βιωμένα όμως ως απόηχος και μετασχηματισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να βάζουν στη θέση του παλιού ένα νέο κόσμο σύγχρονο και συνάμα προβληματισμένο. Η συλλογή περιλαμβάνει 2 γλυπτά και 14 πίνακες, που κινούνται στα πλαίσια του εξπρεσσιονισμού με σουρεαλιστικές τάσεις και συμβολικούς υπαινιγμούς.

Δημήτρης Γιολδάσης.

Ο Δημήτρης Γιολδάσης γεννήθηκε το 1897 στο Μορφοβούνι Καρδίτσας. Παρακολούθησε εγκύκλιες σπουδές στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα και το 1914 εισέρχεται στη σχολή Καλών Τεχνών απ΄ όπου και αποφοιτεί το 1921. Αρχικά στάθηκε στην προσωπογραφία ,σταδιακά όμως τα θέματά του στράφηκαν στην απόδοση όψεων του Θεσσαλικού κάμπου και των ανθρώπων. Πηγές έμπνευσής του ήταν η Θεσσαλική γη, η ανθρώπινη βιοπάλη, οι χωριάτικες ασχολίες και διάφορα τοπία. Μέσα από τα έργα του ενημερωνόμαστε για τις ασχολίες των ανθρώπων ,εσωτερικές και εξωτερικές οι οποίες δεν υπάρχουν πια. Ο Γιολδάσης άφησε ένα μεγάλο και βαθύτατα Ελληνικό έργο, λιτό και ανθρώπινο όπως άλλωστε ήταν και ο ίδιος. Το 1966 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Καρδίτσα όπου και πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου του 1993.

.