Ανεβαίνουν οι τόνοι, δεν υπάρχει συναίνεση

simboulio708

H προοπτική συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων σε κρίσιμα και κομβικά θέματα απομακρύνθηκε μετά την άκαρπη, όπως αποδείχθηκε, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και ο τόνος των δηλώσεων του πρωθυπουργού και των άλλων αρχηγών δείχνει ότι η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης θα ανέβει το προσεχές διάστημα με τη Βουλή να μετατρέπεται σε θεατρο σφοδρών συγκρούσεων. Άλλωστε οι πολιτικοί αρχηγοί καλούν τον Α. Τσίπρα στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, αρνούμενοι να επωμιστούν το κόστος των αποφάσεων.

Σε δήλωσή του ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτοί που έχουν την οικονομική, θεσμική και ηθική ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα «απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης ή την απαραίτητη σοβαρότητα» και χαρακτήρισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κατώτερο των περιστάσεων».

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών κράτησε περισσότερες από έξι ώρες και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ακριβώς αναμενόταν. Διαφωνίες, δηλαδή, στα μεγάλα ζητήματα, με συγκλίσεις σε επιμέρους σημεία, του προσφυγικού και του εκλογικού νόμου. Και όσον αφορά το Ασφαλιστικό, οι πολιτικοί αρχηγοί καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να προσέλθει στη Βουλή. Απαντες, βέβαια, συμφώνησαν για το αυτονόητο: να μην υπάρξει μείωση συντάξεων.

Το Ασφαλιστικό αποτέλεσε και πεδίο έντασης μεταξύ του κ. Τσίπρα και των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός τους είπε ότι δεν είναι δυνατόν να μη συναινούν στις πρωτοβουλίες του, όταν οι ίδιοι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν επιφέρει μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις με τα προηγούμενα μνημόνια.

Υπάρχει συμφωνία όλων των κομμάτων για αλλαγή του εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο 2016. Αυτό θα γίνει προς μία πιο αναλογική κατεύθυνση, με τη Νέα Δημοκρατία να διαφωνεί και να κρατά διαφορετική στάση.

Οσον αφορά το προσφυγικό, όλοι αποδέχθηκαν την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ε.Ε με τη θεσμική εμπλοκή της Τουρκίας στην ταυτοποίηση και στη διακίνηση των προσφύγων. Η ΝΔ, πάντως, διαφοροποιήθηκε ελαφρώς, ζητώντας να επισημανθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης στην αύξηση των ροών. «Θα συνταχθεί κείμενο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση με το οποίο θα ζητούμε βοήθεια για την κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ και η Frontex θα έχει αποφασιστικό ρόλο και θα παίξει τον ρόλο της συνοριοφυλακής.

Πώς συνδέεται το προσφυγικό με το Ασφαλιστικό

Τόσο ο Βασίλης Λεβέντης, όσο και ο Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισαν πως ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να συνδέσει το προσφυγικό με το Ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κατηγορείται από τους πολιτικούς αντιπάλους του πως χρησιμοποιεί την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα σύνορα με τα Σκόπια ως… εκβιαστικό χαρτί απέναντι στις απαιτήσεις των εταίρων για τη φορολογία και την περικοπή συντάξεων.

.

protagon