Το να φτάσει κανείς μέχρι τα Αλβανικά σύνορα από τα Τρίκαλα χρειάζεται περίπου 4 ώρες δρόμος με το αυτοκίνητο. Στο πρόγραμμα του ΟΠΟΠ (Ορειβατικός Περιηγητικός Όμιλος Πύλης) για την Κυριακή 22 Απριλίου ήταν η ανάβαση στο όρος Τραπεζίτσα, αλλά επειδή υπήρχε αρκετή όρεξη για βουνό αποφασίσαμε να ανεβούμε και στην κορυφή Νεμέρσκα του όρους Μερόπη ή Δούσκο στα Αλβανικά σύνορα, διότι δύσκολα θα μας δίνονταν η ευκαιρία να βρεθούμε ξανά εκεί.
Η αναχώρηση έγινε από την Πύλη στις 3:20 τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Απριλίου με προορισμό την Κόνιτσα των Ιωαννίνων μια γραφική κωμόπολη βόρεια από την πόλη των Ιωαννίνων που βρίσκετε σε υψόμετρο 700 μέτρα. Μερικά χιλιόμετρα στο δρόμο από Κόνιτσα προς το χωριό Πηγές και σε υψόμετρο 900 μέτρα ξεκινά το μονοπάτι για την κορυφή της Τραπεζίτσα.
Η Τραπεζίτσα είναι ένα ιδιόμορφο βουνό που ενώ είναι πολύ απότομο από όλες τις πλευρές είναι κατάφυτο κάτι εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα βουνά της περιοχής. Το πυκνό δάσος καλύπτει το βουνό μέχρι και την κορυφή στα 2024μ σε αντίθεση με όλα τα άλλα βουνά της περιοχής που η βλάστηση δεν ξεπερνά τα 1500 μέτρα.
Η ανάβαση έγινε ακολουθώντας το κλασικό και βατό μονοπάτι που διασχίζει τις βόρειες πλαγίες του βουνού μέσα από τα πυκνό δάσος πεύκου και ρόμπολου. Λόγω του μεγάλου χειμώνα, αρκετό χιόνι κάλυπτε το βουνό πάνω από τα 1650 μέτρα υψόμετρο και έκανε την ανάβαση δύσκολη. Μετά από δυόμισι ώρες συνεχούς πορείας η ομάδα έφτασε στην κορυφή όπου υπάρχει η πινακίδα με την επιγραφή ΤΡΑΠΕΖΙΤΣΑ. Μια παραπλανητική πινακίδα για την αποφυγή ατυχημάτων στο βουνό αφού η πραγματική και ψηλότερη κορυφή του βουνού βρίσκετε λίγα μέτρα πιο μακριά και που είναι ένας απόκρημνος βράχος. Παρά το χιόνι και τον πάγο που κάλυπτε το βράχο της ψηλότερης κορυφής και μετά από προσπάθεια μισής ώρας η ομάδα κατάφερε να σκαρφαλώσει στην ψηλότερη κορυφή αναρριχώμενοι τα τελευταία 10 μέτρα μέχρι το ψηλότερο σημείο. Η θέα ήταν καταπληκτική προς τις κορυφές της Τύμφης (Γκαμήλας) και του Σμόλικα.
Μη χάνοντας χρόνο με προσοχή κατεβήκαμε από την κορυφή και επιστρέψαμε ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι μέχρι και το σημείο εκκίνησης όπου έφτασε μετά από 5 ώρες συνολικής πορείας. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 9500 μέτρα και έχει υψομετρική ανάβαση 1045 μέτρα μέχρι την κορυφή. Η ανάβαση έως την πρώτη κορυφή ενδείκνυται και για αρχάριους πεζοπόρους, ενώ πιο έμπειροι ορειβάτες μπορούν να ανεβούν και στην ψηλότερη κορυφή έχοντας μαζί του ένα σχοινί για ασφάλεια.
Αφήνοντας πίσω την Τραπεζίτσα και την Κόνιτσα κατευθυνθήκαμε βορειοδυτικά προς την ιστορική περιοχή του Πωγωνίου. Η επαρχία του Πωγωνίου βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Νομού Ιωαννίνων και οριοθετείται γεωγραφικά από τα βουνά Νεμέρτισκα (2.208μ.) στα Βόρεια, τα όρη Τσαμαντά (1.826μ.) στα Νότια, τον Κασιδιάρη (1.329μ.) και το κάτω τμήμα του ποταμού Γορμού στα Ανατολικά και τον Μακρύκαμπο (1.672μ.) στα Δυτικά. Τελικώς προορισμός μας ήταν το χωρίο Δρυμάδες σε υψόμετρο 1050 μέτρα που βρίσκετε 300 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Από το χωρίο Δρυμάδες ξεκινά το σηματοδοτημένο μονοπάτι για το την κορυφή Νεμέρσκα του όρους Μερόπη ή Δουσκο. Το μονοπάτι είναι πολύ ανηφορικό με κατεύθυνση προς την κύρια ράχη του βουνού παράλληλα με τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το βουνό είναι ομοιόμορφο και το έδαφος βραχώδες, έτσι έχει μόνο χαμηλή βλάστηση μέχρι τα 1300 μέτρα υψόμετρο ενώ από εκεί και πάνω αποτελεί ένα μεγάλο βοσκότοπο.
Η ανάβαση στο βουνό ξεκίνησε αρκετά αργά στις 13:45 ελπίζοντας ότι θα φτάσει η ομάδα στην κορυφή και θα επιστρέψει πριν νυχτώσει, αφού η διαδρομή είναι διάρκειας περίπου 6 ωρών. Η πυκνή ομίχλη που κάλυπτε το βουνό από το ύψος των 1900 μέτρων και άνω έκανε την ανάβαση πολύ δύσκολή αφού η ορατότητα ήταν μόλις μερικά μέτρα. Γνωρίζοντας ότι η άλλη πλευρά του βουνού (Αλβανικό έδαφος) είναι πολύ απότομη με κατακόρυφες ορθοπλαγίες η ανάβαση έγινε με τη βοήθεια του gps. Ωστόσο, ακόμα και με τη χρήση του gps πλησιάσαμε σε μια κορυφή με ύψος 2120 μέτρα που δεν ήταν η ψηλότερη. Έτσι αναγκαστήκαμε να κατέβουμε χαμηλά και να περάσουμε δίπλα από ένα απότομο αυχένα για να βρούμε τελικά την πλαγιά της κορυφής και επιτυχώς μετά από πολύ κούραση φτάσαμε στην συνοριακή Πυραμίδα της κορυφής Νεμέρσκα με υψόμετρο 2208μ. Δυστυχώς ο καιρός ήταν σταθερός και η ορατότητα μηδενική. Ο δυνατός αέρας αλλά και χρόνος μας έκανε να επιστρέψουμε πίσω ακολουθώντας ένα λίγο πιο σύντομο δρόμο και γλιστρώντας στο παγωμένο χιόνι σε ένα από τα λούκια του βουνού μέχρι τα 1400 μέτρα υψόμετρο. Από εκεί ακολουθώντας το μονοπάτι φτάσαμε στο χωρίο Δρυμάδες.
Συνολικά διανύσαμε 8300 μέτρα με 1210 μέτρα υψομετρική ανάβαση ενώ η συνολική διαδρομή διάρκεσε μόλις 3:50 κατά πολύ λιγότερο από αυτή που αναφέρονταν στις πινακίδες. Ο λόγος που ανεβήκαμε τόσο γρήγορα ήταν επειδή θα έπρεπε να επιστρέψουμε πάλι πίσω στα σπίτια μας την ίδια ημέρα. Τελικά μετά από 520 χλμ δρόμου και ανάβασης σε δύο βουνά πάνω από 2000 μέτρα στις 22:00 το βράδυ της Κυριακή επιστρέψαμε πίσω στην Πύλη. Σχεδόν ένα 24ωρο δράσης στα βουνά που τόσο αγαπάμε.
.