Ανασκόπηση: Τι συνέβη τη χρονιά του κορωνοϊού

Η χρονιά που στιγματίστηκε από την πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν ξεκίνησε καλά καθώς η αρχή του 2020 βρήκε τις ΗΠΑ λίγο πριν «τα χαρακώματα» με το Ιράν, με αφορμή το θάνατο του πανίσχυρου Iρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος έχασε την ζωή του σε αμερικανικό βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Παράλληλα είδαμε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να παραπέμπεται σε δίκη,η οποία έληξε αργότερα με μία αναμενόμενη απόφαση: Ο Τραμπ αθώωθηκε τόσο για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας όσο και για το αδίκημα της παρακώλυσης της έρευνας του Κογκρέσου.

Τι άλλο έφερε το 2020; Το τέλος του Ιανουαρίου μιας από τις πιο περίεργες χρονιές σήμανε ώρα… Brexit καθώς περίπου τριάμισι χρόνια από το δημοψήφισμα για το Brexit,  η Βρετανία έκλεισε τελικά την πόρτα πίσω της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Παράλληλα οι ΗΠΑ παρουσίασαν το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή δια χειρός Τζάρεντ Κούσνερ, του γαμπρού δηλαδή  του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος φέρεται να είναι ο αρχιτέκτονας του σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ για την επίλυση του Μεσανατολικού.

Και φυσικά μάθαμε για την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη Βουχάν της Κίνας. Ο ιός έπειτα πήρε όνομα, και ο Covid-19 πυροδότησε μια υγειονομική κρίση με την οποία παλεύει ακόμα ο πλανήτης.

Ο μυστηριώδης ιός «μεταλλάχθηκε» σε πανδημία πλήττοντας αρχικά την Ευρώπη και έπειτα τις ΗΠΑ. Τα ημερήσια κρούσματα και οι θάνατοι από κορωνοϊό εκτοξεύθηκαν με τέτοιο ρυθμό που οδήγησαν τα περισσότερα κράτη που «μολύνθηκαν» να κλείσουν τις οικονομίες τους. Έτσι η πανδημία μας σύστησε τον όρο του lockdown, με τον οποίο επίσης ακόμα παλεύουμε.

Σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, μέχρι σήμερα παγκοσμίως 74.958.938 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον Covid-19 ενώ 1.662.228 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από αυτόν.

Παράλληλα, η Ευρώπη έγινε χθες η πρώτη περιοχή στον κόσμο που κατέγραψε περισσότερους από μισό εκατομμύριο θανάτους από τον Covid-19. Οι 52 χώρες και εδάφη της ευρωπαϊκής περιοχής (που φθάνει ανατολικά έως το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία) είχαν συνολικά τουλάχιστον 500.069 θανάτους (για 23.059.233 δηλωμένες μολύνσεις), μπροστά από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (477.404 νεκροί, 14.229.617 κρούσματα), τις Ηνωμένες Πολιτείες/Καναδά (321.287 νεκροί, 17.463.834 κρούσματα), την Ασία (208.149 νεκροί, 13.258.651 κρούσματα), τη Μέση Ανατολή (85.895 νεκροί, 3.713.430 κρούσματα) και την Αφρική (57.423 νεκροί, 30.634 κρούσματα).

Ολόκληρος ο πλανήτης επηρεάστηκε από την χειρότερη παγκόσμια κρίση από την εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και προετοιμάζεται για μια επίσης οδυνηρή ύφεση.

Το καλοκαίρι είδαμε πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Οι πιο χαρακτηριστικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στους δρόμους των αμερικανικών δρόμων όταν η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πυροδότησε κύματα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ. Ακολούθησαν οι διαδηλώσεις στη Λευκορωσία και την Ταϊλάνδη.

Μέσα στο 2020 γίναμε επίσης μάρτυρες μεγάλων κοινωνικών, οικονομικών και πολικών κρίσεων. Λίβανος, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αιθιοπία και Βενεζουέλα βρέθηκαν αντιμέτωπες με δύσκολες συνθήκες που περιάλβαν εκρήξεις, πόλεμο, συγκρούσεις και πολιτικές διαμάχες.

Στην Βραζιλία ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρο είχε τα πάνω και τα κάτω του, την ώρα που η Αμερική ψήφιζε να αλλάξει η φρουρά φέρνοντας τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από gzeromedia