Ανασχηματισμός προ των πυλών-Τα σενάρια

Mολονότι ο άτυπος κανόνας της ελληνικής πολιτικής θέλει τον ανασχηματισμό και τις πρόωρες εκλογές να μην προαναγγέλλονται, η χθεσινή «παραβίασή» του από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, έδωσε το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού για το προσεχές διάστημα.

Ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ προανήγγειλε κυβερνητικό ανασχηματισμό μετά την 1η Ιουλίου, που θα ανοίξει, όπως είπε η χώρα. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στα οργανωτικά σχήματα των υπουργείων με συνενώσεις και διαχωρισμούς. «Όπου χρειάζεται, θα γίνουν οργανωτικές αλλαγές στο κράτος. Όλα τα υπουργεία παρακολουθούνται ψηφιακά, αλλά γενικά δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Γεραπετρίτης.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Γεραπετρίτη, προσπάθησε να «μαζέψει» το θέμα, αναφέροντας ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού», δεν χωράει αμφιβολία ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν δρομολογηθεί.

Τα ζητούμενα ως προς τον επικείμενο ανασχηματισμό είναι τρία: Ο χρόνος πραγματοποίησής του, η έκτασή του και τα πρόσωπα που θα επηρεάσει.

Σε σχέση με τον χρόνο, το πιθανότερο σενάριο τον τοποθετεί μέσα στον Ιούλιο, κοντά στη συμπλήρωση ενός χρόνου (7 Ιουλίου) από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, προκειμένου αφενός να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα και αφετέρου να υπάρχει επαρκές διάστημα προσαρμογής και προετοιμασίας των νέων κυβερνητικών στελεχών εν όψει της πολύ δύσκολης φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου.

Όσον αφορά τον χαρακτήρα του ανασχηματισμού, φαίνεται ότι θα είναι διορθωτικός και όχι δομικός. Άλλωστε, με την πανδημία να μην έχει σβήσει, με την οικονομική κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη και με αναμενόμενη την κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα, τα περιθώρια ευρύτερων αλλαγών είναι στενά.

Οι αλλαγές προσώπων 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των αλλαγών προσώπων, πιθανώς και δομής αναμένεται να βρεθούν δύο υπουργεία: το Εργασίας και το Ανάπτυξης. Για την πολιτική ηγεσία του πρώτου έχουν βαρύνει, μεταξύ άλλων, τόσο πρόσφατες δημοσκοπήσεις στις οποίες η κυβέρνηση εμφανίζεται να υστερεί στα εργασιακά, όσο και το πρόγραμμα-φιάσκο με την τηλεκατάρτιση επαγγελματιών (Σκοιλ Ελικίκου…).

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να διακρίνεται για τις επικοινωνιακές επιδόσεις του με συνεχείς τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις, όμως το επιτελείο του Μαξίμου κρίνει ότι το έργο, που έχει παραχθεί στον κρίσιμο τομέα, όπου η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά, δεν είναι ικανοποιητικό. Επίσης, είναι …κοινό μυστικό οι κακές σχέσεις του υπουργού με τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη. Πιθανό θεωρείται και το σπάσιμο του υπουργείου στο οποίο συγκεντρώνονται σημαντικές αρμοδιότητες, όπως πχ, του Εμπορίου και της Βιομηχανίας.

Γκρίνια υπάρχει σε υψηλά κλιμάκια της ΝΔ και για τους χειρισμούς του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Δεν αποκλείεται λοιπόν, η αντικατάστασή του ακόμα και εν μέσω τουριστικής περιόδου, από πρόσωπο με μεγαλύτερο πολιτικό βάρος, δεδομένου ότι από τον τουρισμό θα εξαρτηθούν πολλά σε σχέση με την γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος, αλλά και το 2021. Στους υποψήφιους για απομάκρυνση συγκαταλέγεται και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, που συμπλήρωσε 6 μήνες από την τοποθέτησή του, καθώς στο Μαξίμου περίμεναν περισσότερα στον ευαίσθητο τομέα.

Από το υφυπουργείου Αθλητισμού εκτιμάται ότι θα αποχωρήσει ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μετά τις κινήσεις του στις αρχές του χρόνου θεωρείται ανεπιθύμητος για μεγάλη μερίδα ποδοσφαιρικών παραγόντων και φιλάθλων. Κατά τα λοιπά, εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί, που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα θα τεθούν εκτός κυβέρνησης, δίνοντας τις θέσεις τους σε βουλευτές της ΝΔ, αρκετοί εκ των οποίων δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους, για τη μη αξιοποίησή τους σε κυβερνητικό πόστο.

sofokleusin.gr