Υλικά
Για τη βάση με τα μήλα
- 4 μήλα
- 80 γρ. βούτυρο
- 120 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
Για το κέικ
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. αλάτι
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή
- 120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 αυγά
- 120 ml γάλα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
Διαδικασία
- Για το ανάποδο κέικ με μήλα βήμα-βήμα καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες.
- Έπειτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
- Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη.
- Προσθέτουμε και την κανέλα.
- Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ωραίο καραμελένιο μείγμα.
- Αδειάζουμε το ζεστό μείγμα σε αντικολλητική στρογγυλή φόρμα, 26 εκ. και το απλώνουμε.
- Τοποθετούμε από πάνω τις φέτες μήλου κυκλικά, ώστε να καλύψουν όλη τη βάση.
- Ό,τι μήλο περισσέψει, το κόβουμε σε μικρά κυβάκια, το ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
- Σε ένα μπολ ή άλλο σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε το ξύσμα και τη βανίλια και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Ανακατεύουμε μέσα τα υπόλοιπα μήλα και ½ κ.γ. κανέλα.
- Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα στη φόρμα και στρώνουμε την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι ή το ξυλάκι στη δοκιμή.
- Αφήνουμε το κέικ 10 λεπτά να σταθεί και στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, όσο είναι ακόμα ζεστό, ώστε τα καραμελωμένα μήλα να αποκαλυφθούν στην κορυφή. Αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν το κόψουμε.
cookout.skai.gr
