Ανακοίνωση τμήματος υγείας ΣΥΡΙΖΑ – παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Είναι η μέρα των δικών μας ανθρώπων, αυτών που έχουμε μέσα στην οικογένεια μας, δίπλα μας και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην καθημερινότητα μας. Και οφείλουμε, όχι μόνο σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, να τους σεβόμαστε.

Πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, ισότητα ευκαιριών, προσβασιμότητα, σεβασμός της έμφυτης αξιοπρέπειας, απαγόρευση των διακρίσεων, Ο σεβασμός της έμφυτης αξιοπρέπειας, της αυτονομίας, που περιλαμβάνει την ελευθερία να κάνει τις δικές του επιλογές, και την ανεξαρτησία των προσώπων, πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη στην κοινωνία, σεβασμός της διαφορετικότητας και η αποδοχή των ατόμων με αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και της ανθρωπότητας, Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, Ο σεβασμός των αναπτυσσόμενων ικανοτήτων των παιδιών με αναπηρία και ο σεβασμός για το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία να διατηρούν την ταυτότητά τους.

H 3η Δεκεμβρίου αποτελεί για όλους, μια υπενθύμιση κοινωνικής ευαισθησίας. Μας δίνεται η ευκαιρία, να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Και ας μην ξεχνάμε το πρώτο Α στη λέξη ΑμΕΑ, σημαίνει Άτομο όπως εσύ και εγώ και όχι Αόρατος!

Σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία για την δημιουργία Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, ανοιχτού – κλειστού τύπου και μέριμνα για χρόνιες νοσηλείες. Μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει το νοσοκομείο Τρικάλων για ασθενείς που αναγκάζονται σήμερα να μεταβαίνουν εκτός πόλης με οικονομική επιβάρυνση και ψυχικό κόστος. Ήδη προσωπικό του νοσοκομείου έχει επισκεφτεί το νοσηλευτικό Ίδρυμα της Καβάλας για να δει από κοντά πως λειτουργεί εκεί η συγκεκριμένη δομή, ενώ έχει συμπεριληφθεί και στο σχεδιασμό του καινούργιου οργανισμού .

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία κρίνουμε απαραίτητο να αναφέρουμε την ενεργοποίηση και συνέχιση της διαδικασίας για δημιουργία κέντρου αποκατάστασης μεικτού τύπου για οξέα και χρόνια περιστατικά, κάνοντας βήματα για την ισότιμη αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ…

 

Η συντονιστική επιτροπή

του Τμήματος Υγειάς ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Γκαγκαμάνου Σούλα

Μέρμηγκας Γιώργος

Τσέλιου Σοφία