Aνακοίνωση της Κινητής Μονάδα Ψυχικής Υγείας των Τρικάλων

Σημασία και τρόποι συναισθηματικής υποστήριξης παιδιών/εφήβων σε συνθήκες κατ’ οίκον περιορισμού

Ο κατ’ οίκον περιορισμός, ως μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας, αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία. Τα παιδιά, παρόλο που φαίνεται να είναι περισσότερο “προστατευμένα” όσον αφορά στην φυσική τους υγεία, συνεχίζουν να αποτελούν έναν ευάλωτο πληθυσμό, λαμβάνοντας υπόψη τις εν δυνάμει ψυχολογικές επιπτώσεις του περιορισμού.

Η παρατεταμένη διάρκεια του περιορισμού, οι φόβοι για τη νόσηση, η πλήξη, η έλλειψη προσωπικής επαφής με συμμαθητές και φίλους και η έλλειψη προσωπικού χώρου στο σπίτι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογική τους κατάσταση.

Το πώς θα αντιδράσει ένα παιδί επηρεάζεται, μεταξύ άλλων από την ηλικία του παιδιού και τον τρόπο με τον οποίο γενικότερα αντιμετωπίζει συνήθως το άγχος. Ωστόσο, ένας καθοριστικός παράγοντας είναι οι αντιδράσεις των ίδιων των ενηλίκων, καθώς τα παιδιά αντιδρούν, εν μέρει, σε αυτό που βλέπουν από τους ενήλικες γύρω τους. Όταν οι γονείς ασχολούνται με την κατάσταση με ηρεμία και αυτοπεποίθηση, τα παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και εμπιστοσύνη στο περιβάλλον τους.  Η ανοικτή συζήτηση προκειμένου τα παιδιά να κατανοήσουν τι συμβαίνει θα μειώσει τον φόβο και τις καταστροφικές φαντασιώσεις, που μπορεί να έχει δημιουργήσει ένα παιδί γύρω από την ασθένεια.

Δώστε προσοχή και γίνετε καλοί ακροατές: βοηθήστε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσω συζήτησης, γραφής, ζωγραφικής, τραγουδιού, κ.α. Τα περισσότερα παιδιά θέλουν να μιλήσουν για πράγματα που τους προκαλούν ανησυχία και άγχος. Αποδεχτείτε τα συναισθήματά τους και πείτε ότι είναι εντάξει να αισθάνονται λύπη, αναστάτωση ή άγχος.

Αφήστε τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις. Ρωτήστε τα παιδιά τι έχουν ακούσει ή δει στην τηλεόραση/ κοινωνικά μέσα, τι έχουν καταλάβει, τι μπορεί να φοβούνται; Προσπαθήστε να παρακολουθείτε, τα νέα όλοι μαζί (κυρίως εάν τα παιδιά βρίσκονται στην εφηβεία) ώστε να μπορείτε να απαντήσετε σε τυχόν ερωτήσεις, αλλά και να είστε βέβαιοι ότι το παιδί δεν εκτίθεται υπερβολικά στις πληροφορίες.

Ενθαρρύνεται τις θετικές δραστηριότητες:  βοηθείστε τα παιδιά να δουν αν υπάρχει κάτι θετικό στην όλη κατάσταση (π.χ. ο περισσότερος χρόνος που περνάτε μαζί, η δυνατότητα να επικοινωνήσετε με φίλους και συγγενείς μέσω του διαδικτύου, κ.α.). Τα παιδιά μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση όταν μπορούν να συμμετέχουν, προσφέροντας τα ίδια υποστήριξη και βοήθεια. Μπορούν για παράδειγμα να γράψουν ή να ζωγραφίσουν κάτι για τους παππούδες, τους οποίους δεν βλέπουν λόγω του περιορισμού και οι οποίοι περισσότερο από ποτέ χρειάζονται την συναισθηματική τους υποστήριξη.

Λειτουργήστε ως πρότυπα και φροντίστε τον εαυτό σας: δημιουργήστε ρουτίνες, ακολουθείστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διαχειριστείτε όσο πιο ψύχραιμα γίνεται την κατάσταση. Αν είστε εντάξει σωματικά και συναισθηματικά, θα είστε περισσότερο ικανοί να καλύψετε τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών σας.

Η στενή και ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά είναι το κλειδί για τον εντοπισμό οποιωνδήποτε εν δυνάμει σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων και για την υποστήριξη των παιδιών/εφηβων σε συνθήκες παρατεταμένου περιορισμού. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι ο περιορισμός στο σπίτι, εκτός των αρνητικών επιπτώσεων, μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για να ενισχυθεί η αλληλεπίδραση γονέων και παιδιών, η μεγαλύτερη εμπλοκή των παιδιών σε οικογενειακές δραστηριότητες και η βελτίωση των δεξιοτήτων αυτάρκειας. Οι οικογενειακοί δεσμοί μπορούν να ενισχυθούν και οι ψυχολογικές ανάγκες των παιδιών να πληρούνται στο μέγιστο.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας των Τρικάλων, στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης της εξάπλωσης του Covid-19

  • θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις ώρες 10:00 με 14:00, παρέχοντας υπηρεσίες κυρίως τηλεφωνικά και μέσω skype
  • αναστέλλει την παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24310 73385,  24310 70626.

Όλες οι υπηρεσίες της Μονάδας παρέχονται δωρεάν.