Ανακοίνωση ΚΚΕ(μ-λ) Τρικάλων για τα μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

Καθώς η πολιτική διακυβέρνηση της χώρας γίνεται πλέον με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, διαγγέλματα, απαγορεύσεις και χαράτσια όπως αυτά των 150 ευρώ, η κυβέρνηση της ΝΔ, από τη μία, κλιμακώνει την αντεργατική- αντιλαϊκή της επίθεση, ενώ, από την άλλη, προσφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο και την εργοδοσία ακόμα μεγαλύτερες παροχές και διευκολύνσεις.

Με την τελευταία ΠΝΠ της 30/3 η κυβέρνηση προσφέρει στο κεφάλαιο άμεση κρατική ενίσχυση, ύψους 1 δισ. ευρώ, με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Η ενίσχυση αυτή αφορά τις επιχειρήσεις που μπορούν σήμερα να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες, πράγμα που σημαίνει ότι η τεράστια μάζα των μικρών επιχειρήσεων θα μείνουν απ’ έξω και θα ενταχθούν μόνο οι επιχειρήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, δίνει απαλλαγή στους καναλάρχες από την πληρωμή της δόσης του 2020 για τις άδειες λειτουργίας των καναλιών της τηλεόρασης. Παρέχει εκπτώσεις 25% σε όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους οφειλές, κάτι που αφορά το κεφάλαιο με τα μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα και όχι τους μικροεπαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους. Με το πάγωμα της πληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες θα φορτώσουν ακόμα μεγαλύτερα βάρη και θα οδηγήσουν σε καταστροφή όσους επαγγελματίες έχουν απαιτήσεις από μεγάλους ομίλους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με κάθε ΠΝΠ που εκδίδει, ενώ για το μεγάλο κεφάλαιο προσθέτει σημαντικές ενισχύσεις και απαλλαγές, για τους εργαζόμενους επιφυλάσσει είτε περικοπές είτε επιδόματα κοροϊδίας. Με την τελευταία ΠΝΠ καθορίζεται ότι όλοι οι εργαζόμενοι, είτε βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας είτε εργάζονται σε «πληττόμενες επιχειρήσεις», θα πάρουν το Δώρο Πάσχα στις 30 Ιουνίου (κατά ένα ποσοστό από την εργοδοσία και κατά ένα ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό). Με τη μεθόδευση αυτή, από τη μία, στερούν τους εργαζόμενους από ένα εισόδημα που το έχουν άμεση ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ενώ, από την άλλη, απαλλάσσουν την εργοδοσία από ένα ακόμη μισθολογικό κόστος.

Για τα θέματα περίθαλψης, η ΠΝΠ προβλέπει διαχειριστικού και προσωρινού τύπου παρεμβάσεις(Εθνικό Μητρώο Ασθενών από τον κορονοϊό), αφού δεν αναπτύσσονται μόνιμες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά μόνο μπορούν να μετατρέπονται πρόσκαιρα και μέχρι 31/7/20 απλές κλίνες του κρατικού και ιδιωτικού τομέα σε κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα επίταξης ιδιωτικών σκαφών για το επόμενο 4μηνο (και πάντα με το αζημίωτο) αποδεικνύει τη γύμνια του συστήματος διακομιδών από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

Με την ΠΝΠ διακηρύσσεται για πολλοστή φορά η άρνηση μαζικών προσλήψεων μόνιμου υγειονομικού προσωπικού. Έτσι, επαναλαμβάνεται η δυνατότητα πρόσληψης ιατρικού προσωπικού χωρίς ειδικότητα (απόφοιτοι Ιατρικών Σχολών) με σύμβαση έως 4 μήνες και επικουρικών (συμβασιούχων) γιατρών απ’ όσους θέλουν και βρίσκονται σε παράταση ειδικότητας. Η εθελοντική απασχόληση ενηλίκων σε δομές κρατικής περίθαλψης για 3 μήνες έρχεται να επιβεβαιώσει την επικινδυνότητα της κυβερνητικής πολιτικής για τους ίδιους και το λαό, αλλά και το βαθμό εκμετάλλευσης της θέλησης για προσφορά.

Τέλος, αποτελεί τη μεγαλύτερη κοροϊδία η έκτακτη ενίσχυση με μισό μισθό για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό, που σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δίνοντας τη μάχη ενάντια στην πανδημία με ελάχιστα προστατευτικά μέσα και χωρίς τα νοσοκομεία να χαρακτηρίζονται ανθυγιεινοί χώροι (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και χωρίς οι υγειονομικοί να εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα!

Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί τους εργαζόμενους να μην δεχθούν να φορτωθούν στις πλάτες τους τα βάρη της κρίσης του συστήματος και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους που σήμερα, με επίφαση την πανδημία, δέχονται ολομέτωπη επίθεση από κυβέρνηση και κεφάλαιο.