Ανακοινώσεις Χρυσοχοιδη για ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο μικροσκόπιο 1.036 ΑΦΜ για 22,7 εκατ. ευρώ – Δεσμεύονται οι περιουσίες τους

Το πρώτο πόρισμα για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ παρουσίασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αποκαλύπτοντας πως συνολικά διερευνήθηκαν 6.354 ΑΦΜ. Σε 1.036 καταλογίστηκαν 22,7 εκατ. ευρώ (22.667.522,17 ευρώ) και πρόσθεσε πως δεσμεύονται οι περιουσίες τους.

«Είναι μια υπόθεση που πλήγωσε την ελληνική κοινωνία», σημείωσε αρχικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συνέχισε: «Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ανεκτό ορισμένοι να επιβουλεύονται τους πολύτιμους δημόσιους πόρους. Οι πόροι αυτοί προορίζονται για την στήριξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και όχι για τον παράνομο και αδικαιολόγητο πλουτισμό κάποιων.

Δικό μας καθήκον, καθήκον δηλαδή της πολιτείας, της κυβέρνησης, του κράτους είναι να θέτει σε λειτουργία όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει ώστε να προλαμβάνει και όπου χρειάζεται να ελέγχει, να εντοπίζει και να τιμωρεί την παραβατικότητα.

Και οι μηχανισμοί αυτοί, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μέρα με τη μέρα γίνονται πιο αποτελεσματικοί, με πολύ σύγχρονα μέσα, με τεχνολογίες, με άνδρες και γυναίκες που είναι πιστοί και αφοσιωμένοι στο καθήκον τους.

Η νομιμότητα και η ασφάλεια είναι δικό μας καθήκον. Είναι καθήκον της πολιτείας αλλά και κοινή υπόθεση κοινωνίας και πολιτείας γιατί αν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον, μόνο έτσι μπορούμε να το πετύχουμε.

Με την κοινή μας δράση, με το ενδιαφέρον μας, με την έγνοια μας για τον διπλανό μας και την πατρίδα μας.

Αναλυτικότερα, σε ό, τι αφορά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από συσκέψεις επικοινωνίες, των συναρμόδιων υπηρεσιών και υπουργείων της ΑΑΔΕ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Ελληνικής Αστυνομίας και με εντολή του πρωθυπουργού, αποφασίστηκε η διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης που σχετίζεται με τις επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν κατόπιν αιτήσεων σε δικαιούχους του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επίσης, όπως γνωρίζετε όλοι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διεξάγει ποινική έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έτσι λοιπόν, από τον εποπτεύοντα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εισαγγελέα, εκδόθηκε παραγγελία για να διερευνηθεί, να διενεργηθεί μια προκαταρκτική εξέταση με την οποία ξεκίνησε η διερεύνηση από την ΔΑΟΚ από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα από την Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, των ενιαίων αιτήσεων ενίσχυσης φυσικών και νομικών προσώπων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με αυτή την παραγγελία λοιπόν, διατάσσεται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να συλλέγουν με κάθε νόμιμο πρόσφορο αποδεικτικό μέσο τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για να κριθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα».

Μέχρι σήμερα έχουν προκύψει, όπως είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης:

«Ο αριθμός των αιτήσεων είναι 6.354 αιτήσεις. Οι εξαχθείσες εκθέσεις είναι 1.036 αιτήσεις και καταλογίζονται 22,667 εκατ. ευρώ» και τόνισε πως οι περιουσίες των εμπλεκόμενων δεσμεύονται.

Η, έως σήμερα, διερεύνηση των περιπτώσεων, που διαπιστώθηκε απάτη στη λήψη οικονομικών επιδοτήσεων, έχει αναδείξει τις εξής μεθόδους:

  • Παραποίηση της νόμιμης κυριότητας των δηλωθέντων αγροτεμαχίων από τους αιτούντες.
  • Ψευδή δήλωση κυριότητας αγροτεμαχίων θανόντων ιδιοκτητών κατόπιν κληρονομικών δικαιωμάτων ή ελλείψει αυτών.
  • Ψευδής δήλωση κυριότητας ζωικού κεφαλαίου.
  • Υποβολή μοναδικών αιτήσεων από δικαιούχους χωρίς πληρότητα κριτηρίων επιλογής.
  • Ή ψευδής δήλωση αγροτεμαχίων εκμετάλλευσης από δικαιούχους εκτός της έδρας διαμονής ή επαγγελματικής δραστηριοποίησής τους.

«Με την προαναφερόμενη παραγγελία διατάσσεται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να συλλεγούν, με κάθε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο, τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για να κριθεί, από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, αν θα πρέπει να κινηθεί ποινική δίωξη για τις παρακάτω πράξεις:

1. εγκληματική οργάνωση/σύσταση/συμμορία,

2. κοινή και διακεκριμένη απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση,

3. κοινή και διακεκριμένη πλαστογραφία κατά μονάδα και κατά συναυτουργία, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση,

4. ηθική αυτουργία / συνέργεια στις ανωτέρω πράξεις κατά μονάδα και κατά συναυτουργία, κατά συρροή, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση», είπε ακόμα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ieidiseis.gr