Ανακοίνωση του Δήμου Τρικκαίων για την «Εβδομάδα Κινητικότητας 2015»

MATHITES1

Παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον, αποτελεί η συνείδηση που έχουν αποκτήσει οι τρικαλινοί μαθητές, ως προς τη χρήση ποδηλάτου και βελτίωσης της προσπελασιμότητας στην πόλη των Τρικάλων.

Αυτό αποδείχθηκε, από τις ερωτήσεις που απηύθυναν στον Δήμαρχο Τρικκαίων, στη διάρκεια παρουσίασης (στο Δημαρχείο) αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου που οι ίδιοι απηύθυναν στους τρικαλινούς πολίτες, την περασμένη Τετάρτη. Οι ερωτήσεις των μαθητών ήταν σαφείς, καυστικές και με έμφαση στο τρίπτυχο «ποδήλατο – ασφάλεια – έργα βελτίωσης». Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου απάντησε σε όλες τις μαθητικές επισημάνσεις, τονίζοντας ότι σαφώς δεν είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση, αλλά επεσήμανε, αφ’ ενός τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος, αφ’ ετέρου τις προσπάθειες και τη συνεργασία που αναπτύσσου όλοι οι τρικαλινοί. Κάτι που συμπυκνώνεται στην εικόνα των μη τρικαλινών, με την ασφαλή διάβαση πεζών και τον σεβασμό τους, από τις διαβάσεις.

Οι ίδιοι οι μαθητές, εξάλλου, μετείχαν στη διανομή και συμπλήρωση ερωτηματολογίου από τους ίδιους και από τους τρικαλινούς, πριν λίγες ημέρες. Οπότε διαμόρφωσαν γνώμη και από αυτή τη δράση και από την κίνησή τους στη πόλη.

MATHITES2

 

Οι δε απαντήσεις των τρικαλινών, ήταν αρκούντως σημαντικές για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο διαρθρώνεται η διάθεση της κοινής γνώμης ως προς τη βιώσιμη κινητικότητα. Η πλειοψηφία δήλωσε ότι κινείται με ποδήλατο, ότι επιδιώκει και επιθυμεί επιβολή προστίμων, ότι θα ήθελε περισσότερους ποδηλατόδρομους. Όλα αυτά αναπτύχθηκαν από την υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων της Δ./νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ελένη Γιοντζή, ενώ η προϊσταμένη, κ. Βάσω Κάκλα, στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη λέξη =- κλειδί: παιδεία. Μια παιδεία, που, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την πόλη. Και η οποία, όπως φάνηκε από την εργασία μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ, στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, δεν υφίσταται σε πολλά σημαία της πόλης.

Οι μαθητές αποτύπωσαν παράνομα σταθμευμένα οχήματα στους πεζόδρομους και τους ποδηλατόδρομους, καταστρατήγηση βασικών κανόνων στάθμευσης και κυκλοφορίας, οπότε η σύγκριση με πόλεις του εξωτερικού, ήταν αναπόφευκτα εναντίον των Τρικάλων.

Όμως, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης, στο πλαίσιο της οποίας την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο», ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για την αλλαγή της νοοτροπίας, την οποία επιδιώκει και προωθεί ο Δήμος Τρικκαίων, επιμένοντας στη συμμετοχή και συνεργασία των πολιτών.

MATHITES10

.