Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις πλημμύρες στη Φαρκαδόνα

 

plimires_4

 

 

 

 

Για πολλοστή φορά εκδίδουμε αυτήν την ανακοίνωση και ειλικρινά αναρωτιόμαστε πόσες φορές ακόμα θα κάνουμε το ίδιο στο μέλλον. Για πολλοστή φορά γίναμε μάρτυρες καταστροφής τεράστιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της χαλαζόπτωσης που σημειώθηκαν στους νομούς Τρικάλων και Λάρισας, πλήττοντας καίρια και τους παραγωγούς της περιοχής Φαρκαδόνας. Δεν αρκούν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν τρόικα και ελληνικά αστικά κόμματα, η λαίλαπα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζεται και στη χώρα μας και η οποία συρρικνώνει το εισόδημα των αγροτών και οδηγεί στο ξεκλήρισμά τους, έρχονται και οι τραγικές ελλείψεις έργων υποδομής, αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά, κ.α. καθώς και μηχανισμών στήριξης για να αποτελειώσουν τους εναπομείναντες αγρότες και τις οικογένειές τους.

Η πρόσφατη καταστροφή έρχεται να καταδείξει με τον χειρότερο τρόπο την δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται πολλά αγροτικά νοικοκυριά αφού συχνά η ζημιά στις καλλιέργειες είναι ολοκληρωτική και την ταφόπετρα βάζει ο κανονισμός αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ που μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στη Βουλή. Ο ΕΛΓΑ πλέον επιβάλλει χαράτσι αυξημένων αγροτικών ασφαλίστρων χωρίς να προσφέρει την ασφαλιστική κάλυψη και αποζημίωση που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι. Και στην περίπτωση που οι παραγωγοί αρνηθούν ή αδυνατούν να το πληρώσουν, ο ΕΛΓΑ παρανομεί και το αρπάζει με το ζόρι, βάζοντας χέρι στα βιβλιάρια που έχουν στην Αγροτική Τράπεζα. Το ζήτημα αυτό φυσικά το έχει αναδείξει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση και αποτελεί ένα από τα μέτωπα πάλης και διεκδίκησής της.

Εμείς η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρκαδόνας καταγγέλλουμε τους αιτίους, ΕΕ και ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και την αντιαγροτική πολιτική και τα μέτρα που ψήφισαν και εφαρμόζουν που έφτασαν τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας μας στο τραγικό ποσοστό του 6% μέσα σε καθεστώς εξαθλίωσης και αβεβαιότητας για το μέλλον. Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής μας σε συσπείρωση με την ΠΑΣΥ και αγώνα μαζί της για όσα δικαιούνται οι πληγέντες από την θεομηνία. Παράλληλα καλούμε σε συσπείρωση και αγώνα για αγροτική ανάπτυξη έξω από τα εκμεταλλευτικά όρια της ΕΕ και υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και γενικότερα υπέρ των συμφερόντων και αναγκών του ελληνικού λαού. Και βέβαια τους καλούμε στις επερχόμενες εκλογές να κάνουν την ψήφο τους δύναμη και αγώνα και να τα στρέψουν ενάντια σ’ αυτούς που τόσα χρόνια βρίσκονταν αντίθετοι στο δρόμο τους και στα δικαιώματά τους.

Όλοι εμείς που αποτελούμε την Λαϊκή Συσπείρωση Φαρκαδόνας πάντα στο πλευρό του αγροτικού κινήματος και μετέχοντας στον συλλογικό οργανωμένο αγώνα διεκδικούμε:

να αναγνωριστεί ως πλημμυροπαθής η περιοχής της Φαρκαδόνας και να ενταχθεί στο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας

να γίνουν άμεσα δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών καθώς και να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με γεωτεχνικό προσωπικό ώστε να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί

να τροποποιηθεί ο κανονισμός αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι από 0 – 100% της ζημιάς που υπέστησαν με άμεση επίδοση της αποζημίωσης.

Η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρκαδόνας και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ: Ευαγγελία Στεργίου