Ανακοίνωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων

IMG 8338

Με οδηγό τα βιβλία ψάξαμε για ένα καταφύγιο φανταστικών φίλων , είπαμε παραμύθια,
αγαπήσαμε και πάλι τα λουλούδια…

Δευτέρα 6 & 9/7

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένας αρωματικός κήπος, 3η συνάντηση

Αν ήμουν φυτό…
Αν ζούσα σε κήπο θα ήμουν…
Αν ζούσα σ΄ένα κήπο θα φοβόμουν…
Αν ζούσα στην αυλή της βιβλιοθήκης θα ήμουν…

Τα παιδιά, με την καθοδήγηση της δασκάλας Μαρίας Κουτούπη , χωρίσθηκαν σε ομάδες και έφτιαξαν μια εικονογραφημένη ιστορία με επίκεντρο ένα κήπο με διάφορους ήρωες όπου μαγικά αυτοκίνητα σώζουν παιδιά από εξωγήινους, οι δράκοι μπαίνουν στο κλουβί, φτιάχνονται καταφύγια για να προστατευτούν οι ήρωες από άσχημες καιρικές συνθήκες, οι πυροσβέστες σβήνουν τη φωτιά.
Στο τέλος τα παιδιά πότισαν τα παρτέρια με τα αρωματικά φυτά και τα βότανα που είχαν φυτέψει σε ειδικά διαμορφωμένες παλέτες στην αυλή της Δ.Β. με τη επίβλεψη εκπαιδευτικών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περτουλίου-Τρικκαίων.

Τρίτη 7 /7

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένα καταφύγιο φανταστικών φίλων

Στα παιδιά μοιράστηκαν αποσπάσματα ορισμένης βιβλιογραφίας τα οποία μετά την ανάγνωσή τους τα αντιστοιχούσαν με σχετικές εικόνες. Ακολούθησε η ζωγραφική των φανταστικών φίλων και δημιουργήθηκε ένα κολάζ με όλες τις δημιουργίες. Οι εμψυχωτές της δράσης τόνισαν το γεγονός ότι οι ήρωες των ιστοριών πολύ συχνά έχουν τα χαρακτηριστικά ενός φανταστικού φίλου για τον συγγραφέα που φαντάστηκε τις περιπέτειες τους. Άρα η βιβλιοθήκη είναι ένας φιλόξενος τόπος για τους φανταστικούς φίλους του κάθε παιδιού.
Οι φανταστικοί φίλοι προσφέρουν πολλές υπηρεσίες σ΄ένα παιδί. Παίζοντας μ΄ ένα φανταστικό φίλο το παιδί δοκιμάζει συμπεριφορές και γεγονότα που δεν έχει ακόμη βιώσει. Το φανταστικό παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να συναρμολογούν τη γνώση τους για τον κόσμο. Ένας φανταστικός φίλος εκπληρώνει την επιθυμία του παιδιού να συνδεθεί με άλλους πριν ξεκινήσει το πραγματικό παιχνίδι με πραγματικούς συνομήλικους: το βοηθούν να έχει σχέσεις με άλλα παιδιά και να αποκτά κοινωνικές δεξιότητες.
Οι ήρωες πολλών παιδικών βιβλίων γίνονται συχνά οι φανταστικοί φίλοι των παιδιών- αναγνωστών τους. Συνεπώς η βιβλιοθήκη στα μάτια των παιδιών είναι ένα καταφύγιο φανταστικών φίλων. Κρύβονται μέσα στα βιβλία και θα ψάξουν να τους βρουν.
Η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε στην δράση αυτή είναι:
• «Αντίο Καλτσούλη» του Chaud Benjamin
• «To Aγρίμι» του Almond David
• «Tικ και Τέλα-Ο βατραχάκος» του Scheffler Axel
• «Με αγάπη Κλάρις Μπιν» της Child Lauren
• «Πώς να πιάσεις ένα αστέρι» του Jeffers Oliver
• «Ποιος φοβάται τον μπαμπούλα» της Nöstlinger Cristine
• «Όλιβερ» της Sif Birgitta
• «To αντίθετο» του Tom Mac Rae

Τετάρτη 8 /7

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια κουφάλα δέντρου

Η φιλόλογος και καθηγήτρια κλασικής κιθάρας Ελένη Αλεξίου σχεδίασε και πραγματοποίησε μια νοερή εκδρομή στο δάσος.
Σκοπός της συνάντησης ήταν τα παιδιά, μέσα από ποικίλες δράσεις (διάλογος, αναπαράσταση, τραγούδι, μουσική, ζωγραφική), να ανασύρουν μνήμες από το δάσος, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αντιληφθούν τη σημασία του ως «σπίτι» πληθώρας ζώων και πουλιών.
Αρχικά, σε μια συζήτηση γνωριμίας, τα παιδιά, ηλικίας 4-7 χρονών, είχαν την ευκαιρία να συστηθούν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από πρόσφατες εξορμήσεις στην εξοχή.
Στη συνέχεια, και με συνεχή αναφορά σε εικόνες σχετικών βιβλίων, γνώρισαν τα δέντρα του δάσους και τους καρπούς τους, τα ζώα και τα πουλιά που κατοικούν εκεί και τα λουλούδια που μπορεί κανείς να συναντήσει.
Έπειτα, η βιβλιοθήκη μετατράπηκε σε ξέφωτο, όπου τα παιδιά συμμετείχαν σε μουσικοθεατρικό ομαδικό παιχνίδι, αναπαριστώντας το μεγάλωμα του δέντρου από σπόρο σε ώριμο φυτό. Τα μικρότερα παιδιά υποδύθηκαν τους «κατοίκους» του δάσους που κουρνιάζουν στις κουφάλες των δέντρων.
Ευχάριστη νότα η δημιουργία ορχήστρας με κρουστά (ντέφια, τύμπανα, μαράκες κα). Τα παιδιά, με την καθοδήγηση της κ. Ελένης Αλεξίου στην κιθάρα, τραγούδησαν και κράτησαν το τέμπο σε γνωστά παιδικά τραγούδια για ζώα.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία πίνακα σε ρολό ζωγραφικής.

H Eλένη Αλεξίου γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Master of Arts in Education στο Πανεπιστήμιο Μπαθ της Αγγλίας. Διδάσκει κλασική κιθάρα στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, «Το Φλας» (εκδόσεις λογείον, 2009) και «Ποιήματα που γράψαμε μαζί» (εκδόσεις Μελάνι, 2015). Συνεργάζεται με ηλεκτρονικά κι έντυπα περιοδικά δημοσιεύοντας ποίηση, διήγημα και κριτική. Είναι μητέρα δύο παιδιών και αγαπά το βιβλίο, τη φύση, το ποδήλατο και την παρέα των φίλων.

Τετάρτη 8 Ιουλίου
Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μουσείο, 3η συνάντηση

Oλοκληρώθηκε με την τρίτη συνάντηση ο κύκλος αναζήτησης στοιχείων που αναδεικνύουν την ιστορικότητα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης προκειμένου να δημιουργηθεί από τα παιδιά το Μουσείο αυτής, γνωρίζοντας μέσα από παλιές φωτογραφίες και βιβλία την εικόνα της Δ.Β. στο πέρασμα του χρόνου από την ίδρυσή της, το 1958. Επίσης συνδέθηκε η λειτουργία της Δ.Β. με την ιστορία της πόλης και προβλήθηκε η επίδρασή της στη ζωή των κατοίκων. Στην έκθεση φωτογραφιών και βιβλίων δόθηκε ο τίτλος «Η βιβλιοθήκη του παρελθόντος»

IMG 8433 1

.