Το θέμα της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προώθησε στη Βουλή με τη διαδικασία της αναφοράς ο βουλευτής Τρικάλων Ν. Λέγκας. Ο πρώην Υφυπουργός είχε θέσει το θέμα της μετακίνησης και της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στα εν λόγω κέντρα από τον Ιούλιο του 2010 ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό του Δημοσίου.
Στην αναφορά που κατέθεσε ο κ. Λέγκας προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνη, στην οποία επισυνάπτεται δημοσίευμα του τοπικού τύπου, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζονται τα θετικά στοιχεία των αλλαγών που επέρχονται κυρίως ως προς την διασταύρωση των στοιχείων, τονίζεται ότι η κατάργηση των πρωτοβάθμιων επιτροπών υγείας και η αντικατάστασή τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στα περιφερειακά καταστήματα του ΙΚΑ, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρή ταλαιπωρία στους αναπήρους καθόσον το υποκατάστημα του ΙΚΑ Τρικάλων θεωρείται τοπικό και όχι περιφερειακό.
Έτσι, πλέον όσοι θα πρέπει να εξετασθούν από επιτροπή τόσο για την έγκριση έκδοσης αναπηρικής σύνταξης όσο και για την παράτασή της, θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται μέχρι την Καρδίτσα για να εξετασθούν από την αρμόδια υπηρεσία.
Τονίζεται επίσης ότι ο Νομός Τρικάλων είναι ο μόνος νομός στη Θεσσαλία όπου δεν θα συσταθούν επιτροπές ελέγχων για αναπηρικές συντάξεις, ενώ αναλογικά τα Τρίκαλα εμφανίζουν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών που εξυπηρετούνται σε σχέση με την Καρδίτσα.
Υπογραμμίζεται ακόμα ότι με τις αλλαγές στη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα και σε ασφαλισμένους άλλων Ταμείων καθόσον μέσω των υποδομών του Ιδρύματος στα Τρίκαλα, γίνονταν έλεγχος στις αναπηρικές συντάξεις και άλλων ασφαλιστικών ταμείων.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λέγκας, τον Ιούλιο του 2010 κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό του Δημοσίου, ως εισηγητής της Ν.Δ., είχε θέσει σχετικό προβληματισμό που αφορούσε στη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.
«Η περιφερειακότητα στο σύστημα της πιστοποίησης, όπως λειτουργούσε, μπορεί, να κουβαλούσε δεκάδες προβλήματα με τις πολλές επιτροπές και τις εκτροπές που εντοπίζονταν στο σύστημα, καθώς και τις «πελατειακές» σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί, κάλυπτε όμως και κάτι σημαντικό: Την εύκολη πρόσβαση των ηλικιωμένων και κυρίως των ατόμων με βαριά αναπηρία», είχε υπογραμμίσει με νόημα. Παράλληλα καλούσε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει πώς σκέφτεται να επιλύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα των ατόμων, που έχουν δυσκολία, να προσεγγίσουν τις υπό σύσταση υπηρεσίες.