Η ανάδειξη του εναλλακτικού τουρισμού στην Καλαμπάκα σε ημερίδα από Το Ποτάμι

Τουριστικό μάρκετινγκ, αναρρίχηση, μονοπάτια και ορεινή ποδηλασία βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης – συζήτησης που διοργανώθηκε χθες 12/02 από Το Ποτάμι Ν. Τρικάλων με θέμα: Εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και ανάπτυξη.

Στην Εκδήλωση βρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και αρχών καθώς και επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού.

Την συζήτηση άνοιξε η Ζαχαρούλα  Γιαβρούτα – Λούδα Γραμματέας της Τ.Ο Το Ποτάμι Ν. Τρικάλων, κάνοντας εισήγηση για το θέμα τη εκδήλωσης και στην συνέχεια παρουσίασε τους ομιλητές της εκδήλωσης.

Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Β Αθηνών, Το Ποτάμι

Γιώργος Κουρέλης συνιδιοκτήτης Visit Meteora.

Άρης Μητρονάτσιος: Πρόεδρος Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας.

Κώστας Λιώλιος, συνοδός υπαίθριων δραστηριοτήτων & μέλος Ομάδας Διάσωσης ΟΛΚ.

Χρήστος Μπαταλογιάννης. Πυροσβεστική υπηρεσία Καλαμπάκας, εθελοντής Πολιτικής Προστασίας, εκπαιδευτής αναρρίχησης ΕΟΟΑ, αθλητής Εθνικής Ελλάδος 1996.

 

Σύντομες παρεμβάσεις έγιναν και από τους κκ, Δημήτρη Παπαστεργίου Δήμαρχο Τρικκαίων – Κώστα Ράντο Αντιδήμαρχο Τουρισμού Καλαμπάκας, Ιωάννη Μπουτίνα, Εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Μερικά σημεία από τις παρεμβάσεις των ομιλητών – Εισηγητων

Η Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα άνοιξε την εκδήλωση, σημειώνοντας ότι ο τόπος μας έχει το όνομα έχει και τη χάρη, αλλά δυστυχώς βλέπει τα λεωφορεία να περνούν και να φεύγουν.

Ο Γιώργος Κουρέλης, συνιδιοκτήτης της Visit Meteora, τόνισε ότι πρέπει να δούμε τους επισκέπτες όχι ως τουρίστες αλλά ως προσωρινούς κατοίκους της πόλης, ενώ αναφέρθηκε και στα στρατηγικά σημεία που πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό μας.

Ο Άρης Μητρονάτσιος, Πρόεδρος Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας, αναφέρθηκε στην απαρχή της αναρρίχησης στα Μετέωρα και στο πώς ξεκίνησε να οργανώνεται τοπικά. Αναφορά έκανε και στην ίδρυση της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας (1989), καθώς και στη δημιουργία οργανωμένης Μονάδας Διάσωσης στην πόλη μας.

Ο Κώστας Λιώλιος, συνοδός υπαίθριων δραστηριοτήτων και μέλος της Ομάδας Διάσωσης της ΟΛΚ, αναφέρθηκε στα μονοπάτια, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η επαναχάραξή τους, η αποκλάδωση, η υλοποίηση τεχνικών έργων, η σηματοδότηση και η χαρτογράφηση.

Ο Χρήστος Μπαταλογιάννης, εθελοντής Πολιτικής Προστασίας, εκπαιδευτής αναρρίχησης ΕΟΟΑ και αθλητής ποδηλασίας της Εθνικής Ελλάδος (1996), αναφέρθηκε στην προώθηση της ορεινής ποδηλασίας στον τόπο μας. Είπε ότι μαζί με τον συναθλητή του Παναγιώτη Λαγούδη έχουν προετοιμάσει διαδρομή 25 χλμ. για τον αγώνα που θα γίνει στις 21 Μαΐου 2017 μεταξύ Καστρακίου και γηπέδου του Καστρακίου, σημειώνοντας ότι ανάλογη διαδρομή τέτοιας απόστασης δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Στις 20 Μαΐου θα γίνει και ο Ποδηλατικός λαϊκός γύρος για όλους τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους.

Γιώργος Αμυράς

Τόνισε ότι το βασικό για την περιοχή μας είναι να ισορροπήσει μέσα από ζυμώσεις η τοπική κοινωνία μας και να βρει πώς μπορεί να φτάσει στον βασικό στόχο, που είναι η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. «Η περιοχή σας έχει καταπληκτικό θησαυροφυλάκιο φύσης, ανθρώπων και γεύσεων», κατέληξε ο κ. Αμυράς, ο οποίος αναφέρθηκε και σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, που αναπτύχθηκαν δίνοντας προτεραιότητα στον εναλλακτικό τουρισμό. Ο Βουλευτής Β Αθηνών Το Ποτάμι, έδωσε έμφαση στις τοποθετήσεις των ομιλητών και ανέφερε ότι όλα τα θέματα που τέθηκαν στην εκδήλωση θα τα προωθήσει με την κοινοβουλευτική του ιδιότητα και θα υπάρχει ενημέρωση συνεχώς με  τους εμπλεκόμενους φορείς για όλα τα ζητήματα.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου είπε ότι πέρασαν πολλά χρόνια που η τοπική αυτοδιοίκηση διαχειρίστηκε πολλά κονδύλια, χωρίς να καταφέρει να κάνει κάτι σημαντικό. «Είμαστε για σκότωμα, διότι διαχειριστήκαμε τόσα κονδύλια και δεν κάναμε τίποτα», είπε.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Ράντος τόνισε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία όλων για να βοηθηθεί η περιοχή μας, καθώς ο Δήμος από μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά.

Τέλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υπεύθυνος για τον Τουρισμό Γιάννης Μπουτίνας είπε ότι ο εναλλακτικός τουρισμός είναι σε νηπιακό στάδιο στη χώρα μας, και ότι ο φορέας που έχει δημιουργηθεί στον νομό μας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας έχει ανάγκη από όλες τις απόψεις, όπως αυτές που κατατέθηκαν στην εκδήλωση του Ποταμιού.