Αν ξεχνιέσαι κάτω από το ντους, να τι πρέπει να θυμάσαι

Και ποιος δεν έχει νιώσει την ανάγκη να κάτσει κάτω από το ντους για ώρα και να το απολαύσει… Αδιμφισβήτητα, η διαδικασία του ντους να είναι μια πολύ χαλαρωτική διαδικασία και αυτό ισχύει και για τον χειμώνα και για  το καλοκαίρι. Ωστόσο δε θα πρέπει να υπερβάλλουμε σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εκτός από τους περιβαντολλογικούς λόγους και την άσκοπη σπατάλη νερού, η μεγάλη παραμονή κάτω από το νερό του ντους που τρέχει επηρεάζει και τον οργανισμό μας. Σύμφωνα με τη δρ Anjali Mahto, δερματολόγο του Βρετανικού Ιδρύματος για το Δέρμα, το ντους δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το δέρμα μπορεί να γίνει υπερβολικά ξηρό.

Επιπλέον τα φυσικά έλαια που παράγονται από τους σμηγματογόνους αδένες διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο, οπότε κάνοντας ντους που διαρκεί πολλή ώρα προκαλεί την απομάκρυνση αυτής της χρήσιμης «ασπίδας». Άρα η διάρκεια μέχρι τα 20 λεπτά είναι η ιδανική και δε χρειάζεται ούτε πρέπει να κρατάει παραπάνω. Από την άλλη πλευρά για την ενυδάτωση και την προστασία του οργανισμού δεν παίζει ρόλο μόνο η διάρκεια που κάνουμε ντους αλλά και η συχνότητα αυτού.

Σίγουρα το καλοκαίρι η ανάγκη για ντους 2 ή περισσότερες φορές την ημέρα να είναι μεγάλη αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται. Εκτός από τα υπολείμματα ιδρώτα και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών, το πολύ συχνό ντους απομακρύνει ταυτόχρονα από το δέρμα ωφέλιμα βακτήρια που το προστατεύουν. Εκτός αυτού, υπάρχει πιθανότητα λόγω της ξηρότητας να δημιουργηθούν στο δέρμα μικρές πληγές που διευκολύνουν τη μετάδοση λοιμώξεων.

baby.gr