Αν βρέξει ο Απρίλης δυό νερά και ο Μάης άλλο ένα, χαρά στο γεωργό που έχει πολλά (γεννήματα) σπαρμένα

Έτσι έλεγε ο σοφός λαός μας που παρακολουθούσε την εξέλιξη των καλλιεργειών.

Γνώριζε πολύ καλά ότι τα σιτηρά θα έχουν καλή παραγωγή, αν στο στάδιο του σχηματισμού του καρπού έχουν «καλές» βροχές, ειδάλλως ο καρπός θα είναι λίσβος και προβληματικός, με μεγάλη πτώση της παραγωγής. Αυτό ο κάθε παραγωγός το γνωρίζει πολύ καλά.

Γι’ αυτό τα προηγούμενα χρόνια (με ανομβρία), όπως η χρονιά που διανύουμε, πότιζε ως και τρία νερά στο κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης οπότε έπαιρνε και την κανονική της παραγωγή.

Φέτος λέμε ;αν έχουμε ανομβρία το θα γίνει; Ποιος τολμά να ποτίσει, το κόστος άρδευσης σήμερα είναι απλησίαστο. Εδώ να τονίσουμε ότι φθηνό νερό έχουν μόνο οι (τυχεροί) παραγωγοί που ποτίζουν με βαρύτητα από τη λίμνη Σμοκόβου.

Αν είχαν γίνει σοβαρές υποδομές τα καλά περασμένα χρόνια, σήμερα δεν θα αφήναμε την παραγωγή στη θεά τύχη. Τουλάχιστον όλη η Δυτική Θεσσαλία δεν θα είχε το πρόβλημα αρδευτικού νερού για όλες τις καλλιέργειες. (Ο Πηνειός ρίχνει στη θάλασσα 2,5 δις κυβικά μέτρα νερού ετησίως).
Φέτος ίσως υπάρχει πρόβλημα εισαγωγών σιταριού από Ουκρανία-Ρωσία. Εκτιμάται ότι σε όλη τον Θεσσαλικό κάμπο, για φέτος καλλιεργούνται με σιτηρά περίπου 1,5 εκατ. στρέμματα, που σε κανονικές χρονιές η μέση απόδοση ανά στρέμμα ανερχόταν περίπου στα 370-400 κιλά. Για φέτος οψόμεθα…

Ένας αγρότης